Горуша (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Горуша
Δήμος Βοΐου
Dimos Voiou - West Macedonia.svg
Општина Горуша
на картата на Западна Македонија
Siatista, Kozani prefecture, Greece - City Hall - 01.jpg
Општинската управа во Сачишта
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Кожани
Гео. област:
Население: 22 447 (2001)
Седиште: Сачишта
Нас. места: ?
Пошт. бр.: 503 00
Пов. бр.: 24650-2
Портал: dimosvoiou.gr

Горуша (грчки: Δήμος Βοΐου, Димос Воjу) — општина во Кожанскиот округ, Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е градот Сачишта (Сјатиста). Општината ги опфаќа населените места во областа Населица и западните падини на планината Сињак или Снежник (Сињацико или Аскио). Наречен е по планината Горуша (Војо).

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Горуша е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на пет стари административни единици: општините Сачишта (Сјатиста), Лапчишта (Неаполи), Цотил (Цотили), Сињак (Аскио) и општинската целина Жупан (Пендалофос).

Општинска единица Сачишта[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Сачишта на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Сачишта (Δήμος Σιάτιστας) со седиште во Сачишта (Сјатиста) има 6 547 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на јужните падини на планината Сињак:

 • Општински оддел Сачишта
 • село Сачишта (Σιάτιστα, Сјатиста) (5 642 жители)
 • Општински оддел Палеокастро (404)
 • Општински оддел Черушница (501 жител)

Општинска единица Жупан[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г, општинската целина Жупан (Κοινότητα Πενταλόφου) со седиште во Жупан (Пендалофос) има 896 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во југоисточниот дел на планината Горуша (Војо):

Поранешната општинска целина Пендалофос на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општински оддел Жупан
 • село Жупан (Πεντάλοφος, Пендалофос) (633 жители)
 • Општински оддел Долос
 • село Долос (Βυθός, Витос) (184 жители)
 • Општински оддел Либохово
 • Општински оддел Сволјани
 • село Сволјани (Αγία Σωτήρα, Агија Сотира) (32 жители)

Општинска единица Лапчишта[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Лапчишта (Δήμος Νεάπολης) со седиште во истоимениот град Лапчишта (Неаполи) има 5 121 жител и опфаќа 26 села од историско-географската област Населица:

 • Општински оддел Лапчишта (2 369 жители)
 • Општински оддел Ајдонохор (115 жители)
 • село Ајдонохор (или Ајдарохор; Αηδονοχώρι, Ајдонохори) (70 жители)
 • село Калистрат (Καλλιστράτι, Калистрати) (45 жители)
Поранешната општина Неаполи на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општински оддел Бобушта
 • село Бобушта (или Бобушт; Πλατανιά, Платанија) (121 жител)
 • Општински оддел Вајпеш
 • село Вајпеш (Χειμερινό, Химерино) (87 жители)
 • Општински оддел Велишта (185 жители)
 • село Велишта (Ασπρούλα, Аспрула) (121 жител)
 • село Девла (Κρυονέρι, Крионери) (64 жители)
 • Општински оддел Вратин
 • село Вратин (Αλιάκμονας, Алијакмонас) (281 жител)
 • Општински оддел Гинуш
 • село Гинуш (или Гинош; Μολόχα, Молоха) (190 жители)
 • Општински оддел Дреново
 • село Дреново (Δρυόβουνο, Дриовуно) (402 жители)
 • Општински оддел Кинам
 • село Кинам (Πολύλακκο, Полилако) (77 жители)
 • Општински оддел Лабаново
 • село Лабаново (Σήμαντρο, Симандро) (49 жители)
 • Општински оддел Лаја
 • село Лаја (Πεπονιά, Пепонија) (130 жители)
 • Општински оддел Марчишта
 • село Марчишта (Περιστέρα, Перистера) (59 жители)
 • Општински оддел Мислегошти
 • село Мислегошти (или Мислегоже; Μεσόλογγος, Месолонгос) (76 жители)
 • Општински оддел Пиљур
 • село Пиљур (Πυλώριο, Пилорио) (85 жители)
 • Општински оддел Трапезица (208 жители)
 • Општински оддел Хорево
 • село Хорево (Χορηγός, Хоригос) (153 жители)
 • Општински оддел Хотур
 • село Хотур (Λευκοθέα, Левкотеја) (56 жители)
 • Општински оддел Чрчишта
 • село Чрчишта (Σκαλοχώρι, Скалохори) (176 жители)
 • Општински оддел Шербадес (156 жители)
 • село Шербадес (Βελανιδιά, Веланидија) (110 жители)
 • село Сломиште (или Сломишта; Στέρνα, Стерна) (46 жители)
 • Општински оддел Шурдан (146 жители)
 • село Шурдан (Αξιόκαστρο, Аксиокастро) (46 жители)
 • село Фуркач (Κλήμα, Клима) (100 жители)

Општинска единица Сињак[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Сињак (Δήμος Ασκίου) со седиште во Враништа (Калонери) има 5 130 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на западните падини на планината Сињак:

 • Општински оддел Враништа
 • град Враништа (Вроништа или Врондишча; Καλονέρι, Калонери) (579 жители)
 • Општински оддел Конско
 • село Конско (Γαλατινή, Галатини) (2 092 жители)
Поранешната општина Сињак на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општински оддел Пелка
 • село Пелка (Πελεκάνος, Пелеканос) (523 жители)
 • Општински оддел Пепелишта
 • село Пепелишта (или Пипилишча; Νάματα, Намата) (182 жители)
 • Општински оддел Селце
 • село Селица (или Селце; Εράτυρα, Ератира) (1 406 жители)
 • Општински оддел Шишани
 • село Шишани (Σισάνι, Сисани) (348 жители)

Општинска единица Цотил[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Цотил (Δήμος Τσοτιλίου) со седиште во Цотил (Цотили) има 4 753 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Населица:

Поранешната општина Цотил на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општински оддел Цотил (1 596 жители)
 • град Цотил (Τσοτίλι, Цотили) (1 596 жители)
 • село Рокастро (Ρόκαστρο) (0 жители)
 • Општински оддел Блазом (217 жители)
 • село Блазом (Ομαλή, Омали) (149 жители)
 • село Черепјани (или Черепништа; Γλυκοκερασιά, Гликокерасија) (68 жители)
 • Општински оддел Блазомишта
 • Општински оддел Бурша
 • село Бурша (Κορυφή, Корифи) (108 жители)
 • Општински оддел Бухорино
 • село Бухорино (Βουχωρίνα, Вухорина) (79 жители)
 • Општински оддел Видолушта
 • село Видолушта (или Виделушта, Виделуш; Δαμασκηνιά, Дамаскинија) (306 жители)
 • Општински оддел Водрица (161 жител)
 • село Водрица (или Вотрица; Βροντή, Вронди) (94 жители)
 • село Лубес (или Лопес; Απιδέα, старо Апидеја) (41 жител)
 • село Вињани (Λευκάδι, Левкади) (26 жители)
 • Општински оддел Вроштани
 • село Вроштани (или Врождани; Άγιοι Ανάργυροι, Агии Анаргири) (49 жители)
 • Општински оддел Дислап
 • село Дислап (или Деслаб; Δραγασιά, Драгасија) (95 жители)
 • Општински оддел Драмишта
 • Општински оддел Занско
 • село Занско (Ζώνη, Зони) (205 жители)
 • Општински оддел Клепиш
 • село Клепиш (или Клепеше; Πολυκάστανο, Поликастано) (174 жители)
 • Општински оддел Костанско
 • село Костанско (или Костанџик; Αυγερινός, Авгеринос) (386 жители)
 • Општински оддел Кримин
 • село Кримин (Κριμήνι, Кримини) (90 жители)
 • Општински оддел Лабаница
 • Општински оддел Латоришта (204 жители)
 • село Латоришта (Αγίασμα, Ајасма) (45 жители)
 • село Царишта (Άγιος Θεόδωρος, Агиос Теодорос) (70 жители)
 • село Мазган (или Масган; Αχλαδιά, Ахладија) (57 жители)
 • село Чавалер (Κοιλάδι, Килади) (43 жители)
 • Општински оддел Ликнадес (72 жители)
 • село Лихнадес (Λικνάδες, Ликнадес) (50 жители)
 • село Сирочани (или Сирхан; Λεύκη, Левки) (22 жители)
 • Општински оддел Локом
 • село Локом (или Локум; Λουκόμι, Лукоми) (79 жители)
 • Општински оддел Луври
 • село Луври (Λούβρη) (42 жители)
 • Општински оддел Мирали
 • село Мирали (Χρυσαυγή, Хрисавги) (140 жители)
 • Општински оддел Мирсан
 • село Мирсан (или Мирасан; Μόρφη, Морфи) (97 жители)
 • Општински оддел Радовишта
 • Општински оддел Резне (70 жители)
 • село Резне (или Резна; Ανθούσα, Антуса) (54 жители)
 • село Печани (Τριάδα, Тријада) (16 жители)
 • Општински оддел Ренда
 • село Ренда (Διχείμαρρο, Дихимаро) (50 жители)
 • Општински оддел Трпотиште
 • село Трпотиште (или Трапатуш; Κλεισώρεια, Клисорија) (88 жители)
 • Општински оддел Цакнохор (182 жители)
 • село Цакнохор (Ανθοχώρι, Антохори) (108 жители)
 • село Сокол (Παρόχθιο, Парохтио) (0 жители)
 • село Фотун (Φυτώκι, Фитоки) (74 жители)

Поранешни села[уреди | уреди извор]

На територијата на општината се наоѓаат и следниве поранешни села: Бања (Агија Параскеви) Водорина (Неја Спарти), Домовишта (Парохтио), Јанково (Месопотамос).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]