Светско првенство во ракомет за мажи 2023

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светско првенство во ракомет за мажи 2023
Податоци за турнирот
Домаќин Полска
 Шведска
Датуми12–29 јануари
Екипи32 (од 5 конфедерации)
Одржувалишта(во 9 градови-домаќини)
Конечен исход
Првак Данска (3. титула)
Второпласиран Франција
Третопласиран Шпанија
Четвртопласиран Шведска
Статистикa за турнирот
Натпревари112
Дадени голови6555 (58.53 по натпр.)
Гледачи618.112 (5.519 по натпр.)

Светското првенство во ракомет за мажи 2023 ќе биде 28. по ред светско првенство организирано од Меѓународната ракометна федерација. Ќе се одржи во Шведска и Полска од 12 до 29 јануари 2023.

Кандидатури[уреди | уреди извор]

За организирање на првенството првично биле заинтересирани осум држави:[1]

Сепак, до крајниот датум за поднесување пријави 15 април 2015, само три држави доставиле документи за жрепката за домаќин.[2] На 21 април 2015 било објавено дека Шведска и Полска имаат договорено намера заедно да го организираат првенството:[3]

Полска и Шведска се избрани за домаќини на конгресот на ИХФ одржан на 6 ноември 2015. Ова ќе биде прво учество на Полска како домаќин на светско ракометно првенство.[4]

Сали[уреди | уреди извор]

Ова првенство ќе се одржи во 9 градови (шест во Полска и три во Шведска): Гдањск, Лоѓ, Вроцлав, Катовице, Гливице, Краков, Стокхолм, Малме и Гетеборг. Првиот натпревар и финалето ќе се одиграат во Стокхолм.[5]

Гдањск Лоѓ Вроцлав Катовице Гливице
Ерго Арена Атлас Арена Сала на стогодишнината Сподек Гливице Арена
Капацитет: 11,409 Капацитет: 13,805 Капацитет: 11,500 Капацитет: 13,752 Капацитет: 14,666
Краков Стокхолм Малме Гетеборг
Таурон Арена Краков Теле2 Арена Малме Арена Скандинавиум
Капацитет: 15,030 Капацитет: 35,000 Капацитет: 12,600 Капацитет: 12,312

Квалификации[уреди | уреди извор]

Натпревар Датуми Домаќин Места Пласирани
Домаќини 6 ноември 2015 Русија Сочи 2  Полска
 Шведска
Светско првенство 2021 31 јануари 2021 Египет Египет 1  Данска
Европско првенство 2022 14-30 јануари 2022  Унгарија
 Словачка
4  Франција
 Норвешка
 Шпанија
Африканско првенство 2022 11-18 јули 2022 Египет Египет 5  Алжир
 Зелен ’Рт
 Египет
 Мароко
 Тунис
Азиско првенство 2022 18-31 јануари 2022 Саудиска Арабија Дамам 4  Бахреин
 Иран
 Катар
 Саудиска Арабија
 Јужна Кореја
Ракометно првенство за мажи на Јужна и Средна Америка 2022 25-29 јануари 2022 Бразил Ресифе 4  Аргентина
 Бразил
 Чиле
 Уругвај
Ракометно првенство за мажи на Северна Америка и Карибите 2022 26-30 јуни 2022 Мексико Мексико 1  САД
Европски квалификации 7 ноември 2021 - 16 април 2022 Различни 9  Белгија
 Хрватска
 Германија
 Унгарија
 Исланд
 Црна Гора
 Македонија
 Португалија
 Србија
Вајлд карта 28 јуни 2022 1+1  Холандија
 Словенија

Пласирани репрезентации[уреди | уреди извор]

Држава Пласирана како Пласирана на Претходни учества1, 2
 Полска Домаќин 6 ноември 2015 16 (1958, 1967, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 2003, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Шведска Домаќин 6 ноември 2015 25 (1938, 1954, 1958, 1961, 1964, 1967, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2009, 2011, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Данска Светски првак 31 јануари 2021 24 (1938, 1954, 1958, 1961, 1964, 1967, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1993, 1995, 1999, 2003, 2005, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Шпанија Најдобри три на европското првенство 2022 25 јануари 2022 20 (1958, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Франција Најдобри три на европското првенство 2022 26 јануари 2022 23 (1954, 1958, 1961, 1964, 1967, 1974, 1978, 1990, 1995, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Норвешка Најдобри три на европското првенство 2022 28 јануари 2022 16 (1958, 1961, 1964, 1967, 1970, 1993, 1997, 1999, 2001, 2005, 2007, 2009, 2011, 2017, 2019, 2021)
 Аргентина Првата четворка во првенството на Јужна и Централна Америка 2022 26 јануари 2022 13 (1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021,)
 Бразил Првата четворка во првенството на Јужна и Централна Америка 2022 26 јануари 2022 15 (1958, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Чиле Првата четворка во првенството на Јужна и Централна Америка 2022 26 јануари 2022 6 (2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Уругвај Првата четворка во првенството на Јужна и Централна Америка 2022 26 јануари 2022 1 (2021)
 Катар Полуфиналист на Азиското првенство 2022 24 јануари 2022 8 (2003, 2005, 2007, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Бахреин Полуфиналист на Азиското првенство 2022 24 јануари 2022 4 (2011, 2017, 2019, 2021)
 Иран Полуфиналист на Азиското првенство 2022 24 јануари 2022 1 (2015)
 Саудиска Арабија Полуфиналист на Азиското првенство 2022 26 јануари 2022 9 (1997, 1999, 2001, 2003, 2009, 2013, 2015, 2017, 2019)
 Јужна Кореја Петто место на Азиското првенство 2022 30 јануари 2022 13 (1986, 1990, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2007, 2009, 2011, 2013, 2019, 2021)
 Белгија Европска класификација 19 март 2022 0 (дебитант)
 Хрватска Европска класификација 16 април 2022 14 (1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Германија Европска класификација 16 април 2022 26 (1938, 1954, 1958, 1961, 1964, 1967, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1993, 1995, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Унгарија Европска класификација 16 април 2022 21 (1958, 1964, 1967, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1993, 1995, 1997, 1999, 2003, 2007, 2009, 2011, 2013, 2017, 2019, 2021)
 Исланд Европска класификација 16 април 2022 21 (1958, 1961, 1964, 1970, 1974, 1978, 1986, 1990, 1993, 1995, 1997, 2001, 2003, 2005, 2007, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Македонија Европска класификација 17 април 2022 7 (1999, 2009, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Црна Гора Европска класификација 17 април 2022 1 (2013)
 Португалија Европска класификација 17 април 2022 4 (1997, 2001, 2003, 2021)
 Србија Европска класификација 17 април 2022 4 (2009, 2011, 2013, 2019)
 Египет Најдобрите пет на Африканското првенство во 2022 15 јули 2022 16 (1964, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Зелен ’Рт Најдобрите пет на Африканското првенство во 2022 15 јули 2022 1 (2021)
 Тунис Најдобрите пет на Африканското првенство во 2022 15 јули 2022 16 (1967, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2009, 2011, 2015, 2015, 2017, 2019, 2021)
 Мароко Најдобрите пет на Африканското првенство во 2022 15 јули 2022 7 (1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2007, 2021)
 Алжир Најдобрите пет на Африканското првенство во 2022 18 јули 2022 15 (1974, 1982, 1986, 1990, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2009, 2011, 2013, 2015, 2021,)
 САД Шампион на Северна Америка и Карибите првенство 2022 30 јуни 2022 6 (1964, 1970, 1974, 1993, 1995, 2001)
 Холандија Вајлд карта 28 јуни 2022 1 (1961)
 Словенија Вајлд карта 28 јуни 2022 9 (1995, 2001, 2003, 2005, 2007, 2013, 2015, 2017, 2021)
1 Болдирано укажуваа на победникот таа година
2 Закосено укажуваа на домаќинот таа година

Жрепка[уреди | уреди извор]

Извлекувањето ќе се одржи на 2 јули 2022 во симфонискиот оркестар на полското национално радио во Катовице

Шешири[уреди | уреди извор]

Шешир 1 Шешир 2 Шешир 3 Шешир 4
 Данска
 Шведска
 Шпанија
 Франција
 Норвешка
 Исланд
 Германија
 Египет
 Катар
 Хрватска
 Белгија
 Бразил
 Португалија
 Полска
 Црна Гора
 Македонија
 Србија
 Унгарија
 Аргентина
 Бахреин
 Саудиска Арабија
 Зелен ’Рт
 Чиле
 Мароко
 Уругвај
 Тунис
 Алжир
 Иран
 Јужна Кореја
 САД
 Холандија
 Словенија

Судии[уреди | уреди извор]

Судиските парови беа избрани на 16 ноември 2022.

Судии
 Алжир Јусеф Белкири
Сид Али Хамиди
 Аргентина Јулијан Грило
Себастијан Ленци
 Аргентина Марија Паолантони
Маријана Гарсија
 Босна и Херцеговина Амар Коњичанин
Дино Коњичанин
 Хрватска Матија Губица
Борис Милошевиќ
 Чешка Васлав Хорачек
Јури Новотни
 Данска Мадс Хансен
Јасер Мадсен
Египет Египет Ала Емам
Хосам Хедаја
 Франција Шарлот Бонавантура
Жил Бонавантура

Судии
 Франција Карим Гасми
Рауф Гасми
 Германија Роберт Шулце
Тобијас Тоенис
 Германија Маике Мерц
Тања Кутлер
 Унгарија Судијата Адам
Оливер Бакнеж
 Литванија Миндаугас Гателис
Ваидас Мажеика
Македонија Македонија Ѓорѓи Начевски
Славе Николов
 Црна Гора Иван Павиќевиќ
Милош Ражнатовиќ
 Норвешка Хавард Клевен
Ларс Јорум

Судии
 Португалија Дуарте Сантос
Рикардо Фонсека
 Србија Марко Секулиќ
Владимир Јовандиќ
 Словенија Бојан Лах
Дејвид Сок
 Јужна Кореја Ку Бон-ок
Ли Се-ок
 Шпанија Игнасио Гарсија
Андреу Марин
 Шведска Мирза Куртагиќ
Матијас Ветервик
 Швајцарија Артур Брунер
Морад Салах
 Турција Куршад Ердоган
Ибрахим Оздениз

Прелиминарна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Шпанија 3 3 0 0 99 73 +26 6 Главна фаза
2  Црна Гора 3 2 0 1 94 94 0 4
3  Иран 3 1 0 2 78 93 −15 2
4  Чиле 3 0 0 3 83 94 −11 0 Претседателски куп
12 јануари 2023
18:00
Чиле  24–25  Иран Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 1007
Судии: А. Коњичанин, Д. Коњичанин (БиХ)
Фојхтман 6 (11–13) Ораеи 7
Suspension Извештај Suspension 2×добил жолт картон 1×Red card
12 јануари 2023
20:30
Шпанија  30–25  Црна Гора Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 1808
Судии: А. Брунер, М. Салах (ШВА)
Одриозола 6 (15–12) Вујовиќ 7
Suspension Извештај Suspension

14 јануари 2023
18:00
Црна Гора  34–31  Иран Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 2600
Судии: Д. Сантос, P. Фонсека (ПОР)
Вујовиќ 10 (19–16) Ораеи, Садеги 7
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон
14 јануари 2023
20:30
Шпанија  34–26  Чиле Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 3150
Судии: А. Емам, Х. Хедаја (ЕГИ)
Дујшебаев 6 (18–15) Фојхтман 8
Suspension Извештај Suspension 3×добил жолт картон

16 јануари 2023
18:00
Црна Гора  35–33  Чиле Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 1100
Судии: К. Ердоган, И. Оздениз (ТУР)
Вујовиќ 12 (20–18) Фојхтман 9
Suspension 2×добил жолт картон 1×Red card Извештај Suspension 1×добил жолт картон
16 јануари 2023
20:30
Иран  22–35  Шпанија Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 1403
Судии: Бон-ок, Се-ок (КОР)
Тројца играчи 4 (11–21) Дујшебаев, Феран Соле 6
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension

Група Б[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Франција 3 3 0 0 102 78 +24 6 Главна фаза
2  Словенија 3 2 0 1 96 77 +19 4
3  Полска 3 1 0 2 74 82 −8 2
4  Саудиска Арабија 3 0 0 3 66 101 −35 0 Претседателски куп
11 јануари 2023
21:00
Франција  26–24  Полска Сподек, Катовице
Гледачи: 9999
Судии: М. Куртагиќ, М. Ветервик (ШВЕ)
Махе 5 (14–13) Сиќко 7
Suspension 4×добил жолт картон Извештај Suspension 2×добил жолт картон

12 јануари 2023
20:30
Саудиска Арабија  19–33  Словенија Сподек, Катовице
Гледачи: 1371
Судии: К. Ердоган, И. Оздениз (ТУР)
Ал-Мувалад 4 (8–16) Јанц 6
Suspension 1×Red card Извештај Suspension

14 јануари 2023
18:00
Франција  41–23  Саудиска Арабија Сподек, Катовице
Гледачи: 6200
Судии: Бон-ок, Се-ок (КОР)
Лен 8 (24–14) Ал-Салем 5
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон 1×Red card
14 јануари 2023
20:30
Полска  23–32  Словенија Сподек, Катовице
Гледачи: 9999
Судии: В. Хорачек, Ј. Новотни (ЧЕШ)
Морито 6 (11–17) Долонец 7
Suspension Извештај Suspension

16 јануари 2023
18:00
Словенија  31–35  Франција Сподек, Катовице
Гледачи: 6400
Судии: А. Брунер, М. Салах (ШВА)
Влах 9 (14–16) Махе, Ремили 7
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension
16 јануари 2023
20:30
Полска  27–24  Саудиска Арабија Сподек, Катовице
Гледачи: 9999
Судии: Д. Сантос, Р. Фонсека (ПОР)
Морито 9 (13–12) Ал-Абас 5
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон

Група Ц[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Шведска 3 3 0 0 107 57 +50 6 Главна фаза
2  Бразил 3 2 0 1 83 78 +5 4
3  Зелен ’Рт 3 1 0 2 88 89 −1 2
4  Уругвај 3 0 0 3 61 115 −54 0 Претседателски куп
12 јануари 2023
18:00
Зелен ’Рт  33–25  Уругвај Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 6312
Судии: М. Мерц, Т. Кутлер (ГЕР)
Фајардо 6 (17–11) Ростањо, Рубо 5
Suspension Извештај Suspension
12 јануари 2023
20:30
Шведска  26–18  Бразил Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 11627
Судии: Б, Лах, Д. Сок (СЛО)
Готфридсон 6 (11–9) Родригес 4
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон

14 јануари 2023
18:00
Бразил  35–24  Уругвај Скандинавиум, Гетеборг
Судии: М. Секулиќ, В. Јовандиќ (СРБ)
Хакбарт 7 (19–10) Капело 5
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
14 јануари 2023
20:30
Шведска  34–27  Зелен ’Рт Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 11750
Судии: К. Гасми, Р. Гасми (ФРА)
Петерсон, Ване 5 (19–8) Лејси, Морено 6
Suspension Извештај Suspension

16 јануари 2023
18:00
Бразил  30–28  Зелен ’Рт Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 5191
Судии: Х. Клевен, Л. Јорум (НОР)
Дупо 7 (17–15) Морено 7
Suspension Извештај Suspension
16 јануари 2023
20:30
Уругвај  12–47  Шведска Скандинавиум, Гетеборг
Судии: Ј. Белкири, С А. Хамиди (АЛЖ)
де Агрела 5 (8–25) Јохансон 11
Извештај

Група Д[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Португалија 3 2 0 1 85 74 +11 4 Главна фаза
2  Исланд 3 2 0 1 96 81 +15 4
3  Унгарија 3 2 0 1 85 82 +3 4
4  Јужна Кореја 3 0 0 3 76 105 −29 0 Претседателски куп
12 јануари 2023
18:00
Унгарија  35–27  Јужна Кореја Градината Хускварна, Јеншепинг
Гледачи: 2738
Судии: Ј. Белкири, С А. Хамиди (АЛЖ)
Лекаи 7 (21–11) Тројца играчи 5
Suspension 1×добил жолт картон 1×Red card Извештај Suspension 2×добил жолт картон
12 јануари 2023
20:30
Исланд  30–26  Португалија Градината Хускварна, Јеншепинг
Гледачи: 2738
Судии: Шулце, Тоенис (ГЕР)
Елисон 9 (15–15) Портела 8
Suspension 1×добил жолт картон 5×Red card Извештај Suspension 1×добил жолт картон

14 јануари 2023
18:00
Португалија  32–24  Јужна Кореја Градината Хускварна, Јеншепинг
Гледачи: 4615
Судии: И. Павиќевиќ, М. Ражнатовиќ (МНЕ)
Гомес 7 (15–12) Ли Х-сик 4
Suspension Извештај Suspension
14 јануари 2023
20:30
Исланд  28–30  Унгарија Градината Хускварна, Јеншепинг
Гледачи: 4615
Судии: Шарлот и Жил Бонавантура (ФРА)
Елисон 9 (17–12) Анчин 6
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон

16 јануари 2023
18:00
Јужна Кореја  25–38  Исланд Кристијанштад Арена, Кристијанштад
Гледачи: 3608
Судии: М. Мерц, Т. Кутлер (ГЕР)
Канг, Ким Ј 4 (13–19) Ríkharðsson 11
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон
16 јануари 2023
20:30
Португалија  27–20  Унгарија Кристијанштад Арена, Кристијанштад
Гледачи: 3608
Судии: Ѓ. Начевски, С. Николов (МКД)
Коста 6 (16–9) Бобо 5
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×Red card

Група Е[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Германија 3 3 0 0 102 81 +21 6 Главна фаза
2  Србија 3 2 0 1 103 85 +18 4
3  Катар 3 1 0 2 80 89 −9 2
4  Алжир 3 0 0 3 72 102 −30 0 Претседателски куп
13 јануари 2023
18:00
Германија  31–27  Катар Сподек, Катовице
Гледачи: 3500
Судии: М. Губица, Б. Милошевиќ (ХРВ)
Нор 8 (18–23) Капоте 5
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
13 јануари 2023
20:30
Србија  36–27  Алжир Сподек, Катовице
Гледачи: М. Гателис, В. Мажеика
Судии: 3500 (ЛИТ)
Марсениќ 9 (19–27) Arib 5
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон

15 јануари 2023
18:00
Германија  34–33  Србија Сподек, Катовице
Гледачи: 4600
Судии: М Хансен, Ј. Мадсен (ДАН)
Мертенс 7 (19–17) Кукиќ 7
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
15 јануари 2023
20:30
Катар  29–24  Алжир Сподек, Катовице
Гледачи: 3200
Судии: А. Емам, Х. Хедаја (ЕГИ)
Гачевиќ, Мадади 7 (12–11) Абди, Дауд 5
Suspension 2×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон

17 јануари 2023
18:00
Алжир  21–37  Германија Сподек, Катовице
Гледачи: 2350
Судии: С. Адам, О. Бакнеж (УНГ)
Ајуб Абди 4 (9–16) Колбахер 10
Suspension 1×добил жолт картон 1×Red card Извештај Suspension
17 јануари 2023
20:30
Катар  24–34  Србија Сподек, Катовице
Судии: В. Хорачек, Ј. Новотни (ЧЕШ)
Тројца играчи 5 (14–17) Радивојевиќ 7
Suspension Извештај Suspension 2×добил жолт картон

Група Ф[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Норвешка 3 3 0 0 98 74 +24 6 Главна фаза
2  Холандија 3 2 0 1 89 70 +19 4
3  Аргентина 3 1 0 2 75 87 −12 2
4  Македонија 3 0 0 3 77 108 −31 0 Претседателски куп
13 јануари 2023
18:00
Аргентина  19–29  Холандија Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 2418
Судии: М. Хансен, Ј. Мадсен (ДАН)
Паркер, Симонет 5 (11–14) Смитс 7
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
13 јануари 2023
20:30
Норвешка  39–27  Македонија Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 4048
Судии: С. Адам, О, Бакнеж (УНГ)
Абелвик Род, Сагосен 6 (18–11) Талески 7
Извештај

15 јануари 2023
18:00
Македонија  24–34  Холандија Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 3300
Судии: М. Куртагиќ, М. Ветервик (ШВЕ)
Кузмановски, Пешевски 4 (11–18) Смитс 10
Suspension 2×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
15 јануари 2023
20:30
Норвешка  32–21  Аргентина Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 3750
Судии: А. Коњичанин, Д. Коњичанин (БиХ)
Тројца играчи 5 (16–12) Симомет 7
Suspension Извештај Suspension

17 јануари 2023
18.00
Македонија  26–35  Аргентина Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 2214
Судии: М. Гателис, В. Мажеика (ЛИТ)
Талески 5 (11–18) Симонет 8
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
17 јануари 2023
20:30
Холандија  26–27  Норвешка Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 2750
Судии: М. Губица, Б. Милошевиќ (ХРВ)
Смитс 7 (17–13) Сагосен 7
Suspension 1×добил жолт картон Извештај

Група Г[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Египет 3 3 0 0 96 57 +39 6 Главна фаза
2  Хрватска 3 2 0 1 98 77 +21 4
3  САД 3 1 0 2 66 102 −36 2
4  Мароко 3 0 0 3 70 94 −24 0 Претседателски куп
13 јануари 2023
18:00
Мароко  27–28  САД Кристијанштад Арена, Кристијанштад
Гледачи: 4817
Судии: Х. Клевен, Л. Јорум (НОР)
Амине Харчауи 5 (12–12) Фофана 6
Suspension 1×Red card Извештај Suspension
13 јануари 2023
20:30
Египет  31–22  Хрватска Кристијанштад Арена, Кристијанштад
Гледачи: 5200
Судии: И. Гарсија, А. Марин (ШПА)
Махмуд 7 (16–12) Шипиќ 5
Suspension Извештај Suspension 2×добил жолт картон

15 јануари 2023
18:00
Египет  29–19  Мароко Кристијанштад Арена, Кристијанштад
Гледачи: 3304
Судии: Ј. Грило, С. Ленци (АРГ)
Када 7 (13–9) Лакби 5
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
15 јануари 2023
20:30
Хрватска  40–22  САД Кристијанштад Арена, Кристијанштад
Гледачи: 3423
Судии: М. Паолантони, М. Гарсија (АРГ)
Карачиќ 8 (20–10) Хајнс 6
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension

17 јануари 2023
18:00
САД  16–35  Египет Кристијанштад Арена, Кристијанштад
Гледачи: 2603
Судии: М. Секулиќ, В. Јовандиќ (СРБ)
Амитовиќ, Чан 4 (7–19) Четири играчи 4
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension
17 јануари 2023
20:30
Хрватска  36–24  Мароко Кристијанштад Арена, Кристијанштад
Гледачи: 2617
Судии: Шарлот и Жил Бонавантура (ФРА)
Циндриќ 9 (15–13) Ел Хакими, Резуки 5
Suspension 2×добил жолт картон Извештај Suspension

Група Х[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Данска 3 3 0 0 113 70 +43 6 Главна фаза
2  Бахреин 3 1 1 1 78 91 −13 3
3  Белгија 3 1 0 2 87 102 −15 2
4  Тунис 3 0 1 2 0 92 −92 1 Претседателски куп
13 јануари 2023
18:00
Бахреин  27–27  Тунис Малме Арена, Малме
Гледачи: 8870
Судии: Ѓ. Начевски, С. Николов (МКД)
Џалал 10 (16–15) Рзиг 8
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
13 јануари 2023
20:30
Данска  43–28  Белгија Малме Арена, Малме
Гледачи: 12426
Судии: М. Паолантони, М. Гарсија (АРГ)
Хансен 10 (22–15) Бриџе 5
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension

15 јануари 2023
18:00
Белгија  31–29  Тунис Малме Арена, Малме
Гледачи: 1023
Судии: И. Гарсија, А. Марин (ШПА)
Ќерими 6 (17–16) Мауа 4
Suspension Извештај Suspension 2×добил жолт картон 1×Red card
15 јануари 2023
20:30
Данска  36–21  Бахреин Малме Арена, Малме
Гледачи: 10566
Судии: Шулце, Тоенис (ГЕР)
Гисдел 9 (16–9) Салман 5
Извештај Suspension

17 јануари 2023
18:00
Белгија  28–30  Бахреин Малме Арена, Малме
Гледачи: 9350
Судии: Ј. Грило, С. Ленци (АРГ)
Котерс 8 (12–15) Мерза 6
Suspension 1×Red card Извештај Suspension
17 јануари 2023
20:30
Тунис  21–34  Данска Малме Арена, Малме
Гледачи: 10143
Судии: И. Павиќевиќ, М. Ражнатовиќ (МНЕ)
Дармул 6 (14–19) Гидсел 8
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension

Претседателски куп[уреди | уреди извор]

Група I[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Чиле 3 3 0 0 93 73 +20 6 Натпревар за 25. место
2  Јужна Кореја 3 2 0 1 97 86 +11 4 Натпревар за 27. место
3  Саудиска Арабија 3 1 0 2 74 87 −13 2 Натпревар за 29. место
4  Уругвај 3 0 0 3 81 99 −18 0 Натпревар за 31. место
18 јануари 2023
15:30
Чиле  26–23  Саудиска Арабија Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 600
Судии: К. Ердоган, И. Оздениз (ТУР)
Фојхтман 7 (12–13) Ал-Абдулали 7
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 2×добил жолт картон 1×Red card
18 јануари 2023
18:00
Уругвај  30–37  Јужна Кореја Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 800
Судии: А. Емам, Х. Хедаја (ЕГИ)
Рубо 8 (15–23) Мин-хо, Ју-сунг 6
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 2×добил жолт картон 1×Red card

20 јануари 2023
15:30
Чиле  34–24  Уругвај Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 600
Судии: М. Паолантони, М. Гарсија (АРГ)
Фојхтман 6 (17–13) Де Агрела, Рубо 4
Suspension 1×добил жолт картон 1×Red card Извештај Suspension 1×добил жолт картон
20 јануари 2023
18:00
Саудиска Арабија  23–24  Јужна Кореја Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 1200
Судии: Д. Сантос, Р. Фонсека (ПОР)
Ал-Абас, Ал-Хасан 4 (12–17) Донг-хјун 11
Suspension 1×добил жолт картон 1×Red card Извештај Suspension

22 јануари 2023
15:30
Јужна Кореја  26–33  Чиле Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 650
Судии: М. Мерц, Т. Кутлер (ГЕР)
Џеон-гу 6 (16–16) Фојхтман 9
Suspension 2×добил жолт картон Извештај Suspension
22 јануари 2023
18:00
Саудиска Арабија  28–27  Уругвај Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 1250
Судии: А. Емам, Х. Хедаја (ЕГИ)
Салем 8 (15–14) Рубо 11
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон

Група II[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Тунис 3 3 0 0 93 0 +93 6 Натпревар за 25. место
2  Македонија 3 2 0 1 108 83 +25 4 Натпревар за 25. место
3  Мароко 3 1 0 2 78 97 −19 2 Натпревар за 27. место
4  Алжир 3 0 0 3 77 98 −21 0 Натпревар за 31. место
19 јануари 2023
15:30
Алжир  25–40  Македонија Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 600
Судии: Бон-ок, Се-ок (КОР)
Дауд 5 (11–19) Манасков, Пешевски 7
Suspension 1×Red card Извештај Suspension
19 јануари 2023
18:00
Мароко  25–30  Тунис Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 800
Судии: Д. Сантос, Р. Фонсека (ПОР)
Резуки 9 (13–13) Рзиг 8
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension

21 јануари 2023
15:30
Алжир  27–28  Мароко Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 900
Судии: К. Ердоган, И. Оздениз (ТУР)
Абди 7 (15–13) Харчауи 5
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 2×добил жолт картон
21 јануари 2023
18:00
Македонија  28–33  Тунис Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 1300
Судии: М. Паолантони, М. Гарсија (АРГ)
Кузмановски 8 (14–16) Дармул 7
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 3×добил жолт картон 1×Red card

23 јануари 2023
15:30
Тунис  30–25  Алжир Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 800
Судии: Ј. Грило, С. Ленци (АРГ)
Буганми 8 (15–12) Абди 8
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension
23 јануари 2023
18:00
Македонија  40–25  Мароко Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 1050
Судии: Бон-ок, Се-ок (КОР)
Кузмановски 8 (18–12) Захер 8
Suspension Извештај Suspension

Натпревар за 31. место[уреди | уреди извор]

25 јануари 2023
13:00
Уругвај  33–34  Алжир Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 1050
Судии: Бон-ок, Се-ок (КОР)
Чапаро, Рубо 6 (17–16) Ариб, Јацин 6
Suspension Извештај Suspension

Натпревар за 29. место[уреди | уреди извор]

25 јануари 2023
15:30
Саудиска Арабија  32–30  Мароко Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 1050
Судии: М. Мерц, Т. Кутлер (ГЕР)
Ал Салем 7 (18–11) Харчауи 10
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон

Натпревар за 27. место[уреди | уреди извор]

25 јануари 2023
18:00
Јужна Кореја  33–36  Македонија Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 1400
Судии: Ј. Грило, С. Ленци (АРГ)
Џин 8 (19–20) Кузмановски 8
Suspension 1×добил жолт картон 1×Red card Извештај Suspension 2×добил жолт картон

Натпревар за 25. место[уреди | уреди извор]

25 јануари 2023
20:30
Чиле  26–38  Тунис Орлен Арена, Плоцк
Гледачи: 2000
Судии: М. Секулиќ, В. Јовандиќ (СРБ)
Фојхтман 8 (10–24) Туми 8
Suspension Извештај Suspension 2×Red card

Главна рунда[уреди | уреди извор]

Група I[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Франција 5 5 0 0 165 134 +31 10 Четвртфинале
2  Шпанија 5 4 0 1 149 124 +25 8
3  Словенија 5 3 0 2 158 133 +25 6
4  Полска 5 2 0 3 123 127 −4 4
5  Црна Гора 5 1 0 4 126 154 −28 2
6  Иран 5 0 0 5 125 174 −49 0
18 јануари 2023
15:30
Иран  21–38  Словенија Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 1206
Судии: С. Адам, О. Бакнеж (УНГ)
Ораеи, Садегзадех 4 (9–20) Макуц 6
Suspension Извештај Suspension
18 јануари 2023
18:00
Франција  35–24  Црна Гора Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 2411
Судии: М. Куртагиќ, М. Ветервик (ШВЕ)
Ричардсон 10 (16–13) Божовиќ 6
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
18 јануари 2023
20:30
Шпанија  27–23  Полска Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 7030
Судии: М Хансен, Ј. Мадсен (ДАН)
Тројца играчи 4 (16–15) Сиќко 7
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон 1×Red card

20 јануари 2023
15:30
Словенија  26–31  Шпанија Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 2100
Судии: М. Куртагиќ, М. Ветервик (ШВЕ)
Доленец 7 (15–15) Одриозола 6
Suspension 2×добил жолт картон Извештај Suspension
20 јануари 2023
18:00
Иран  29–41  Франција Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 4150
Судии: А. Коњичанин, Д. Коњичанин (БиХ)
Тројца играчи 7 (14–18) Бриет, Турнат 6
Suspension Извештај Suspension
20 јануари 2023
20:30
Црна Гора  20–27  Полска Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 9087
Судии: А. Брунер, М. Салах (ШВА)
Вујовиќ 6 (8–11) Пјотр Једрашчик 6
Suspension Извештај Suspension 1×Red card

22 јануари 2023
15:30
Црна Гора  23–31  Словенија Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 3200
Судии: М. Губица, Б. Милошевиќ (ХРВ)
Вујачиќ 5 (8–15) Влах 6
Suspension Извештај Suspension
22 јануари 2023
18:00
Иран  22–26  Полска Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 11221
Судии: М. Гателис, В. Мажеика (ЛИТ)
Ораеи, Садеги 6 (10–16) Пјетрасик 6
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
22 јануари 2023
20:30
Шпанија  26–28  Франција Таурон Арена Краков, Краков
Гледачи: 7000
Судии: Ѓ. Начевски, С. Николов (МКД)
Фернандес 7 (13–13) Тројца играчи 4
Suspension Извештај Suspension

Група II[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Шведска 5 5 0 0 164 133 +31 10 Четвртфинале
2  Унгарија 5 3 0 2 148 147 +1 6
3  Исланд 5 3 0 2 169 158 +11 6
4  Португалија 5 2 1 2 146 133 +13 5
5  Бразил 5 1 1 3 138 151 −13 3
6  Зелен ’Рт 5 0 0 5 138 181 −43 0
18 јануари 2023
15:30
Португалија  28–28  Бразил Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 2301
Судии: Шарлот и Жил Бонавантура (ФРА)
Ареја 7 (12–11) Дупо 10
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension
18 јануари 2023
18:00
Зелен ’Рт  30–40  Исланд Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 5723
Судии: Ј. Белкири, С А. Хамиди (АЛЖ)
Пина 11 (13–18) Гудјонсон 6
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон
18 јануари 2023
20:30
Шведска  37–28  Унгарија Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 9256
Судии: Шулце, Тоенис (ГЕР)
Ване 9 (18–14) Миклош Роста 7
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон

20 јануари 2023
15:30
Зелен ’Рт  23–25  Португалија Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 3110
Судии: М. Мерц, Т. Кутлер (ГЕР)
Делцио Пина 6 (12–14) Антонио Ареја 9
Suspension 1×Red card Извештај Suspension
20 јануари 2023
18:00
Бразил  25–28  Унгарија Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 7317
Судии: И. Павиќевиќ, М. Ражнатовиќ (МНЕ)
Монта да Силва 6 (14–14) Лекаи 7
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон 1×Red card
20 јануари 2023
20:30
Исланд  30–35  Шведска Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 11801
Судии: Ѓ. Начевски, С. Николов (МКД)
Елисон 8 (16–17) Пелас 8
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон

22 јануари 2023
15:30
Зелен ’Рт  30–42  Унгарија Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 3899
Судии: М. Секулиќ, В. Јовандиќ (СРБ)
Ландим 8 (15–22) Тројца играчи 7
Suspension Извештај Suspension
22 јануари 2023
18:00
Бразил  37–41  Исланд Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 9871
Судии: К. Гасми, Р. Гасми (ФРА)
Дупо 8 (22–18) Елисон 9
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
22 јануари 2023
20:30
Шведска  32–30  Португалија Скандинавиум, Гетеборг
Гледачи: 11670
Судии: Шарлот и Жил Бонавантура (ФРА)
Петерсон 8 (13–14) Ареја 8
 1×добил жолт картон Извештај Suspension 2×добил жолт картон

Група III[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Пласман
1  Норвешка 5 5 0 0 148 118 +30 10 Четвртфинале
2  Германија 5 4 0 1 163 133 +30 8
3  Србија 5 3 0 2 155 141 +14 6
4  Холандија 5 2 0 3 143 141 +2 4
5  Аргентина 5 1 0 4 107 150 −43 2
6  Катар 5 0 0 5 120 153 −33 0
19 јануари 2023
15:30
Катар  30–32  Холандија Сподек, Катовице
Гледачи: 1900
Судии: М. Гателис, В. Мажеика (ЛИТ)
Мадади 11 (19–15) Смитс, десет Велде 8
Suspension Извештај Suspension 1×добил жолт картон
19 јануари 2023
18:00
Германија  39–19  Аргентина Сподек, Катовице
Гледачи: 3150
Судии: В. Хорачек, Ј. Новотни (ЧЕШ)
Тројца играчи 5 (24–11) Ками 5
Suspension Извештај Suspension
19 јануари 2023
20:30
Норвешка  31–28  Србија Сподек, Катовице
Гледачи: 3150
Судии: А. Брунер, М. Салах (ШВА)
Бартолд, Сагосен 5 (14–17) Тројца играчи 5
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension

21 јануари 2023
15:30
Србија  28–22  Аргентина Сподек, Катовице
Гледачи: 2500
Судии: Ј. Белкири, С А. Хамиди (АЛЖ)
Радивојевиќ 8 (12–10) Ломбарди 9
Suspension 1×добил жолт картон Извештај Suspension 1×добил жолт картон
21 јануари 2023
18:00
Катар  17–30  Норвешка Сподек, Катовице
Гледачи: 5100
Судии: С. Адам, О, Бакнеж (УНГ)
Абдала 5 (9–14) Бјорнсен, Јоханесен 6
Suspension Извештај Suspension
21 јануари 2023
20:30
Холандија  26–33  Германија Сподек, Катовице
Гледачи: 6250
Судии: М. Хансен, Ј. Мадсен (ДАН)<