Прометеј (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прометеј
Прометеј, сликан од Voyager 2 на 25 август, 1981
Откривање
ОткривачКолинс, Voyager 1
ОткриеноОктомври, 1980
Орбитални особености[1]
Епоха 31 декември 2003 (JD 2453005.5
139,380 ± 10 km
Занесеност0.0022
0.612990038 d
Наклон0.008 ± 0.004° to Saturn's equator
Месечина наСатурн
Физички особености
Димензии119×87×61 km [2]
Среден полупречник
43 ± 2 km [2]
~23,000 [[км2]]
Зафатнина~340,000 [[км3]]
Маса1.566 ± 0.019 ×1017 kg [1]
Средна густина
0.47 ± 0.07 g/cm3
~0.003 m/s2
~0.019 km/s
синхронизиран
zero
Албедо0.6
Температура~74 K

Прометејмесечина на Сатурн, откриена во 1980 година на снимки снимени од „Војаџер 1“, кој го носи името на титанот Прометеј од староеленската митологија. Дадено му е привременото име 1980 S 27 во 1985 год. за да биде востановено во Прометеј. Како алтернатива се користи и името Сатурн 16.

Месечината е со неправилна форма, размерите му се 148 на 100 на 68 км. На површината има неколку гребени и долини, како и мноштво кратери со пречник околу 20 км. Иако има помалку кратери отколку на соседните Пандора, Епиметеј и Јанус. Поради ниската густина и високото албедо целата површината е лед и има ретка структура.

Прометеј е пастирска месечина, и се наоѓа во внатрешната страна на F-прстенот. Снимките на Касини покажуваат, дека гравитацијата на месечината е забележителна и дека месечината зема материјал од прстенот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Spitale, J. N.; и др. (2006). The orbits of Saturn's small satellites derived from combined historic and Cassini imaging observations. The Astronomical Journal. 132: 692. doi:10.1086/505206.
  2. 2,0 2,1 Carolyn C. Porco; и др. (2006). Physical Characteristics and Possible Accretionary Origins for Saturn's Small Satellites (PDF). Bulletin of the American Astronomical Society. 37: 768.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]