Спанци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Спанци
Спанци is located in Грција
Спанци
Спанци (Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)


Спанци е леринско село во Егејска Македонија, Република Грција.

Географиja и местоположба[уреди | уреди извор]

Селото Спанци или по ново Фанос се наоѓа во општина Суровичево (Аминдео), историска област Сариѓол, во непосредна близина и на еднакво растојание од селата Ајтос (Аетос) и Долно Врбени (Екши Су) или Ксино Неро. На 28 километри од градот Кајлари (Птолемаида) и на 35 километри од Лерин. На надморска височина од 650 метри во подножјето на планината Кара Дурун што го дели Леринско Поле и Пелагонија од Сариѓол (Кајларско Поле).

Историja[уреди | уреди извор]

Селото Спанци е постаро село кое се спомнува во Турски Документи уште од 15 век како тимар на Умур и Ине Бег со над 120 семејства. Во историско-демографска смисла во ова село долго време преовладувало муслиманско население(турско и циганско население Роми), со помал број на христијани(Македонци).

Економија[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Првите податоци за населението на селото Спанци(Фанос) датираат од 15 век кога било доста бројна населба со над 120 семејства. Од крајот на 19 век имаме податоци од повеќе автори кои запишале за него и тоа—

 • Schinas 1886=365 жители од кои 15 христијани и 350 муслимани
 • Кънчов 1900=120турци и 60Цигани-Роми
 • Halkiopoulos 1910=169 муслимани
 • Απαρίθμηση 1913=162 жители
 • Милојевић 1920=2 куќи на православни словени и 25 куќи на муслимани Турци
 • Попис 1920=142 жители
 • 1924= се отселени 38 семејства со 250 лица муслимани за Турција
 • 1926 се спомнува во каталогот за населување на бегалците со населени 32 семејства и 101 лице како чисто бегалска населба( од кои 26 од Понт, 4 семејства од Источна Тракија и едно од Мала Азија)
 • Попис 1928=122 жители
 • Статистика 1932= една семејство од локално потекло
 • Попис 1940=165
 • Статистика 1945=245
 • Попис 1951=148
 • Попис 2001=137

Денес во селото населението е со мешовито потекло најголем дел се потомци на бегалците од 1926 претежно од Понт и Кавказ, помал дел се Власи доселеници од селото Блаца (Власти) над Кајлари (Птолемаида) и мал дел на етнички Македонци.

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]