Суровичево (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Суровичево
Δήμος Αμυνταίου
Dimos Amyndeou - West Macedonia.svg
Општина Суровичево
на картата на Западна Македонија
Patele.jpg
Пателе со Островското Езеро
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Лерин
Гео. област: Сариѓол
Население: 18.975 (2001)
Седиште: Суровичево
Нас. места: 29
Пошт. бр.: 532 00
Пов. бр.: 23860-2
Портал: amyntaio.gr

Суровичево (грчки: Δήμος Αμυνταίου, Димос Аминдеу) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Суровичево (Аминдео). Општината ги опфаќа селата во најсеверниот дел на котлината Сариѓол (Кајларско Поле) околу Петерското и подрачјето на запад од Островското Езеро. Според традиционалното сметање, општината опфаќа дел од Леринско, помал дел од Кајларско и едно село од Костурско.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Суровичево е создадена на 1 јануари 2011 г. со спојување на шест стари општини: Суровичево, Ајтос и Чалџиево и општинските целини Мокрени, Лехово и Невеска.[1]

Општинска единица Ајтос[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г. општината Ајтос (Δήμος Αετού) со седиште во Ајтос (Аетос) има 3.727 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

Поранешната општина Ајтос на картата на некогашниот округ Лерин.
Поглед на Зелениче.
 • Општински оддел Ајтос
 • село Ајтос (Αετός, Аетос) (857 жители)
 • Општински оддел Горицко
 • село Горицко (Αγραπιδιές, Аграпидиес) (250 жители)
 • Општински оддел Долно Неволјани
 • Општински оддел Зелениче
 • Општински оддел Љубетино
 • Општински оддел Рудник
 • село Рудник (Ανάργυροι, Анаргири) (498 жители)
 • Општински оддел Свети Тодор
 • село Свети Тодор (Черкезќој; Λιμνοχώρι, Лимнохори) (323 жители)
 • Општински оддел Сребрено (416 жители)
 • село Сребрено (или Сребрени; Ασπρόγεια, Аспрогија) (375 жители)

На територијата на општинската единица е и напуштеното Ново Село (Άνω и Κάτω Νέα Κόμη, Ано и Като Неја Коми).

Општинска единица Лехово[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Лехово на картата на некогашниот округ Лерин.

Според пописот од 2001 г. општината (Κοινότητα Λεχόβου) има 1227 жители и има само едно населено место — селото Лехово (Λέχοβο).

Кон територијата на општинската единица Лехово е присоединет и атарот на некогашното село Врапчин (Χειμαδιό, Химадио), срушено во 1980 г.

Општинска единица Мокрени[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Мокрени на картата на некогашниот округ Лерин.

Според пописот од 2001 г. општината Мокрени (Κοινότητα Βαρικού) има 698 жители и има само едно населено место — селото Мокрени (Βαρικό, Варико). Ова е единственото костурско село во општината.

Општинска единица Невеска[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Невеска на картата на некогашниот округ Лерин.

Според пописот од 2001 г. општината Невеска (Κοινότητα Νυμφαίου) има 413 жители и има само едно населено место — селото Невеска (Νυμφαίο, Нимфео).

Општинска единица Суровичево[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г. оппштината Суровичево има 8.378 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

Училиштето во Долно Врбени.
Поранешната општина Суровичево на картата на некогашниот округ Лерин.
 • Општински оддел Суровичево (4.407 жители)
 • град Суровичево (Αμύνταιο, Аминдео) (3.636 жители)
 • населба Аналипси (Ανάληψη) (629 жители) новосоздадено
 • село Сотир (Σωτήρας, Сотирас) (142 жители)
 • Општински оддел Долно Врбени
 • село Долно Врбени (само Врбени или Екши Су; Ξινό Νερό, Ксино Неро) (1.229 жители)
 • Општински оддел Горничево
 • Општински оддел Гулинци
 • село Гулинци (Ροδώνας, Родонас) (107 жители)
 • Општински оддел Петерско
 • Општински оддел Пателе
 • село Пателе (Άγιος Παντελεήμονας, Агиос Пантелејмонас) (1.110 жители)
 • Општински оддел Спанци
 • село Спанци (Φανός, Фанос) (137 жители)
 • Општински оддел Церово
 • село Церово (Κλειδί, Клиди) (139 жители)

Општинска единица Чалџиево[уреди | уреди извор]

До 20-те години на XX век селата имале исклучиво турско население, кое по Лозанскиот договор е иселено во Турција, а на негово место доаѓаат понтиски Грци. Според пописот од 2001 г. општината Чалџиево (Δήμος Φιλώτα) со седиште во Чалџиево (Филотас) има 4.532 жители и ги опфаќа следниве општински оддели населени места:

Поранешната општина Чалџиево на картата на некогашниот округ Лерин.
 • Општински оддел Чалџиево
 • село Чалџиево (Чалџилар; Φιλώτας, Филотас ) (1.821 жител)
 • Општински оддел Елевиш
 • село Елевиш (Λακκιά/Λεβαία, Лакија/Левеја) (826 жители)
 • Општински оддел Коларица
 • Општински оддел Ќоселер
 • село Ќоселер (Αντίγονος, Антигонос) (372 жители)
 • Општински оддел Муралар
 • село Муралар (или Моралар; Πελαργός, Пеларгос) (345 жители)
 • Општински оддел Нови Град
 • Општински оддел Уклемеш
 • село Уклемеш (или Келемез; Φαράγγι, Фаранги) (163 жители)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.