Фарбаути (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фарбаути (месечина)
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џевит
Јан Т. Клејна
Брајан Г. Марсден
Откриенодекември 2004 година
Ознаки
Изговор/fɑrˈbti/
S/2004 S 9
Орбитални особености 
20.390.000 km
Занесеност0.206
−1086.1 денови
Наклон156.4°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
5+50
30
 km
24.7

Фарбаути (месечина) /fɑrˈbti/ или Сатурн XL е природен сателит на Сатурн[1].

Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џевит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсден на 4 мај 2005 година, од набљудувања направени помеѓу декември 12, 2004 година и 9 март 2005 година.

Фарбаути има пречник од околу 5 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 20.291 Mm за 1079.099 дена, со наклонетост од 158° кон еклиптиката (131° до екваторот на Сатурн), во ретроградно насока и со занесеност од 0,209.

Именуван е во април 2007 година по Фарбаути, џин од бура од нордиската митологија, татко на Локи.

Наводи[уреди | уреди извор]