Западна Македонија (Грција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа статија се однесува на грчката административна област. За други значења видете Македонија (појаснување)
Coat of arms of Greece.svg
Западна Македонија
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Областа Западна Македонија во Грција
 
Главен град Кожани
Окрузи Гребен
Лерин
Костур
Кожани
Население 303.857 (2005)
Површина 9.451 км²
Густина 32 жит/км²
Податоци...
Портал www.westernmacedonia.gr

Западна Македонија е регион во северна Грција, која се протега во западниот дел на Егејска Македонија.

Според новата административна реформа од 1 јануари 2011, Грција е поделена на 13 региони (поранешен назив периферии), кои понатаму се поделени на окрузи, а пак тие на општини.

Според оваа реформа регионот Западна Македонија е поделен на 4 окрузи: Гребен, Лерин, Костур и Кожани, кои пак се поделени на вкупно 12 општини. Вклучува неколку поголеми градови, меѓу кои спаѓа и главниот град на областа - Кожани, како и градовите Костур, Лерин и Гребен.


Општина (грч.) Македонски назив Округ Население Седиште (грч.)
1. Kozani Кожани Кожани 68.680 Kozani
2. Eordaia Кајлари Кожани 46.540 Ptolemaida
3. Voio Сачишта Кожани 22.447 Siatista
4. Servia-Velventos Серфиџе Кожани 17.657 Servia
5. Deskati Дескати Гребен 7.383 Deskati
6. Grevena Гребен Гребен 30.564 Grevena
7. Nestorio Нестрам Костур 3.542 Nestorio
8. Orestida Хрупишта Костур 13.375 Argos Orestiko
9. Kastoria Костур Костур 36.566 Kastoria
10. Prespes Преспа Лерин 2.511 Laimos
11. Florina Лерин Лерин 33.282 Florina
12. Amyntaio Суровичево Лерин 18.975 Amyntaio
Извор: Резолуција 45892, Министерство за Внатрешни работи на Грција (на Грчки јазик)