S/2004 S 21

Од Википедија — слободната енциклопедија
С/2004 С 21
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2019
Ознаки
С5602а
Орбитални особености 
23.810.400 km
Занесеност0.312
−1365.1 денови
Наклон154.6°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
3+50
30
 km
25.4

С/2004 С 21 е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит и Јан Клејнана 7 октомври 2019 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 17 јануари 2007 година[1].

С/2004 С 21 има пречник од околу 3 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 22,645 Gm за 1272,61 дена, со наклон од 160° кон еклиптиката, во назадна насока и со ексцентричност од 0,318.

Наводи[уреди | уреди извор]

Предлошка:Saturn