Серфиџе (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Серфиџе
Δήμος Σερβίων

Општина Серфиџе
на картата на Западна Македонија

Општинската управа во Серфиџе
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Кожани
Гео. област:
Население: 9.486 (2021)
Седиште: Серфиџе
Нас. места: 26
Пошт. бр.:
Пов. бр.:
Портал: dservion.gr

Серфиџе (грчки: Δήμος Σερβίων, Димос Сервион) — општина во Кожанскиот округ во југозападна Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е градот Серфиџе (Сервија).

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината е создадена во 2019 г. со разделувањето на дотогашната општина Серфиџе-Велвендо.

Општинска единица Камбуница[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Камбуница на картата на некогашниот округ Кожани.

Општинската единица Камбуница со седиште во Трановалто (Емборио) ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општинска единица Лужјани
 • село Лужјани (или Лузјани; Ελάτη, Елати)
 • Општинска единица Микровалто
 • Општинска единица Трановалто

Општинска единица Мокро[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Мокро на картата на некогашниот округ Кожани.

Општинската единица Мокро опфаќа само едно село — Мокро (Λιβαδερό, Ливадеро).

Општинска единица Серфиџе[уреди | уреди извор]

Општинската единица Серфиџе ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

Поранешната општина Серфиџе на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општинска единица Серфиџе
 • село Лаваница (или Лабаница; Νέα Λάβα, Неја Лава)
 • град Серфиџе (некогаш: Србица; Σέρβια, Сервија)
 • Општинска единица Авле
 • село Авле (Αυλές, Авлес)
 • Општинска единица Ак Сакали
Споменик на паднатите борци во Првата балканска војна кај Калдадес.
 • Општинска единица Гулеш
 • Општинска единица Делино
 • село Делино (Τριγωνικό, Тригонико)
 • Општинска единица Кастања
 • Општинска единица Кечилер
 • село Кечилер (или Кечелер; Βαθύλακκος, Ватилакос)
 • Општинска единица Краник
 • село Краник (Κρανίδια, Кранидија)
 • Општинска единица Метаксас
 • Општинска единица Нераида
 • Општинска единица Ортаќој
 • село Ортаќој (Πλατανόρρευμα, Платаноревма)
 • Општинска единица Полирахо
 • Општинска единица Родитис
 • Општинска единица Хаџи Риханли
 • Општинска единица Хејбели

Поранешни населени места[уреди | уреди извор]

На територијата на дешента општина се наоѓаат и некогашните населени места Зидани (Станос), Мацкохори (Мосхохори), Неохори и Падеж (Падес).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]