Тримр (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тхримр (месечина)
Thrymr-discovery-CFHT.gif
Слики од откритието на Thrimr (заокружено) направени од CFHT во септември 2000 година.
Откривање
Откриено2000
Ознаки
Изговор/ˈθrɪmər/
Наречена по
Тхримр
С/2000 С 7
Орбитални особености 
20.474.000 km
Занесеност0.470
−1094.3 денови
Наклон176.0°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
8+50
30
 km
38,79 ± ,25? ч
23.9

Тхримр (месечина) /ˈθrɪmər/, или Сатурн XXX, е природен сателит од Сатурн. или 'Сатурн & nbsp; XXX' [1],

Откриена е од ] Gladman и колегите во 2000 година и му ја дале привремената ознака 'S / 2000 & nbsp; S & nbsp; 7' .

Неговото име доаѓа од Нордиска митологија, каде што е Тримр Јотун.

Тхримр е со пречник од околу 7 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 20.810 Mm за 1120.809 дена. Можеби се формирал од отпадоци кои биле исфрлени Фиби. Тримската орбита е ретроградна, на наклонетост од 175° кон еклиптиката (151° до екваторот на Сатурн) и со занесеност од 0,453. Нејзиниот вртежен период е 38,79 ± 0,25 часа.

Неговото име беше објавено во коси формаThrym' во iauc/08100/08177.html Кружни IAU 8177. Меѓутоа, ИАУ Работна група за номенклатура на планетарен систем подоцна одлучи да го додаде номинатив наставката -r на коренот Thrym .

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]