Свештенство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Свештенство

Свештенство[1] или клер[2] - лица кои ја извршуваат верската служба во некоја религија.

Свештенството во христијанската црква[уреди | уреди извор]

Свештенството (грчки: Εκκλησιαστικός κλήρος - црковен клир), односно Светата Тајна Свештенство е залог на присуството на Исус Христос во црквата,[3], која ја стекнал со крвта своја, и во која постојано делува преку Светиот Дух, како нејзин божествен основал и поглавар. Неговото постојано присуство во црквата било објавено преку епископите, презвитерите и ѓаконите. Преку ракополагањето, според христијанската традиција, свештените лица го примаат дарот на Светиот Дух, кој ги посветува и поставува на определениот степен на црковната хиерархија. Како што на апостолите им дал власта за поучување и свештенодејствување, така Исус ја дал власта и службата на црковната хеиерархија, како Пастир и Чувар на верниците [4].

Во своето дело „Пофалба на глупоста“, Еразмо Ротердамски ги критикува и исмејува свештениците и нивното практикување на христијанството. За монасите, тој вели дека се многу далеку од вистинската религија, а сепак, тие се исполнети со самољубие, сметајќи се себе за круна на побожноста, иако некои од нив не знаат ниту да читаат. Исто така, тој им се потсмева на монашките правила во однос на видот и бојата на облеката, бројот на часовите за спиење, бројот на свештеничките редови (францисканци, бенедиктинци, бернардинци, вилхелмити, јаковити, августинци, итн.). Во продолжение, Еразмо ги исмејува и проповедите на свештениците во кои тие прават разни гримаси и ги користат реторичките правила за да го освојат вниманието на публиката, независно од тоа што проповедаат бесмислици.[5] Во продолжение, тој ги критикува и високите свештеници (бискупите и кардиналите) кои се интересираат само за удобен живот, а ги занемаруваат свештеничките должности.[6] Според него, свештениците мора да бидат ослободени од сите желби на овој свет и мора да мислат само на небесните работи, но наместо тоа, исто како световните луѓе, и свештениците мислат на приходите и на парите.[7]

Свештенството како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Свештенството како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „Попот и парохијаните“ (Поп и парохијани) - српска народна приказна.[8]
 • „Се удавил попот што не ја дал раката“ (Утопио се поп што није руку дао) - српска народна приказна.[9]
 • „Калуѓерот и четирите грешници“ (Калуђер и четири грјешника) - српска народна приказна.[10]
 • „Овчарот и владиката“ - македонска народна приказна.[11]
 • „Поуката на еден поп“ - македонска народна приказна.[12]
 • „Неучениот поп“ - македонска народна приказна.[13]
 • „Попот јарец“ - македонска народна приказна.[14]
 • „Селанецот и оџата“ - македонска народна приказна.[15]
 • „Попе, попе магаре“ - македонска народна песна.[16]
 • „Испосник“ - песна на рускиот поет сергеј Главјук.[17]
 • „Свештеникот од Кукуњан“ - расказ на францускиот писател Алфонс Доде од 1869 година.[18]
 • Ќерката на свештеникот“ - роман на британскиот писател Џорџ Орвел од 1935 година.[19]
 • „Читачот на посланија“ - расказ на италијанскиот писател Лујџи Пирандело.[20]
 • „Итар Пејо момок кај попот“ - расказ на македонскиот писател Стале Попов.[21]
 • „Итар Пејо и владиката“ - расказ на македонскиот писател Стале Попов.[22]
 • „Итар Пејо, попот и алвата“ - расказ на македонскиот писател Стале Попов.[23]
 • „Монах стои пред портите манастирски“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[24]
 • „Монахот од Кучевиште што создава ружи“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[25]
 • „Разговори со свештеникот“ - поетска збирка на полскиот поет Тадеуш Ружевич.[26]

Свештенството како тема во музиката[уреди | уреди извор]

International Quran Competition for Students of Islamic Seminary Schools 10.jpg
 • „Свештеникот Садок“ (англиски Zadok the Priest, HWV 258) — свечена ода на Георг Фридрих Хендл од 1727 година.[27]
 • „Балада за Френки Ли и свештеникот на Јуда“ (The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1967 година.[28]
 • „Помоден свештеник“ (Hip Priest) - песна на британската рок-група „Фол“ (The Fall) од 1982 година.[29]
 • „Темата за црниот монах, Прв дел“ (Black Monk Theme, Part I) - песна на британската рок-група „Фол“ (The Fall) од 1990 година.[30]
 • „Темата за црниот монах, Втор дел“ (Black Monk Theme, Part II) - песна на британската рок-група „Фол“ (The Fall) од 1990 година.[31]

Свештенството како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „свештенство“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „клер“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
 3. Мт 28,20
 4. 1Пет 2,25
 5. Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 74-79.
 6. Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 82-83.
 7. Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 86.
 8. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 376-377.
 9. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 147.
 10. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 154-155.
 11. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 52-53.
 12. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 54-55.
 13. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 70-71.
 14. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 56-57.
 15. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 8.
 16. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 71.
 17. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 241.
 18. Alphonse Daudet, Pisma iz mog mlina. Zagreb: Znanje, 1986, стр. 93-99.
 19. Džordž Orvel, Životinjska farma. Beograd; BIGZ, 1985, стр. 101.
 20. Luiđi Pirandelo, Novele. Beograd: Rad, 1962, стр. 12-19.
 21. Стале Попов, Итар Пејо. Скопје: Мисла, Детска радост, Култура, Наша книга, Македонска книга, 1980, стр. 6-9.
 22. Стале Попов, Итар Пејо. Скопје: Мисла, Детска радост, Култура, Наша книга, Македонска книга, 1980, стр. 18-23.
 23. Стале Попов, Итар Пејо. Скопје: Мисла, Детска радост, Култура, Наша книга, Македонска книга, 1980, стр. 36.
 24. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 95.
 25. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 44-45
 26. „Napomena priređivača“, во: Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 328.
 27. Classical Archives
 28. DISCOGS, Bob Dylan ‎– John Wesley Harding (пристапено на 21.2.2020)
 29. YouTube, The Fall - Hex Enduction Hour (Full Album) (пристапено на 18.6.2017)
 30. YouTube, The Fall - Extricate (1990)(full album) (пристапено на 29.6.2017)
 31. YouTube, The Fall - Extricate (1990)(full album) (пристапено на 29.6.2017)
 32. IMDb, The Pilgrim (1923) (пристапено на 23.12.2017)