Жрец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Словенски свештеник на огнот, Јан Матејко, околу 1870

Жрец[1][2] — назив за свештеник во старословенската култура, семантички близок со зборот жртва.[3]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Зборот жрец доаѓа од старословенскиот жьrьcь и тоа пак од жьрѣти да се жртвува на боговите; слави“.

Изразот жрец е исто така етимолошки поврзан со литванскиот збор giti (фали) и други балтички јазици и доаѓа од прото-индоевропскиот *glr „пофална песна“[4] [5].

Функции[уреди | уреди извор]

Свештениците се занимавале со принесување жртви и одредување датуми на обреди, предвидување судбини, верување и склучување бракови (свадби). Жреците ја сочинувале елитата во словенското староверско општество и имале големо политичко влијание, честопати владеејќи заедно со кнезот. Според старите хроники, тие имале долга коса која не ја стрижеле. За време на христијанизацијата на Словените тие биле главното јадро на бунтот против новата религија.[6]

Покрај жреците, Словените имале и волхи, кои имале шамански функции и биле слични на жреците.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „жрец“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „жрец“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Gieysztor, Aleksander>Mitologia Słowian. Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego. Warszawa, 2006. str. 210
  4. Urbańczyk, Stanisław> Szkice z dziejów języka polskiego. Państwowe Wydawnictwo Naukowe. Warszawa, 1968. str. 316
  5. М. Фасмер,Этимологический словарь русского языка
  6. Szyjewsky, Andrzej: :Religia Słowian. Wydawnictwo WAM. Kraków, 2004. Str. 153