Прејди на содржината

Сатурн LIV

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сатурн LIV
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2019
Ознаки
S/2004 S 20
S2423b
Орбитални особености 
19.211.000
Занесеност0.204
−990.23 денови
Наклон163.1°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
4+50
30
 км
25.0

Сатурн LIV , привремено познат како S/2004 S 20, е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие било објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит и Јан Клејна на 7 октомври 2019 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 22 март 2007 година. Именуван е во јуни 2021 година[1].

Сатурн LIV е со пречник од околу 4 километри, а кружи околу Сатурн на просечно растојание од 19,418 Gm за 1010,55 дена, со наклон од 163° кон еклиптиката, во повратна насока и со ексцентричност од 0,197.

Месечини и прстени на Сатурн

Предлошка:Saturn