Список на градови на Филипините

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Градови на Филипините)
  Независни составни градови
  Составни градови
  Општини

Градот (lungsod или siyudad на филипински и тагалски) е едно од нивоата на управување на Филипините.

Секој град има барем по еден пратеник во Претставничкиот дом на Филипините ако неговото население надминува 250.000 жители. Градовите се овластени да располагаат и раководат со недвижен и движен имот за свои потреби, да вршат експропријација на имот за јавни цели, да стапуваат во договори, да одат на суд и сите други надлежности кои им ги дава Конгресот. Само Конгресот има право да создава градови или да ги менува нивните статути, и со тоа градовите добиваат овластувања кои не им следуваат на општините и другите населени места.

Градовите добиваат поголем дел од буџетот за локална самоуправа од општините и уживаат поголема автономија.

Класи[уреди | уреди извор]

Високоурбанизираните градови се единици кои уживаат автономија од покраините, население од барем 200.000 жители и годишен приход од барем 50 милиони пезоси. Независни составни градови се вон покраинска јурисдикција кои сè уште не станале високоурбанизирани, додека пак составни градови се оние потчинети на покраинската управа.[1] Покрај тоа, секој град влегува во една од шест доходни категории во даден четиригодишен период. На пример, градовите од I класа добиваат доходи од барем 400 милиони пезоси, а оние од VI класа добиваат помалку од 80 милиони за истиот период.

Секој град се раководи според Законот за локална самоуправа од 1991 г.[2] и својот градски статут, согласно законите на државата.

Список[уреди | уреди извор]

Кесон, најнаселениот град
Палајан, најслабо населениот град
Манила, главен и најгусто населен град
Пуерто Принсеса, најретко населениот град
Давао, најголем град по површина
Сан Хуан, најмал град по површина
Кармона, најновиот град

На Филипините има 149 градови (јули 2023).[3] 39 од нив се високоурбанизирани градови (ВУГ), 5 се независни составни градови (НСГ), а останатите се составни градови (СГ) на нивните покраини.

Град Население
(2020)[4]
Површина
(км2)[5]
Густина
(2020)
Покраина[5] Регион Правна
класа[6]
Аламинос 99.397 &10000000000016426000000164,26 605,12/км2 Пангасинан I СГ
Антиполо 887.399 &10000000000030610000000306,10 2.899,05/км2 Рисал IV-A СГ
Анхелес 462.928 &1000000000000602700000060,27 6.985,48/км2 Пампанга III ВУГ
Багио 366.358 &1000000000000575100000057,51 6.370,34/км2 Бенгет CAR ВУГ
Баго 191.210 &10000000000040120000000401,20 476,6/км2 Западен Негрос VI СГ
Баис 84.317 &10000000000031964000000319,64 263,79/км2 Источен Негрос VII СГ
Бајаван 122.747 &10000000000069908000000699,08 175,58/км2 Источен Негрос VII СГ
Бајбај 111.848 &10000000000045930000000459,30 243,52/км2 Лејте VIII СГ
Бајуган 109.499 &10000000000068877000000688,77 158,98/км2 Јужен Агусан XIII СГ
Баколод 600.783 &10000000000016267000000162,67 3.693,26/км2 Западен Негрос VI ВУГ
Бакоор 664.625 &1000000000000461700000046,17 14.395,17/км2 Кавите IV-A СГ
Баланга 104.173 &10000000000011163000000111,63 933,2/км2 Батаан III СГ
Баливаг 168.470 &1000000000000450500000045,05 3.739,62/км2 Булакан III СГ
Батак 55.484 &10000000000016106000000161,06 344,49/км2 Северен Илокос I СГ
Батангас 351.437 &10000000000028296000000282,96 1.242/км2 Батангас IV-A СГ
Бињан 407.437 &1000000000000435000000043,50 9.366,37/км2 Лагуна IV-A СГ
Бислиг 99.290 &10000000000033180000000331,80 299,25/км2 Јужен Суригао XIII СГ
Бого 88.867 &10000000000010352000000103,52 858,45/км2 Себу VII СГ
Боронган 71.961 &10000000000047500000000475,00 151,5/км2 Источен Самар VIII СГ
Бутуан 372.910 &10000000000081662000000816,62 456,65/км2 Северен Агусан XIII ВУГ
Валенсија 216.546 &10000000000058729000000587,29 368,72/км2 Букиднон X СГ
Валенсуела 714.978 &1000000000000470200000047,02 15.205,83/км2 нема NCR ВУГ
Виган 53.935 &1000000000000251200000025,12 2.147,09/км2 Јужен Илокос I СГ
Викторијас 90.101 &10000000000013392000000133,92 672,8/км2 Западен Негрос VI СГ
Гапан 122.968 &10000000000016444000000164,44 747,8/км2 Нова Есиха III СГ
Генерал Сантос 697.315 &10000000000049286000000492,86 1.414,83/км2 Јужен Котабато XII ВУГ
Генерал Тријас 450.583 &1000000000000900100000090,01 5.005,92/км2 Кавите IV-A СГ
Гингоог 136.698 &10000000000056844000000568,44 240,48/км2 Источен Мисамис X СГ
Гихулнган 102.656 &10000000000038856000000388,56 264,2/км2 Источен Негрос VII СГ
Давао 1.776.949 &100000000002443610000002.443,61 727,18/км2 Јужен Давао XI ВУГ
Дагупан 174.302 &1000000000000372300000037,23 4.681,76/км2 Пангасинан I НСГ
Данао 156.321 &10000000000010730000000107,30 1.456,86/км2 Себу VII СГ
Дапитан 85.202 &10000000000039053000000390,53 218,17/км2 Северна Самбоанга IX СГ
Дасмарињас 703.141 &1000000000000901300000090,13 7.801,41/км2 Кавите IV-A СГ
Дигос 188.376 &10000000000028710000000287,10 656,13/км2 Јужен Давао XI СГ
Диполог 138.141 &10000000000024113000000241,13 572,89/км2 Северна Самбоанга IX СГ
Думагете 134.103 &1000000000000336200000033,62 3.988,79/км2 Источен Негрос VII СГ
Ел Салвадор 58.771 &10000000000010615000000106,15 553,66/км2 Источен Мисамис X СГ
Ескаланте 96.159 &10000000000019276000000192,76 498,85/км2 Западен Негрос VI СГ
Илаган 158.218 &100000000001166260000001.166,26 135,66/км2 Исабела II СГ
Илиган 363.115 &10000000000081337000000813,37 446,43/км2 Северен Ланао X ВУГ
Илоило 457.626 &1000000000000783400000078,34 5.841,54/км2 Илоило VI ВУГ
Имус 496.794 &1000000000000531500000053,15 9.347,02/км2 Кавите IV-A СГ
Ирига 114.457 &10000000000013735000000137,35 833,32/км2 Јужен Камаринес V СГ
Исабела 130.379 &10000000000022373000000223,73 582,75/км2 Басилан IX СГ
Кабадбаран 80.354 &10000000000021444000000214,44 374,72/км2 Северен Агусан XIII СГ
Кабанатуан 327.325 &10000000000019229000000192,29 1.702,25/км2 Нова Есиха III СГ
Кабанкалан 200.198 &10000000000069735000000697,35 287,08/км2 Западен Негрос VI СГ
Кабујао 355.330 &1000000000000434000000043,40 8.187,33/км2 Лагуна IV-A СГ
Кавите 100.674 &1000000000000108900000010,89 9.244,63/км2 Кавите IV-A СГ
Кагајан де Оро 728.402 &10000000000041280000000412,80 1.764,54/км2 Источен Мисамис X ВУГ
Кадис 158.544 &10000000000052457000000524,57 302,24/км2 Западен Негрос VI СГ
Калака 87.361 &10000000000011458000000114,58 762,45/км2 Батангас IV-A СГ
Каламба 539.671 &10000000000014950000000149,50 3.609,84/км2 Лагуна IV-A СГ
Калапан 145.786 &10000000000025006000000250,06 583/км2 Источен Миндоро Мимаропа СГ
Калбајог 186.960 &10000000000088074000000880,74 212,28/км2 Самар VIII СГ
Калоокан 1.661.584 &1000000000000558000000055,80 29.777,49/км2 нема NCR ВУГ
Кандон 61.432 &10000000000010328000000103,28 594,81/км2 Јужен Илокос I СГ
Канлаон 58.822 &10000000000017093000000170,93 344,13/км2 Источен Негрос VII СГ
Каркар 136.453 &10000000000011678000000116,78 1.168,46/км2 Себу VII СГ
Кармона 106.256 &1000000000000296800000029,68 3.580,05/км2 Кавите IV-A СГ
Катбалоган 106.440 &10000000000027422000000274,22 388,16/км2 Самар VIII СГ
Кауајан 143.403 &10000000000033640000000336,40 426,29/км2 Исабела II СГ
Кесон 2.960.048 &10000000000017171000000171,71 17.238,65/км2 нема NCR ВУГ
Кидапаван 160.791 &10000000000035847000000358,47 448,55/км2 Котабато XII СГ
Коронадал 195.398 &10000000000027700000000277,00 705,41/км2 Јужен Котабато XII СГ
Котабато 325.079 &10000000000017600000000176,00 1.847,04/км2 Северен Магинданао XII НСГ
Ла Карлота 66.664 &10000000000013729000000137,29 485,57/км2 Западен Негрос VI СГ
Ламитан 100.150 &10000000000035445000000354,45 282,55/км2 Басилан BARMM СГ
Лаоаг 111.651 &10000000000011608000000116,08 961,85/км2 Северен Илокос I СГ
Лапу-Лапу 497.604 &1000000000000581000000058,10 8.564,61/км2 Себу VII ВУГ
Лас Пињас 606.293 &1000000000000326900000032,69 18.546,74/км2 нема NCR ВУГ
Легаспи 209.533 &10000000000015370000000153,70 1.363,26/км2 Албај V СГ
Лигао 118.096 &10000000000024675000000246,75 478,61/км2 Албај V СГ
Липа 372.931 &10000000000020940000000209,40 1.780,95/км2 Батангас IV-A СГ
Лусена 278.924 &1000000000000802100000080,21 3.477,42/км2 Кесон IV-A ВУГ
Маасин 87.446 &10000000000021171000000211,71 413,05/км2 Јужен Лејте VIII СГ
Мабалакат 293.244 &1000000000000831800000083,18 3.525,41/км2 Пампанга III СГ
Макати 629.616 &1000000000000215700000021,57 29.189,43/км2 нема NCR ВУГ
Малабон 380.522 &1000000000000157100000015,71 24.221,64/км2 нема NCR ВУГ
Малајбалај 190.712 &10000000000096919000000969,19 196,77/км2 Букиднон X СГ
Малолос 261.189 &1000000000000672500000067,25 3.883,85/км2 Булакан III СГ
Мандалујонг 425.758 &1000000000000112600000011,26 37.811,55/км2 нема NCR ВУГ
Мандауе 364.116 &1000000000000251800000025,18 10.442,1/км2 Себу VII ВУГ
Манила 1.846.513 &1000000000000385500000038,55 47.899,17/км2 нема NCR ВУГ
Марави 207.010 &1000000000000875500000087,55 2.364,48/км2 Јужен Ланао BARMM СГ
Марикина 456.159 &1000000000000215200000021,52 21.196,98/км2 нема NCR ВУГ
Масбате 104.522 &10000000000018800000000188,00 555,97/км2 Масбате V СГ
Мати 147.547 &10000000000058863000000588,63 250,66/км2 Источен Давао XI СГ
Мејкауајан 225.673 &1000000000000321000000032,10 7.030,31/км2 Булакан III СГ
Мунтинлупа 543.445 &1000000000000397500000039,75 13.671,57/км2 нема NCR ВУГ
Муњос 84.308 &10000000000016305000000163,05 162,13/км2 Нова Есиха III СГ
Навотас 247.543 &100000000000008940000008,94 27.689,37/км2 нема NCR ВУГ
Нага 209.170 &1000000000000844800000084,48 2.475,97/км2 Јужен Камаринес V НСГ
Нага 133.184 &10000000000010197000000101,97 1.306,11/км2 Себу VII СГ
Олонгапо 260.317 &10000000000001033000000103,3 1.407,12/км2 Самбалес III ВУГ
Ормок 230.998 &10000000000061360000000613,60 376,46/км2 Лејте VIII НСГ
Орокјета 72.301 &10000000000023788000000237,88 303,94/км2 Западен Мисамис X СГ
Осамис 140.334 &10000000000016995000000169,95 825,74/км2 Западен Мисамис X СГ
Пагадијан 210.452 &10000000000037880000000378,80 555,58/км2 Јужна Самбоанга IX СГ
Палајан 45.383 &10000000000010140000000101,40 447,56/км2 Нова Есиха III СГ
Панабо 209.230 &10000000000025123000000251,23 230,52/км2 Северен Давао XI СГ
Парањаке 689.992 &1000000000000465700000046,57 14.816,23/км2 нема NCR ВУГ
Пасај 440.656 &1000000000000139700000013,97 31.543,02/км2 нема NCR ВУГ
Паси 88.873 &10000000000025139000000251,39 353,53/км2 Илоило VI СГ
Пасиг 803.159 &1000000000000484600000048,46 16.573,65/км2 нема NCR ВУГ
Пуерто Принсеса 307.079 &100000000002381020000002.381,02 128,97/км2 Палаван Мимаропа ВУГ
Рохас 179.292 &1000000000000950700000095,07 1.885,89/км2 Капис VI СГ
Сагај 148.894 &10000000000033034000000330,34 450,73/км2 Западен Негрос VI СГ
Самал 209.230 &10000000000030130000000301,30 694,42/км2 Северен Давао XI СГ
Самбоанга 977.234[7] &100000000001453270000001.453,27[8] 658,79/км2 Јужна Самбоанга IX ВУГ
Сан Карлос 132.650 &10000000000045150000000451,50 293,8/км2 Западен Негрос VI СГ
Сан Карлос 205.424 &10000000000016903000000169,03 1.215,31/км2 Пангасинан I СГ
Сан Пабло 285.348 &10000000000019756000000197,56 1.444,36/км2 Лагуна IV-A СГ
Сан Педро 326.001 &1000000000000240500000024,05 13.555,14/км2 Лагуна IV-A СГ
Сан Фернандо 125.640 &10000000000010272000000102,72 1.223,13/км2 Ла Унион I СГ
Сан Фернандо 354.666 &1000000000000677400000067,74 5.235,7/км2 Пампанга III СГ
Сан Хосе 150.917 &10000000000018599000000185,99 811,43/км2 Нова Есиха III СГ
Сан Хосе дел Монте 651.813 &10000000000010553000000105,53 6.176,57/км2 Булакан III СГ
Сан Хуан 126.347 &100000000000005950000005,95 21.234,79/км2 нема NCR ВУГ
Санта Роса 414.812 &1000000000000548400000054,84 7.564,04/км2 Лагуна IV-A СГ
Сантјаго 148.580 &10000000000025550000000255,50 581,53/км2 Исабела II НСГ
Санто Томас 218.500 &1000000000000954100000095,41 2.290,12/км2 Батангас IV-A СГ
Себу 964.169 &10000000000031500000000315,00 3.060,85/км2 Себу VII ВУГ
Силај 130.478 &10000000000021480000000214,80 607,44/км2 Западен Негрос VI СГ
Сипалај 72.448 &10000000000037978000000379,78 190,76/км2 Западен Негрос VI СГ
Сорсогон 182.237 &10000000000027611000000276,11 660,02/км2 Сорсогон V СГ
Суригао 171.107 &10000000000024530000000245,30 697,54/км2 Северен Суригао XIII СГ
Табако 140.961 &10000000000011714000000117,14 1.203,35/км2 Албај V СГ
Табук 121.033 &10000000000070025000000700,25 172,84/км2 Калинга CAR СГ
Тагајтај 85.330 &1000000000000650000000065,00 1.312,77/км2 Кавите IV-A СГ
Тагбиларан 104.976 &1000000000000365000000036,50 2.876,05/км2 Бохол VII СГ
Тагиг 886.722 &1000000000000452100000045,21 19.613,4/км2 нема NCR ВУГ
Тагум 296.202 &10000000000019580000000195,80 1.512,78/км2 Северен Давао XI СГ
Тајабас 112.658 &10000000000023095000000230,95 487,8/км2 Кесон IV-A СГ
Таклобан 251.881 &10000000000020172000000201,72 1.248,67/км2 Лејте VIII ВУГ
Такуронг 109.319 &10000000000015340000000153,40 712,64/км2 Султан Кударат XII СГ
Талисај 263.048 &1000000000000398700000039,87 6.597,64/км2 Себу VII СГ
Талисај 108.909 &10000000000020118000000201,18 541,35/км2 Западен Негрос VI СГ
Танауан 193.936 &10000000000010716000000107,16 1.809,78/км2 Батангас IV-A СГ
Тандаг 62.669 &10000000000029173000000291,73 214,82/км2 Јужен Суригао XIII СГ
Тангуб 68.389 &10000000000016278000000162,78 420,13/км2 Западен Мисамис X СГ
Танхај 82.642 &10000000000026705000000267,05 309,46/км2 Источен Негрос VII СГ
Тарлак 385.398 &10000000000027466000000274,66 1.403,18/км2 Тарлак III СГ
Толедо 207.314 &10000000000021628000000216,28 958,54/км2 Себу VII СГ
Тресе Мартирес 210.503 &1000000000000391000000039,10 5.383,71/км2 Кавите IV-A СГ
Тугегарао 166.334 &10000000000014480000000144,80 1.148,72/км2 Кагајан II СГ
Урданета 144.577 &10000000000010026000000100,26 1.442,02/км2 Пангасинан I СГ
Химамајлан 116.240 &10000000000036704000000367,04 316,7/км2 Западен Негрос VI СГ

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. National Statistical Coordination Board. „City Classification“. Архивирано од изворникот на 13 септември 2012. Посетено на 20 август 2012.
  2. Congress of the Philippines (10 октомври 1991). „An Act Providing for a Local Government Code of 1991“. Посетено на 20 август 2012.
  3. „PSA ActiveStats – PSGC Interactive – List of Cities“. Philippine Statistics Authority. 30 септември 2016. Архивирано од изворникот на 6 јули 2016. Посетено на 30 ноември 2016.
  4. Census of Population (2020). Table B - Population and Annual Growth Rates by Province, City, and Municipality - By Region. Philippine Statistics Authority. Посетено на 8 јули 2021.
  5. 5,0 5,1 „List of Cities“. Philippine Statistics Authority – National Statistical Coordination Board. Архивирано од изворникот (Web page) на 29 април 2011. Посетено на 23 февруари 2016.
  6. „List of HUCs, ICCs and CCs by Income Classification by Region; as of June 30, 2010“ (PDF). Department of the Interior and Local Government. 30 јуни 2010. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-04-27. Посетено на 24 февруари 2016.
  7. „Zamboanga City Population (2020 Census)“. Google Docs. Посетено на 6 ноември 2021.
  8. „DENR Cadastral Survey 2015. Page 11, map 2“. Google Docs. Посетено на 6 ноември 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]