Тарлак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тарлак
Провинцискиот грб на Тарлак
Провинцискиот грб на Тарлак
Мапа на Филипините со факти за Тарлак highlighted
Мапа на Филипините со факти за Тарлак
Регион Централен Лусон (Регион III)
Главен град Тарлак
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 17
 - Барангај 510
 - Конгресни окрузи 3
Население 23-та
 - Вкупно (2000) 1.068.783
 - Густина 350/km² (14-та)
Површина 46-та
 - Вкупно 3.053.4 km²
Основана 1872
Јазици Капампанган, тагалски, илокански
Гувернер Виктор Јап (NPC)
Административна зграда во Тарлак

Тарлак е покраина на Филипините која е сместена во регионот Централен Лусон и не излегува на море. Главен град е Tarlak. Се граничи со Пампанга на југ, Нова Есиха на исток, Пангасинан на север, и Самбалес на запад.

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2000, Тарлак брои вкупно 1.068.783 жители. Густината на населението изнесува 350 ж/км2. Илоканскиот јазик го зворуваат 41% од населението. тагалски е исто така добро користен и разбран.

Стопанство[уреди | уреди извор]

Целото стопанство на Тарлак е нбасочено кон земјоделието и претежно се одгледува ориз и шеќерна трска.

Географија[уреди | уреди извор]

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Тарлак е поделен на 17 општини, 1 град и 510 барангаи.

Градови[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Координати: 15°30′N, 120°30′E