Месечинка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Месечинканебесно тело кое се наоѓа на Сатурновите прстени. Претстаува астероиден природни сателити. Сатурновите месечинки се откриени од „Касини“.[1] Тие се околу стотина метри во дијаметар и се премногу мали за да се забележат директно. Прстенот А, на Сатурн содржи илјадницви такви. Во 1997 година се откриени уште неколку месечинки на 3.000-километарски појас, на околу 130.000 km од Сатурновиот центар.[2] До сега се забележани преку 150 месечинки.[3]

First moonlets PIA07792.jpg

Местоположба на првите четири забележани месечинки

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Matthew S. Tiscareno et al.. 100-metre-diameter moonlets in Saturn's A ring from observations of 'propeller' structures. „Nature“ том  440: 648–650. doi:10.1038/nature04581. http://www.nature.com/nature/journal/v440/n7084/full/nature04581.html. 
  2. Miodrag Sremčević et al.. A belt of moonlets in Saturn's A ring. „Nature“ том  449: 1019–1021. doi:10.1038/nature06224. http://www.nature.com/nature/journal/v449/n7165/full/nature06224.html. 
  3. Matthew S. Tiscareno et al.. 'The population of propellers in Saturn's A Ring'. „Astronomical Journal“ том  135: 1083–1091. doi:10.1088/0004-6256/135/3/1083.