Светско првенство во ракомет за мажи 1958

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светско првенство во ракомет за мажи 1958
Тирингенхал, Ерфурт, реновирана пред одржување на првенството
Податоци за турнирот
Домаќини Источна Германија
Конечен исход
Првак Шведска (2 титула)
Второпласиран Чехословачка
Третопласиран Германија

Светско првенство во ракомет за мажи во 1958 година — трето по ред светско ракометно првенство за мажи. Било одржано во Источна Германија и траело од 27 февруари до 8 март 1958 година. Тимот на Германија бил составен од играчи од Источна и Западна Германија. Шведска го освоила првенството.

Краен поредок[уреди | уреди извор]

 Шведска
 Чехословачка
 Германија
4  Данска
5  Полска
6  Норвешка
7  Унгарија
8  Југославија
9  Франција
10  Исланд
11  Австрија
12  Шпанија
13  Романија
14  Финска
15  Бразил
16  Луксембург

Прелиминарна фаза[уреди | уреди извор]

Група А

Датум Натпревари Резултат
27 февруари  Шведска -  Шпанија 31-11
27 февруари  Полска -  Финска 14-14
1 март  Шпанија -  Финска 19-16
1 март  Шведска -  Полска 19-14
3 март  Полска -  Шпанија 25-11
3 март  Шведска -  Финска 27-16
Група А Натпревари Голови Бодови
 Шведска 3 77-41 6
 Полска 3 53-44 3
 Шпанија 3 41-72 2
 Финска 3 46-60 1

Група Б

Датум Натпревари Резултат
28 февруари  Германија -  Луксембург 46-4
28 февруари  Норвешка -  Франција 17-13
2 Mar  Норвешка -  Луксембург 41-8
2 Mar  Германија -  Франција 32-12
4 март  Франција -  Луксембург 41-8
4 март  Германија -  Норвешка 19-9
Група Б Натпревари Голови Бодови
 Германија 3 97-25 6
 Норвешка 3 67-40 4
 Франција 3 66-57 2
 Луксембург 3 20-128 0

Група Ц

Датум Натпревари Резултат
27 февруари  Чехословачка -  Исланд 27-17
27 февруари  Унгарија -  Романија 16-16
1 Mar  Исланд -  Романија 13-11
1 Mar  Чехословачка -  Унгарија 26-11
3 Mar  Унгарија -  Исланд 19-16
3 Mar  Чехословачка -  Романија 21-13
Група Ц Натпревари Голови Бодови
 Чехословачка 3 74-41 6
 Унгарија 3 46-58 3
 Исланд 3 46-57 2
 Романија 3 40-50 1

Група Д

Датум Натпревари Резултат
28 февруари  Данска -  Бразил 32-12
28  Југославија -  Австрија 35-8
2 март  Австрија -  Бразил 24-12
2 март  Данска -  Југославија 20-12
4 март  Југославија -  Бразил 22-9
4 март  Данска -  Австрија 22-18
Group D Натпревари Голови Бодови
 Данска 3 74-42 6
 Југославија 3 69-37 4
 Австрија 3 50-69 2
 Бразил 3 33-78 0

Полуфинални групи[уреди | уреди извор]

Група 1

Датум Натпревари Резултат
5 март  Германија -  Унгарија 22-15
5 март  Чехословачка -  Норвешка 21-10
6 март  Норвешка -  Унгарија 23-21
6 март  Чехословачка -  Германија 17-14
Група 1 Натпревари Голови Бодови
 Чехословачка 3 64-35 6
 Германија 3 55-42 4
 Норвешка 3 42-61 2
 Унгарија 3 47-71 0

Група 2

Датум Натпревари Резултат
5 март  Данска -  Полска 22-15
5 март  Шведска -  Југославија 26-9
6 март  Полска -  Југославија 9-7
6 март  Шведска -  Данска 13-12
Група 2 Натпревари Голови Бодови
 Шведска 3 58-35 6
 Данска 3 54-40 4
 Полска 3 38-48 2
 Југославија 3 28-55 0

Финални натпревари[уреди | уреди извор]

Датум Натпревари Резултат
Натпревар за 7. место
7 март  Унгарија -  Југославија 24-16
Натпревар за 5. место
7 март  Норвешка -  Полска 18-20
Натпревар за трето место
8 март  Германија -  Данска 16-13
Финале
8 март  Чехословачка -  Шведска 12-22

Извор: Меѓународна ракометна федерација (IHF)[мртва врска]

Поврзано[уреди | уреди извор]