Нестрам (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Нестрам
Δήμος Νεστορίου
Dimos Nestoriou - West Macedonia.svg
Општина Нестрам
на картата на Западна Македонија.
Nestram-ot-Gorusha.jpg
Нестрам од планината Горуша.
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Костур
Гео. област: Нестрамкол
Население: 2598 (2001)
Седиште: Нестрам
Нас. места: 24
Пошт. бр.: 520 51
Пов. бр.: 24670-31
Портал: nestorio.gr

Нестрам (грчки: Δήμος Νεστορίου, Димос Несториу) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Општината ги опфаќа селата во областа Нестрамкол, а нејзин административен центар е истоименото село Нестрам. Населението брои 2 598 жители (2001).

Населени места[уреди | уреди извор]

Општина Нестрам е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“[1] со спојување на четири стари административни единици — општините Нестрам и Акритес, како и општинските целини Аренес и Грамушта.

Напомена: Називот „Акритес“ е произволно даден грчки назив што не се однесуваат на ниедно постоечко место. „Аренес“ е според два планински врва.

Општинска единица Нестрам[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Нестрам има 1 782 жители и и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

Поранешната општина Нестрам на картата на некогашниот округ Костур.
 • Општински оддел Нестрам (1 214 жители)
 • село Нестрам (Νεστόριο, Несторио) (954 жители)
 • село Јановени (или Јановене; Γιαννοχώρι, Јанохори) (17 жители)
 • село Омотско (Λειβαδοτόπι, Ливадотопи) (41 жител)
 • село Пилкати (Μονόπυλο, Монопило) (20 жители)
 • село Радигоже (Αγία Άννα, Агија Ана) (70 жители)
 • село Слимница (Τρίλοφος, Трилофос) (31 жител)
 • село Стенско (Στενά, Стена) (3 жители)
 • село Тухол (Πεύκος, Певкос) (78 жители)
 • Општински оддел Грче (396 жители)
 • село Дреничево (Κρανοχώρι, Кранохори) (270 жители)
 • село Граче (или Гратче; Πτελέα, Птелеја) (56 жители)
 • село Долно Граче (или Долно Гратче; Κάτω Πτελέα, Като Птелеја) (70 жители)
 • Општински оддел Котелци
 • Општински оддел Селско
Напомена: Јановени и Пилкати немаат постојани жители (2011).

Во општинската единица има неколку напуштени места за време на Граѓанската војна кои денес се отпишани:

 • Дреново (Γλυκονέρι, Гликонери);
 • Загар (Άγιος Ζαχαρίας, Агиос Захаријас);
 • Котелци (Κοτύλη, Котили), кое географски припаѓа на Епир;
 • Мирославци (Μυροβλήτης, Мировлитис), кое географски припаѓа на Епир;
 • Личотер (или Лисотер; Περιστερά, Перистера);
 • Чука (Τσούκα или Αρχάγγελος, Цука или Архангелос).

На територијата на општинската единица се наоѓале и атарите на старите и одамна отселени влашки грамуштенски села Линотопи (Λινοτόπι), Ветерник (Βετέρνικ, Βετέρνικο) и Фуша (Φούσια).

Општинска единица Акритес[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Акритес на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот од 2001 г., општината Акритес (Δήμος Ακριτών)со седиште во Ревани има 1 109 жители и и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на источното подножје на планината Грамушта (Грамос):

 • Општински оддел Ревани (733)
 • село Ревани (Διποταμιά, Дипотамија) (624 жители)
 • село Зеленград (Μεσόβραχο, Месоврахо) (42 жители)
 • село Калевишта (или Калевишча; Καλή Βρύση, Кали Вриси) (67 жители)
 • Општински оддел Грлени
 • село Грлени (Χιονάτο, Хионато) (155 жители)
 • Општински оддел Крчишта
 • село Крчишта (или Крчишча; Πολυάνεμο, Полианемо) (63 жители)
 • Општински оддел Шак
 • село Шак (Κομνηνάδες, Комнинадес) (158 жители)

На територијата на општинската единица е и денес напуштеното Ново Село (Κορφούλα, Корфула).

Општинска единица Аренес[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Аренес на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Аренес (Κοινότητα Αρρένων)со седиште во Борботско има 623 жители и опфаќа четири села:

 • Општински оддел Борботско
 • Општински оддел Жужел
 • село Жужел (Ζούζουλη, Зузули) (84 жители)
 • Општински оддел Слатина (246 жители)
 • село Слатина (Χρυσή, Хриси) (210 жители)
 • село Висанско (Πευκόφυτο, Певкофито) (36 жители)

Општинска единица Грамушта[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Грамушта на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот од 2001 г., општината Грамушта или Грамошта (грцизирано: Грамос; Κοινότητα Γράμου) се состои од само едно населено место — селото Грамушта и има 28 жители.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]