Костур (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Општина Костур
Δήμος Καστοριάς
Dimos Kastorias - West Macedonia.svg
Општина Костур на картата на областа Западна Македонија
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Костур
Гео. област: Костурска Котлина
Население: 34 408 (2001)
Седиште: Костур
Нас. места: 55
Пошт. бр.: 520 00
Пов. бр.: 24670-2 до 3
Портал: kastoriacity.gr

Костур (грчки: Δήμος Καστοριάς, Димос Касторијас) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е истоимениот град Костур.

Етничка Карта на Општина Костур

Населени места[уреди | уреди извор]

Општина Костур е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“[1] со спојување на девет административни единици — општините Костур, Света Троица, Четирок, Корешта, Свети Врач, Македон (Македни), Вич, Клисура и општинската целина Кастраки.

Напомена: Називите на општините „Кастраки“ и „Македни“ се произволно дадени грчки називи што не се однесуваат на ниедно постоечко место. Општините Света Троица и Свети Врач се наречени по манастирите што се наоѓаат на нивна територија.

Општинска единица Вич[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Вич на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Вич со седиште во Тиолишта (Тихио) има 1 473 жители (2001) и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Тиолишта
 • Општински оддел Блаца
 • село Блаца (Οξυά, Оксија) (69 жители)
 • Општински оддел Вишени
 • село Вишени (Βυσσινιά, Висинија) (135 жители)
 • Општински оддел Кондороби (357 жители)
 • село Кондороби (Μεταμόρφωση, Метаморфоси) (173 жители)
 • село Фотиништа (или Фотинишча; Φωτεινή, Фотини) (184 жители)
 • Општински оддел Черешница
 • село Черешница (Πολυκέρασος, Поликерасос) (29 жители)
 • Општински оддел Шестево
 • село Шестево (или Шестеово; Σιδηροχώρι, Сидирохори) (125 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓа и денес напуштеното село Бапчор (Вапсори, Пименико).

Општинска единица Кастраки[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Кастраки на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општинската целина Кастраки (Κοινότητα Καστρακίου) има 623 жители и опфаќа само две села — седиштето Косинец (Ιεροπηγή) со 420 жители и Д’мбени (Δενδροχώρι) со 349 жители.

На територијата на општинската единица се наоѓа и денес напуштеното село Лобаница (Агиос Димитриос).

Општинска единица Клисура[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Клисура на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Клисура (Δήμος Κλεισούρας) се состои од само едно населено место — Клисура (Влахоклисура) и има 559 жители.

Општинска единица Корешта[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Корешта на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Корешта со седиште во Корешта (Неос Икисмос или Корестија) има 1 000 жители (2001) и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Габреш (427 жители)
 • село Корешта (Νέος Οικισμός или Κορέστια, Неос Икисмос или Корестија) (420 жители)
 • село Габреш (Γάβρος, Гаврос) (7 жители)
 • Општински оддел Дреновени
 • Општински оддел Жервени
 • село Жервени (Άγιος Αντώνιος, Агиос Антониос) (141 жител)
 • Општински оддел Кономлади
 • Општински оддел Поздивишта
 • село Поздивишта (или Поздивишча; Χάλαρα, Халара) (57 жители)
 • Општински оддел Статица (143 жители)
 • Општински оддел Чрновишта
 • село Чрновишта (или Чрновишча; Μαυρόκαμπος, Маврокамбос) (9 жители)

Општинска единица Костур[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Костур на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Костур со седиште во Костур има 16 218 жители (2001) и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Костур (16 218 жители)
 • град Костур (Καστοριά, Касторија) (14 813 жители)
 • село Апоскеп (Απόσκεπος, Апоскепос) (135 жители)
 • село Нов Чифлик (Χλόη, Хлои) (819 жители)
 • село Сетома (Κεφαλάρι, Кефалари) (451 жител)

Општинска единица Македон[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Македни на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Македон или Македни (Δήμος Μακεδνών) со седиште во Маврово (Маврохори) има 1 473 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места от областа Пополе:

 • Општински оддел Маврово (1 554 жители)
 • село Маврово (Μαυροχώρι, Маврохори) (1 409 жители)
 • село Крпени (Κρεπενή, Крепени) (145 жители)
 • Општински оддел Дупјак
 • село Дупјак (Δισπηλιό, Дипсилио) (1 186 жители)
 • Општински оддел Личишта
 • село Личишта (или Личишча; Πολυκάρπη, Поликарпи) (69 жители)

Општинска единица Света Троица[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Костур на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Света Троица (Δήμος Αγίας Τριάδος) со седиште во Мањак (Мањаки) има 6 117 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Мањак
 • село Мањак (Μανιάκοι, Мањаки) (2 619 жители)
 • Општински оддел Брештени
 • село Брештени (или Брешчени; Αυγή, Авги) (204 жители)
 • Општински оддел Галишта
 • село Галишта (или Галишча; Ομορφοκκλησιά, Оморфоклисија) (47 жители)
 • Општински оддел Желогоже
 • село Желогоже (или Желегоже; Πεντάβρυσο, Пендаврисо) (662 жители)
 • село Псоре (Υψηλό, Ипсило) (59 жители)
 • Општински оддел Желин (1 074)
 • село Желин (Χιλιόδενδρο, Хилиодендро) (617 жители)
 • село Изглибе (Πορειά, Порија) (457 жители)
 • Општински оддел Жупаништа (792)
 • село Жупаништа (или Жупанишча; Λεύκη, Левки) (434 жители)
 • село Орман (Κάτω Λεύκη, Като Левки) (358 жители)
 • село Ново Жупаништа (Νέα Λεύκη, Неја Левки) (358 жители)
 • Општински оддел Сливени
 • село Сливени (Κορομηλιά, Коромилија) (349 жители)
 • Општински оддел Цакони

Општинска единица Свети Врач[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Свети Врач на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Свети Врач (Δήμος Αγίων Αναργύρων) со седиште во Горенци (Корисос) има 2 845 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Горенци (1 370 жители)
 • село Горенци (Κορησός, Корисос) (1 309 жители)
 • село Чурилово (Άγιος Νικόλαος, Агиос Николаос) (61 жител)
 • Општински оддел Загоричани (613 жители)
 • Општински оддел Куманичево
 • Општински оддел Олишта (474 жители)

Општинска единица Четирок[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Четирок на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Четирок (Δήμος Μεσοποταμίας, старо име Δήμος Αλιάκμονα) со седиште во Четирок (Месопотамија) има 4 100 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Четирок (2 506 жители)
 • село Четирок (Μεσοποταμιά, Месопотамија) (1 802 жители)
 • село Тиквени (Κολοκυνθού, Колокинту ) (704 жители)
 • Општински оддел Горно Папратско (207 жители)
 • Општински оддел Добролишта
 • село Добролишта (или Добролишча; Καλοχώρι, Калохори) (458 жители)
 • Општински оддел Ошени
 • село Ошени (Οινόη, Инои) (583 жители)
 • Општински оддел Света Недела

На територијата на општинската единица се наоѓа и некогашното село Трстика (Ακόντιο, Акондио).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]