Фараон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
               Фараони 

На чело на египетската држава стоел владетел наречен фараон. Еден од најпознатите богови бил Амон Ра. Фараоните биле сопственици на големи имоти. Населението на Египет се делело на повеќе слоеви. Најбогат слој се роднините, соработниците, војсководците и свештениците на фараонот. Тие живееле во убави раскошни куќи палати и дворци, а додека свештениците живееле во храмови. Во градовите живееле и слободни луѓе, а тоа биле трговците и занаетчиите. Најброен слој во Египет биле селаните. Тие работеле на имотите на египетските фараони. Најтешка работа имале робовите. Тие работеле на градилиштата, во рудниците како и биле веслачи на бродови. Фараоните имале најмногу подршка од своите свештеници и неговата војска. Се верувало дека по смрта на фараонот ќе продолжи да живее во задгробниот живот. Поради тоа тие им ставале на фараоните најразлични предмети и храна. Многу често на некои слики биле претставувани фараоните или фараонките со нивните мажи или жени исто така биле претставувани и со некои божици или богови. Со извесен прекин египетската држава опстојувала се до 31година пред нашата ера кога потпаднала под римската власт