Ромблон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ромблон
Провинцискиот грб на Ромблон
Провинцискиот грб на Ромблон
Мапа на Филипините со факти за Ромблон highlighted
Мапа на Филипините со факти за Ромблон
Регион Мимаропа (Регион IV-B)
Главен град Ромблон
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 17
 - Барангај 219
 - Конгресни окрузи 1
Население 16-та најмала
 - Вкупно (2000) 264.357
 - Густина 195/km² (44-та)
Површина 11-та најмала
 - Вкупно 1.355,9 km²
Основана 10 март, 1917
Јазици Ромблонманон, Аси и Онхан
Гувернер Наталио Белтран III (Lakas-CMD)

Ромблон ( 12°33′06″N, 122°17′14″E ) — островска покраина на Филипините која е сместена во регионот Мимаропа на Лусон. Главен град е истоимениот Ромблон. Ромблон се наоѓа во Сибујанско Море. Лежи јужно од Мариндуке и Кесон, источно од Миндоро, северно од Аклан, и западно од Масбате.

Народ и култура[уреди | уреди извор]

Јазици[уреди | уреди извор]

Во Ромблон се зборуваат три различни јазици во зависно од народот кој живее тука. Па има Ромбломанонски јазик, Аси и Онхан. Од недомородните јазици се зборуваат Хилигајнон, тагалски и Англиски.

Религија[уреди | уреди извор]

Најголемиот дел од населението се христијани - 75% од кои 25% се католици, одека другите се припадници на помалите филипински протестантски цркви и други католички секти.

Стопанство[уреди | уреди извор]

Сместен точно во центарот на архипелагот помеѓу Лусон, Висаите и Минданао, Ромблон има извонредни предуслови за економски развој. Тука се наоѓаат едни од најголемите пристаништа и карго аеродроми. Ромблон е голем произведувач на мермер кој е високо квалитен и му парира на италијанскиот.

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Ромблон е поделен на 17 општини.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Оризови полиња на Ромблон.
Занаетчиството на Ромблон.
Заливот Ромблон