Пастирска месечина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Прометеј (десно) и Пандора орбитираат во близина на F прстенот на Сатурн, но само се мисли дека Прометеј дејствува како пастер.
Работата на пастер месечина– честичките се наоѓаат пред или зад Месечината во својата орбита, па тие се или забрзани во насока на месечината и исфрлени надвор, или се успорени на нивниот пат и потоа се повлечени навнатре.

Пастир месечината е мал природен сателит , кој отвора празнина во материјалот на планетарениот прстен или ги држи честичките во рамките на прстенот. Името е резултат на фактот дека го граничат "стадото" на честичките на прстенот како овчар.

Поради нивната гравитациона сила, тие ги собираат честичките и ги одбиваат од нивните оригинални орбити преку орбитална резонанца. Ова предизвикува празнини во системот на прстени, како што е особено впечатлива девизијата Касини, како и други карактеристични бендови, или чудно "свиткани" деформации на прстените.

Примери[уреди | уреди извор]

Јупитер[уреди | уреди извор]

Неколку од Јупитеровите мали месечини, имено Метис и Адрастеа, се во рамките на прстенестиот систем на Јупитер, и исто така се во рамките на Рош границата.[1] Можно е дека овие прстени се составени од материјал кој се извадени од овие две тела соприливната сила на Јупитер, можеби од страна на судирите на материјалот од прстените на нивните површини.

Сатурн[уреди | уреди извор]

Комплексниот прстенов систем на Сатурн има неколку такви сателити. Овие го вклучуваат Прометеј (F прстен),[2] Дафнис (Кеелер празнината),[3] Пан (Енке празнината),[4] Јанус, и Епиметеј (сите А прстени).[5]

Уран[уреди | уреди извор]

Уран , исто така, има пастир месечини на својот ε прстен, Корделија и Офелија. Тие се внатрешни и надворешни пастири.[6] И двете месечини се во рамките на Урановиот синхрони радиус, и нивните орбити полека се рапаѓаат поради приливното успорување.[7]

Нептун[уреди | уреди извор]

Нептуновите прстени се многу необични поради тоа што кај нив за прв пат е откриено да бидат составени од нецелосни лаци во Земјено-базирани набљудувања, но Војаџер 2 сликите покажаа дека се целосни прстнени со светли прамени.[8] Се мисли[9] дека гравитационото влијание на пастир месечината Галатеа и можеби и други сеуште неоткриени пастир месечини се одговорни за оваа скупченост.

Мали планети[уреди | уреди извор]

Прстени околу некои кентаури биле идентификувани. Чарикловите прстени се извонредно добро дефинирани и осомничени дека или се многу млади или се спречени од страна на пастир месечина слична со масата на прстените.[10] Хирон исто така, се сметало дека има прстени слични во форма на оние на Чарикло.[11]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Референци[уреди | уреди извор]

 1. Faure, Gunter; Mensing, Teresa (2007). Introduction to Planetary Science: The Geological Perspective. Springer. ISBN 978-1-4020-5233-0. 
 2. „On the masses and motions of mini-moons: Pandora's not a“. конс. 2016-06-14.  More than one of |accessdate= и |access-date= specified (помош)
 3. „NASA - Cassini Finds New Saturn Moon That Makes Waves“. конс. 2016-06-14.  More than one of |accessdate= и |access-date= specified (помош)
 4. Showalter, Mark R. (27 јуни 1991 г). Visual detection of 1981S13, Saturn's eighteenth satellite, and its role in the Encke gap (на en). „Nature“ том  351 (6329): 709–713. doi:10.1038/351709a0. http://www.nature.com/nature/journal/v351/n6329/abs/351709a0.html. 
 5. Moutamid, Maryame El; Nicholson, Philip D.; French, Richard G.; Tiscareno, Matthew S.; Murray, Carl D.; Evans, Michael W.; French, Colleen McGhee; Hedman, Matthew M.; и др. (1 октомври 2015 г). How Janus' Orbital Swap Affects the Edge of Saturn's A Ring?. 
 6. Esposito, Larry W. (1 јануари 2002 г). Planetary rings (на en). „Reports on Progress in Physics“ том  65 (12): 1741–1783. doi:10.1088/0034-4885/65/12/201. ISSN 0034-4885. http://stacks.iop.org/0034-4885/65/i=12/a=201. 
 7. Karkoschka, Erich (1 мај 2001 г). Voyager's Eleventh Discovery of a Satellite of Uranus and Photometry and the First Size Measurements of Nine Satellites. „Icarus“ том  151 (1): 69–77. doi:10.1006/icar.2001.6597. Bibcode2001Icar..151...69K. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019103501965972. 
 8. Miner, Ellis D.; Wessen, Randii R.; Cuzzi, Jeffrey N. (2007). „Present knowledge of the Neptune ring system“. Planetary Ring System. Springer Praxis Books. ISBN 978-0-387-34177-4. 
 9. Salo, Heikki; Hanninen, Jyrki (1998 г). Neptune's Partial Rings: Action of Galatea on Self-Gravitating Arc Particles. „Science“ том  282 (5391): 1102–1104. doi:10.1126/science.282.5391.1102. PMID 9804544. Bibcode1998Sci...282.1102S. 
 10. Braga-Ribas, F.; Sicardy, B.; Ortiz, J. L.; Snodgrass, C.; Roques, F.; Vieira-Martins, R.; Camargo, J. I. B.; Assafin, M.; и др. (април 2014 г). A ring system detected around the Centaur (10199) Chariklo. „Nature“ том  508 (7494): 72–75. doi:10.1038/nature13155. PMID 24670644. http://www.nature.com/doifinder/10.1038/nature13155. 
 11. Ortiz, J. L.; Duffard, R.; Pinilla-Alonso, N.; Alvarez-Candal, A.; Santos-Sanz, P.; Morales, N.; Fernández-Valenzuela, E.; Licandro, J.; и др.. Possible ring material around centaur (2060) Chiron. „Astronomy & Astrophysics“ том  576: A18. doi:10.1051/0004-6361/201424461. ISSN 0004-6361. Bibcode2015A&A...576A..18O. 

За понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Арнолд Hanslmeier: Einführung во Astronomie und Astrophysik. Спектар, Берлин/Германија 2007, ISBN 978-3-8274-1846-3.