Кожани (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Кожани
Δήμος Κοζάνης
Dimos Kozanis - West Macedonia.svg
Општина Кожани
на картата на Западна Македонија
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Кожани
Гео. област:
Население: 68 683 (2001)
Седиште: Кожани
Нас. места: 75
Пошт. бр.: 501 00
Пов. бр.: 24610-2 до 7
Портал: kozanh.gr

Кожани (грчки: Δήμος Κοζάνης, Димос Козанис) — општина во Кожанскиот округ на Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е истоимениот град Кожани.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Кожани е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на пет стари општини: Кожани (Козани), Калјани (Ејани), Елимеја, Димитриос Ипсилантис и Хелеспонт (Елиспондос).

Напомена: Називите „Елимеја“, „Димитриос Ипсилантис“ и „Хелеспонт“ не се однесуваат на ниедно постоечко населено место, туку се слободно дадени имиња. „Елимеја“ е наречена по долномакедонската област Елимеја, согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија. „Димитриос Ипсилантис“ е фанариотски деец од XIX век, а „Хелеспонт“ е друго име за Дарданелите помеѓу Белото и Мраморното Море.

Општинска единица Кожани[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Кожани на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Кожани (Козани) има население от 47 451 жител и го опфаќа следниве населени места:

 • Општински оддел Кожани
 • град Кожани (Κοζάνη, Козани) (35 242 жители)
 • село Света Недела (Αγία Κυριακή, Агија Кирјаки) (63 жители) новосоздадено
 • старечки дом „Гирокомио“ (Γηροκομείο) (98)
 • Општински оддел Баракли
 • село Баракли (или Бајракли; Εξοχή, Ексохи) (104 жители)
 • Општински оддел Велишта
 • село Велишта (Λευκοπηγή, Левкопиги) (1 282 жители)
 • Општински оддел Деделер
 • Општински оддел Динли
 • село Динли (или Деинли; Λυγερή, Лигери) (165 жители)
 • Општински оддел Драгодалишта
 • село Драгодалишта (или Дравуданишта; Дромово; Μεταμόρφωση, Метаморфоси) (491 жител)
 • Општински оддел Ениќој
 • село Ениќој (Άργιλος, Аргилос) (285 жители)
 • манастир „Вознесение Христово“ (Ιερά Μονή Αναλήψεως) (211 жители)
 • болница „Спинарис“ (Σπινάρης) (328 жители)
 • Општински оддел Извор
 • село Извор (или Ак Бунар; Λευκόβρυση, Левковриси (1 095 жители)
 • Општински оддел Илесли
 • село Илесли (Οινόη, Инои) (156 жители)
 • Општински оддел Исламли
 • село Исламли (Κοίλα, Кила) (1 470 жители)
 • село Ново Требино (Νέα Καρδιά, Неја Кардија) (502 жители) новосоздадено
 • село Синекли (Μελίσσια, Мелисија) (24 жители)
 • Општински оддел Калбуџилар
 • село Калбуџилар (или Калпуџилар; Ανθότοπος, Антотопос) (166 жители)
 • село Бахче Ловаси (или Бахче, Бахчели; Κηπάρι, Кипари) (68 жители)
 • Општински оддел Кало Обаси
 • село Кало Обаси (или Коба Оваси; Καλαμιά, Каламија) (303 жители)
 • Општински оддел Коџа Ахметли
 • Општински оддел Портораз
 • село Портораз (или Путарас; Πρωτοχώρι, Протохори) (626 жители)
 • Општински оддел Сариханлар
 • Општински оддел Сармусалар
 • Општински оддел Спурта
 • село Спурта (Καρυδίτσα, Каридица) (953 жители)
 • Општински оддел Ќучук Ахметли
 • село Ќучук Ахметли (или Ќучук Матли; Νέα Νικόπολη, Неја Никополи) (224 жители)
 • Општински оддел Џиџилер
 • село Џиџилер (Πετρανά, Петрана) (718 жители)
 • хотел „Целикас“ (Τσελίκας) (27 жители)
 • Општински оддел Џумаја
 • село Нова Џумаја (Νέα Χαραυγή, Неја Харавги) (1 209 жители)
 • село Џумаја (или Џума; Χαραυγή, Харавги) (18 жители)
 • Општински оддел Шајнлер
 • село Шајнлер (или Сахинлар; Ξηρολίμνη, Ксиролимни) (424 жители)

Општинска единица Димитриос Ипсилантис[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Димитриос Ипсилантис на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Димитриос Ипсилантис (Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη) со седиште во Караагач (Мавродендри) има 3 018 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Караагач
 • село Караагач (Μαυροδένδρι, Мавродендри) (1 253 жители)
 • Општински оддел Врдомици
 • село Врдомици (или Ердогмуш; Ποντοκώμη, Пондокоми) (1 316 жители)
 • Општински оддел Димирџилер
 • село Димирџилер (или Демирџилер; Σιδεράς, Сидерас) (339 жители)
 • Општински оддел Курџево
 • село Курџево (Λιβερά, Ливера) (110 жители)

Општинска единица Елимеја[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Елимеја на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Елимеја (Δήμος Ελιμείας) со седиште во Гоблица (Кркос) има 6429 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Гоблица
 • село Гоблица (Κρόκος, Крокос) (2946 жители)
 • Општински оддел Бујук Текелер (153 жители)
 • Општински оддел Голема Ваница
 • Општински оддел Докчилар (197 жители)
 • село Докчилар (Κοντοβούνι, Кондовуни) (78 жители)
 • село Куле (Πύργος, Пиргос) (119 жители)
 • Општински оддел Кесарија (848 жители)
 • село Кесарија (Καισάρεια) (693 жители)
 • село Бахши (или Бахци; Κήπος, Кипос) (155 жители)
 • Општински оддел Мала Ваница
 • село Мала Ваница (или Мала Ванча; Κάτω Κώμη, Като Коми) (348 жители)
 • Општински оддел Милотин
 • Општински оддел Салтакли

Општинска единица Калјани[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Калјани на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Калјани (Δήμος Αιανής) со седиште во Калјани (Еани) има 3819 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Калјани
 • Општински оддел Аја Параскева
 • Општински оддел Керасија
 • Општински оддел Радовишта
 • Општински оддел Рамна
 • село Рамна (Ρύμνιο, Римнио) (221 жител)
 • Општински оддел Стени
 • село Стени (Κτένι, Ктени) (109 жители)
 • Општински оддел Сфилци
 • село Сфилци (Χρώμιο, Хромио) (185 жители)

Општинска единица Хелеспонт[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Хелеспонт на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Хелеспонт (Δήμος Ελλησπόντου) со седиште во Јусќуплер (Килада) има 7966 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Јусќуплер (850 жители)
 • село Јусќуплер (или Јускуплер; Κοιλάδα, Килада) (393 жители)
 • село Кахриманли (или Караманли; Κρεμαστή, Кремасти) (114 жители)
 • село Ќоселер (или Ќосилер; Θυμαριά, Тимарија) (343 жители)
 • Општински оддел Иделова
 • Општински оддел Инево (1161 жител)
 • село Инево (или Инабас; Ακρινή, Акрини) (1128 жители)
 • село Профитис Илијас (Προφήτης Ηλίας) (33 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Ишаклар
 • село Ишаклар (Άγιος Χαράλαμπος, Агиос Хараламбос) (187 жители)
 • Општински оддел Дортали
 • село Дортали (Τετράλοφος, Тетралофос) (454 жители)
 • Општински оддел Караџилар (1369 жители)
 • село Караџилар (Δρέπανο, Дрепано ) (1340 жители)
 • село Чакирли (Чакарли или Чакирлар; Γαλάνι, Галани) (29 жители)
 • Општински оддел Моранли
 • село Моранли (или Емир Ханли; Ρυάκι, Раки) (339 жители)
 • Општински оддел Софулер (424 жители)
 • село Софулер (или Софулар; Καπνοχώρι, Kapnohori) (357 жители)
 • село Евренозли (или Евренесли; Ανατολικό, Анатолико) (57 жители)
 • село Јукуз Ова (Σκάφη, Скафи) (10 жители)
 • Општински оддел Топчилар (1079 жители)
 • село Топчилар (Άγιος Δημήτριος, Агиос Димитриос) (1077 жители)
 • село Агио Пневма (Άγιο Πνεύμα) (2 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Хадова (619 жители)
 • село Хадова (Πολύμυλος, Полимилос) (565 жители)
 • село Агија Параскеви (Αγία Παρασκευή) (6 жители) новосоздадено
 • село Зоодохос Пиги (Ζωοδόχος Πηγή) (6 жители) новосоздадено
 • село Ишиклар (Λεβέντης, Левендис) (12 жители)
 • село Окчилар (или Акчелар; Άγιοι Θεόδωροι, Агии Теодори) (30 жители)
 • Општински оддел Хајдарли
 • Општински оддел Чобанли
 • село Чобанли (Βοσκοχώρι, Воскохори) (169 жители)

Поранешни села[уреди | уреди извор]

На територијата на општината се наоѓало и некогашното село Магула.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]