Тихоокеански часовен појас

Од Википедија — слободната енциклопедија
  Тихоокеански часовен појас

Тихоокеански часовен појас (англиски: Pacific Time Zone, PT) — часовен појас кој опфаќа делови од западна Канада, западни САД и западно Мексико. Местата во овој појас следат стандардно време одземајќи осум часа од координираното универзално време (UTC−8). При летно сметање, часовното отстапување е UTC−7.

Во САД и Канада, појасот се нарекува „тихоокеанско стандардно време“ (Pacific Standard Time, PST) при стандардното сметање (од почетокот на ноември до средината на март) и „тихоокеанско летно време“ (Pacific Daylight Time, PDT) при летно сметање (од средината на март до почетокот на ноември ). Во Мексико појасот се нарекува „северозападен појас“ (шпански: Zona Noroeste) и се применува истото стандардно и летно сметање како во другите две земји.

Најголем град во појасот Лос Анџелес со неговата метрополитенска област.

Тихоокеанскиот часовен појас е два часа понапред од хавајско-алеутскиот, еден час понапред од алјаскиот, еден час зад планинскиот,[б 1] два часа зад централниот и три часа зад источниот часовен појас.

Канада[уреди | уреди извор]

Појасот целосно опфаќа само една територија во Канада:

Времето во една покраина и една територија е поделено на тихоокеанскиот и планинскиот појас:

Мексико[уреди | уреди извор]

Во Мексико, појасот ги опфаќа следниве места:

САД[уреди | уреди извор]

Две сојузни држави на САД целосно влегуваат во поајсот:

Три сојузни држави временски се поделени во тихоокеанскиот и планинскиот појас:

Една сојузна држава временски е поделена на тихоокеанскиот и алјаскиот појас:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Најголемиот дел од Аризона применува стандардно време во текот на целата година, така што летното тихоокеанско време се совпаѓа со времето во Аризона.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]