Долно Неволјани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Долно Неволјани (грчки: Βαλτόνερα) — село во Општина Суровичево во Леринскиот округ, Егејска Македонија (денес во Грција).

Име[уреди | уреди извор]

Со наредбата од 19 јули 1928 г. во грчкиот владин весник бр. 156 од 8 август, 1928 селото Долно Неволјани е преименувано во Валтонера. Селото се наоѓа западно од Суровичево, во непосредна близина на некогашното Рудничкото Блато. Долно Неволјани лежи на 600 м.н.в. и има атар од 26 km².

Демографија[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Во постаро време Долно Неволјани било населено само со Македонци, кои делумно и постепено биле истиснати од муслиманско население. По сила на Лозанската Конференција, Турците се иселиле и на нивно место биле доселени семејства од Кавказ и Епир, односно Власи бегалци.

Број на население[уреди | уреди извор]

Во селото низ текот на годините се зголемувал бројот на населението и тоа:

  • 1913 - 204 жители
  • 1920 - 171 жител
  • 1924 - 219 жители
  • 1940 - 384 жители
  • 1951 - 353 жители
  • 1961 - 365 жители
  • 1971 - 319 жители
  • 1981 - 358 жители
  • 1991 - 357 жители