Јарнсакса (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јарнсакса (месечина)
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јан Т. Клејна
Брајан Г. Марсден
Откриенојуни, 26, 2006
Ознаки
Наречена по
Јарнсакса
S/2006 S 6
Орбитални особености 
18.811.000 км
Занесеност0.216
−964.7 денови
Наклон163.3°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
6+50
30
 км
24.7

Јарнсакса, познат и како „„Сатурн L““ (привремена ознака „S/2006 S 6“), е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Scott S. Sheppard, David C. Jewitt, Jan Kleyna и Brian G. Marsden на 26 јуни 2006 година, од набљудувања направени помеѓу јануари 5 и 29 април 2006 година[1].

Јарнсакса е со пречник од околу 6 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 18.556,9 Mm за 943.784 дена, со наклонетост од 162,9° кон еклиптиката (164,1° до екваторот на Сатурн), во повратно насока и со занесеност од 0,1918 година. Тој е член на Нордиската група на неправилни сателити.

Името е по Јарнсакса, во нордиската митологија

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Saturn