Гребен (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Општина Гребен
Δήμος Γρεβενών
Dimos Grevenon - West Macedonia.svg
Општина Гребен
на картата на Западна Македонија
Grevena (city), Grevena municipality, Grevena prefecture, Greece - Clocktower - 01.jpg
Саат-кула во Гребен
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Гребен
Гео. област:
Население: 30 564 (2001)
Седиште: Гребен
Нас. места: 100
Пошт. бр.: 512 00
Пов. бр.: 24620-3
Портал: dimosgrevenon.gr/

Гребен (грчки: Δήμος Γρεβενών, Димос Гревенон) — општина во Гребенскиот округ на југозападот на Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е градот Гребен (Гревена). Некои од селата во оваа општина традиционално се сметаат за кожански.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Гребен е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на 13 стари административни единици — општините Гребен (Гревена), Венци (Венѕи), Ираклеотес, Чирак (Агиос Козмас), Горѓани, Теодорос Зјакас и општинските целини Авдела, Месолово (Месолури), Периволи, Самарина, Филипишта (Филипеи), Дуско (Доцико) и Смикси.

Напомена: Три од горенаведените единици имаат новодадени грчки имиња што не соодветствуваат на ниеден топоним, и тоа: Горѓани, Ираклиотес и Теодорос Зјакас. Горѓани е наречена по манастир изграден во XX век, а единицата Теодорос Зјакас е наречена по херој од Грчката војна за независност.

Општинска единица Авдела[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Авдела на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Авдела (Κοινότητα Αβδέλλας) се состои од само едно населено место — Авдела или Абдела (Αβδέλλα) и има 448 жители.

Општинска единица Венци[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Венци на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општината Венци (Δήμος Βεντζίου) со седиште во Коприва (Книди) има население од 2957 жители и ги опфаќа следниве 16 населени места:

 • Општински оддел Коприва (1046 жители)
 • село Коприва (Κνίδη, Книди) (443 жители)
 • село Врбово (Ιτέα, Итеја) (242 жители)
 • село Гостун (или Гостум; Πόρος, Порос) (148 жители)
 • Лочишно (Λαγκαδάκια, Лангадикија) — денес дел од Гостун, не се води одделно
 • село Песково (или Песко; Πιστικό, Пистико) (80 жители)
 • село Садовишта (или Сантовишта; Μικροκλεισούρα, Микроклисура) (133 жители)
 • Општински оддел Венци (306 жители)
 • село Венци (или Венче; Κέντρο, Кендро) (114 жители)
 • село Агалуш (Αγαλαίοι, Агалеи) (72 жители)
 • село Насинокос (Νησί, Ниси) (120 жители)
 • Општински оддел Оксарх (179 жители)
 • село Оксарх (Έξαρχος, Екзархос) (103 жители)
 • село Вариште (или Варише; Βάρης, Варис) (76 жители)
 • Општински оддел Палеохор
 • Општински оддел Пилори
 • Општински оддел Саракин (570 жители)
 • Општински оддел Ториште
 • село Ториште (или Торишта; Ποντινή, Пондини) (322 жители)

Општинска единица Горѓани[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Горѓани на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општината Горѓани (Δήμος Γόργιανης) со седиште во Кипурѓо (Кипурио) има население од 1707 жители и ги опфаќа следниве 7 населени места:

 • Општински оддел Кипурѓо
 • село Кипурѓо (или Кипурјо; Κηπουρείο, Кипурио) (437 жители)
 • Општински оддел Балтино (335 жители)
 • село Балтино (или Болтино; Καλλιθέα, Калитеја) (169 жители)
 • село Бозово (Πριόνια, Прионија) (166 жители)
 • Општински оддел Житово
 • село Житово (или Ситово; Σιταράς, Ситарас) (84 жители)
 • Општински оддел Лабаница
 • село Лабаница (Μικρολίβαδο, Микроливадо) (96 жители)
 • Општински оддел Пигадица
 • Општински оддел Турија
 • село Турија (Κρανιά, Кранија) (589 жители)

Општинска единица Гребен[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Гребен на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општината Гребен има население од 15 481 жител и ги опфаќа следниве 29 населени места:

 • Општински оддел Гребен (10 477 жители)
 • град Гребен (Γρεβενά, Гревена) (10 177 жители)
 • село Бура (Δοξαράς, Доксарас) (212 жители)
 • село Каламач (или Каламица; Καλαμίτσι, Каламици) (58 жители)
 • Општински оддел Агии Теодори (520 жители)
 • село Агии Теодори (Άγιοι Θεόδωροι) (299 жители) новосоздадено
 • село Георгица (Γεωργίτσα) (0 жители)
 • село Критадес (Αιμιλιανός, Емилијанос) (61 жител)
 • село Манаш (или Манас; Ανθρακιά, Антракија) (124 жители)
 • село Пљаса (Μελίσσι, Мелиси) (0 жители)
 • село Снихово (Δεσπότης, Деспотис) (36 жители)
 • Општински оддел Гоблар (387 жители)
 • село Гоблар (или Коблар, Гобеларак; Μυρσίνα, Мирсина) (266 жители)
 • село Аспрокамб (Ασπρόκαμπος, Аспрокамбос) (121 жител)
 • Општински оддел Големо Серин (858 жители)
 • Општински оддел Добрани (362 жители)
 • село Добрани (Έλατος, Елатос) (233 жители)
 • село Хисар (Κάστρο, Кастро) (29 жители)
 • Општински оддел Добратово
 • Општински оддел Калоки (236 жители)
 • село Калоки (Καλόχι, Калохи) (90 жители)
 • село Зигост (Μεσόλακκος, Мезолакос) (88 жители)
 • село Раци (Αγάπη, Агапи) (58 жители)
 • Општински оддел Киркали
 • Општински оддел Конско (Гребен) (269 жители)
 • Општински оддел Пикровеница (854 жители)
 • село Пикровеница (Αμυγδαλιές, Амигдалиес) (714 жители)
 • село Агија Тријада (Αγία Τριάδα) (93 жители) новосоздадено
 • село Вич (или Бич; Λόχμη, Лохми) (47 жители)
 • Општински оддел Радовиште
 • Општински оддел Тривешт
 • село Тривешт (или Тривиш; Σύνδενδρο, Синдендро) (345 жители)
 • Општински оддел Фал (371 жител)
 • село Фал (Φελλί, Фели) (289 жители)
 • село Левтохор (Ελευθεροχώρι, Елевтерохори) (82 жители)

Општинска единица Дуско[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Дуско на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Дуско (Κοινότητα Δοτσικού) се состои од само едно населено место — Дуско (Δοτσικό, Доцико) и има 187 жители.

Општинска единица Ираклеотес[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Ираклеотес на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општината Ираклеотес (Δήμος Ηρακλεωτών) со седиште во Чурхли (Агиос Георгиос) има население од 3080 жители и ги опфаќа следниве 10 населени места:

 • Општински оддел Чурхли
 • село Чурхли (Άγιος Γεώργιος, Агиос Георгиос) (824 жители)
 • Општински оддел Дурвуништа (171 жител)
 • село Дурвуништа (или Дервеништа; Κληματάκι, Климатаки) (156 жители)
 • село Критарак (Κριθαράκια, Критаракија) (15 жители)
 • Општински оддел Конско (Бистрица)
 • село Конско (Ταξιάρχη, Таксикархис) (408 жители)
 • Општински оддел Кривци
 • село Кривци (Κιβωτός, Кивотос) (708 жители)
 • Општински оддел Милеја
 • Општински оддел Спата
 • село Спата (Πολύδενδρο, Полидендро) (250 жители)
 • Општински оддел Стихази (155 жители)
 • Општински оддел Сувин (258 жители)
 • село Сувин (Κοκκινιά, Кокинија) (229 жители)
 • село Нов Трабзон (Νέα Τραπεζούντα, Неја Трапезунда) (29 жители) новосоздадено

Општинска единица Месолово[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Месолово на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Месолово (Κοινότητα Μεσολουρίου) се состои од само едно населено место — Месолово (Μεσολούρι, Месолури) и има 139 жители.

Општинска единица Периволи[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Периволи на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Периволи (Κοινότητα Περιβολίου) се состои од само едно населено место — Периволи (Περιβόλι) и има 454 жители.

Општинска единица Самарина[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Самарина на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Самарина (Κοινότητα Σαμαρίνας) се состои од само едно населено место — Самарина (Σαμαρίνα) и има 701 жител.

Општинска единица Смикси[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Смикси на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Смикси (Κοινότητα Σμίξης) се состои од само едно населено место — Смикси (Σμίξη) и има 509 жители.

Општинска единица Теодорос Зјакас[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Теодорос Зјакас на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општината Теодорос Зјакас (Δήμος Θεόδωρου Ζιάκα) со седиште во Мавран (Мавранеи) има население од 2855 жители и ги опфаќа следниве 17 населени места:

 • Општински оддел Мавран (442 жители)
 • село Мавран (или Мавроништа; Μαυραναίοι, Мавранеи) (229 жители)
 • село Мавронорес (Μαυρονόρος, Мавронорос) (136 жители)
 • село Палеохор (Σταυρός, Ставрос) (77 жители)
 • Општински оддел Воденско
 • Општински оддел Вреаштино
 • Општински оддел Делвино
 • село Делвино (Πρόσβορρο, Просворо) (186 жители)
 • Општински оддел Залово (234 жители)
 • село Залово (Τρίκωμο, Трикомо) (201 жител)
 • село Рјахово (Παρόρειο, Парорио) (33 жители)
 • Општински оддел Козмат
 • село Козмат (Κοσμάτι, Космати) (330 жители)
 • Општински оддел Лавда
 • село Лавда (Λάβδας, Лавдас) (132 жители)
 • Општински оддел Монахит
 • село Монахит (Μοναχίτι, Монахити) (183 жители)
 • Општински оддел Спилио
 • село Спилио (или Спиљо; Σπήλαιο, Спилео) (447 жители)
 • Општински оддел Тиста (371 жител)
 • село Тиста (Ζιάκας, Зјакас) (341 жител)
 • село Крија Вриси (Κρύα Βρύση) (0 жители) новосоздадено
 • село Липиница (Περιβολάκι, Периволаки) (30 жители)
 • Општински оддел Туз
 • село Туз (Αλατόπετρα, Алатопетра) (140 жители)
 • Општински оддел Шарган
 • село Шарган (Πανόραμα, Панорама) (126 жители)

Општинска единица Филипишта[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Филипеи на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Аренес (Κοινότητα Φιλιππαίων) со седиште во Филипишта (Филипеи) има 254 жители и опфаќа три села:

 • Општински оддел Филипишта (254 жители)
 • село Филипишта (Филишта; Φιλιππαίοι, Филипеи) (206 жители)
 • село Куруна (Κουρούνα) (0 жители) новосоздадено
 • село Цурјака (Αετιά, Аетија) (48 жители)

Општинска единица Чирак[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Агиос Козмас на картата на некогашниот округ Гребен.

Според пописот од 2001 г., општината Агиос Козмас (Δήμος Αγίου Κοσμά) со седиште во Радуништа (Мегаро) има население од 1792 жители и ги опфаќа следниве 12 населени места:

 • Општински оддел Радуништа
 • село Радуништа (или Радосиништа; Μέγαρο, Мегаро) (561 жител)
 • Општински оддел Бишово
 • село Бишово (Κυπαρίσσι, Кипариси) (111 жители)
 • Општински оддел Ванско (238 жители)
 • село Ванско (Κυδωνίες, Кидониес) (163 жители)
 • село Липси (Λείψι) (65 жители)
 • Општински оддел Вилија
 • село Вилија (Οροπέδιο, Оропедио) (189 жители)
 • Општински оддел Вравоништа
 • Општински оддел Лунци
 • село Лунци (или Лунч; Καλλονή, Калони) (171 жител)
 • Општински оддел Магер
 • село Магер (Δασύλλιο, Дасило) (43 жители)
 • Општински оддел Трикорфо
 • село Тричко (Τρίκορφο, Трикорфо) (65 жители)
 • Општински оддел Чирак (192 жители)
 • село Чирак (или Мелидоништа; Άγιος Κοσμάς, Агиос Козмас) (68 жители)
 • село Горно Видиште (Άνω Εκκλησία, Ано Еклизија) (79 жители)
 • село Видиште (Εκκλησία, Еклизија) (45 жители)

Поранешни села[уреди | уреди извор]

На територијата на општината се наоѓаат и следниве поранешни села:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]