Епирско деспотство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Епирско деспотство
Δεσποτάτο της Ηπείρου

1205 – 1479
Главен град Арта,
Јанина од 1358 до 1416
Вероисповед Православие
Уредување Автократија
Деспотство
 -  1205 - 1214 Михаил I Комнин
 -  1448 – 1479 Леонардо III Токо
Историски период среден век
 -  Основана 1205
 -  Замрела 1479

Епирското деспотство е историска држава, која била создадена во 1204 година на западните делови од Балканскиот полуостров со престолнина Јанина, во времето кога Константинопол бил преземан од страна на крстоносците, при кое била создадена Латинската империја. Останатиот дел од Византија бил разделен на: Трапезундска империја, Никејско Царство и Епирско деспотство. Ова деспотство се зачувало се до средината на 14 век кога било вклучено во составот на Отоманската империја.