UTC−06:00

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од UTC-6)
UTC−6: сино (јануари), портокалово (јули), жолто (преку целата година), светлосино – морски површини
Часовни појаси во Мексико
Зиме Лете (DST) Мексико С. Америка
UTC−05:00 југоисточен појас источно време
UTC−06:00 UTC−05:00 централен појас централно време
UTC−07:00 UTC−06:00 тихоокеански појас планинско време
UTC−07:00 тихоокеански појас планинско време
UTC−08:00 UTC−07:00 северозападен појас тихоокеанско време

UTC−06:00часовен појас кој отстапува шест часа од координираното универзално време (UTC). Во Северна и Јужна Америка се води како централен часовен појас за стандардно време и како планински часовен појас во текот на останатите осум месеци (летно сметање). Неколку латиноамерикански земји и некои други места го користат преку целата година.

Како стандардно време (зима на северната полутопка)[уреди | уреди извор]

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Централниот часовен појас (CST) е стандардно време во шестиот појас западно од Гринич, и почнува од 90-тиот меридијан. Се користи во Северна Америка, поточно делови од Канада, Мексико и САД.[1]

(освен Долна Калифорнија, Јужна Долна Калифорнија, Кинтана Ро, Најарит, Синалоа, Сонора и Чивава)

Како летно време (лето на северната полутопка)[уреди | уреди извор]

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Како стандардно време (преку целата година)[уреди | уреди извор]

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Средна Америка[уреди | уреди извор]

Источен Тихи Океан[уреди | уреди извор]

Како стандардно време (зима на јужната полутопка)[уреди | уреди извор]

Источен Тихи Океан[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]