Сурт (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Суртур (месечина)
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јан Т. Клејна
Брајан Г. Марсден
Откриено26 јуни2006
Ознаки
Изговор/ˈsɜrtər/
Наречена по
Сурт
S/2006 S 7
Орбитални особености 
22.707.000 km
Занесеност0.451
−1297.7 денови
Наклон177.5°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
6+50
30
 km
24.8

Суртур (месечина) /ˈsɜrtər/ или Сатурн XLVIII (привремена ознака S/2006 S 7) е природен сателит од Сатурн. Неговото откритие било објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсден на 26 јуни 2006 година од набљудувања направени помеѓу јануари и април 2006 година[1].

Суртур е со пречник од околу 6 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 22.243,6 Mm за 1238.575 дена. Суртската орбита е повратна, на наклонетост од 166,9° во однос на еклиптиката (148,9° до екваторот на Сатурн) и со занесеност од 0,3680 .

Наводи[уреди | уреди извор]