Форнјот (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Форнјот
Форнјот снимен од вселенското летало „Касини“ во март 2014 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јан Т. Клејна
Брајан Г. Марсден
Откриенодекември 2004 година
Ознаки
Изговор/ˈfɔrnjt/
исландски: [ˈfɔ(r)tnˌjouːt]
Наречена по
Форнјот
С 2004 С 8
Орбитални особености 
25.108.000 km
Занесеност0.206
−1490.9 денови
Наклон170.4°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
6+50
30
 kм
(7 or 9.5) ± 0.4? h
24.6

Форнјот (месечина) /ˈfɔrnjt/ или СатурнXLII е третиот најоддалечен природен сателит на Сатурн (по S/2004 S 34 и S/2004 S 26).[1].

Неговото откритие беше објавено од Scott S. Sheppard, David C. Jewitt, Jan Kleyna и Brian G. Marsden на 4 мај 2005 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 година , и 11 март 2005 г.

Има пречник од околу 6 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 23.609 Mm во 1354 d со наклон од 168 ° до еклиптиката (160 ° до екваторот на Сатурн) во повратно правец и со ексцентричност од 0,186. Има двосмислен вртежен период од 7 или 9,5 ± 0,4 часа.

Форнјот го добил името по Форнјот, џин во нордиската митологија.

Наводи[уреди | уреди извор]