Список на расеани ѕвездени јата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Расеаното ѕвездено јато Месје 6 во соѕвездието Скорпија, наречено Пеперутка или NGC 6405

Оваа статија е список на расеани ѕвездени јата во Млечниот Пат. Расеаното јато претставува гравитациски врзан збир од неколку илјади ѕвезди образувани од истиот џиновски молекуларен облак. Познати се преку 1.000 расеани јата во Млечниот Пат, но може да постојат десетпати повеќе.[1] Проценетиот полураспад на јатата се движи од 150 до 800 милиони години, зависно од првичната густина.[2]


Ознака Соѕвездие Растојание
(парсеци)
Старост
(мг)
Полупречник Привидна
величина
Белешки
Епоха J2000
РА Дек.
Хијади 04ч 26,9м +15° 52′ Бик 46 625 330' 0,5 [3]
Коса 12ч 22,5м +25° 51′ Береникина Коса 90 400-500 120' 1,8 [4]
Месје 6 (Пеперутка) 17ч 40,1м −32° 13′ Скорпија 487 94 20' 4,2 [1]
Месје 7 17ч 53,8м −34° 47′ Скорпија 280 224 80' 3,3 [5][6]
Месје 11 (Дива Патка) 18ч 51,1м −06° 16′ Штит 1.900 250 13' 5,8 [1][6][7]
Месје 16 (маглина Орел) 18ч 18,8м −13° 49′ Змија 1.800 1,3 6' 6,0 [1]
Месје 18 18ч 20,0м −17° 06′ Стрелец 1.296 17 5' 6,9 [1]
Месје 21 18ч 04,2м −22° 29′ Стрелец 1.205 12 14' 5,9 [1]
Месје 23 17ч 57,0м −18° 59′ Стрелец 628 300 30' 5,5 [1][6]
Месје 24 18ч 17,0м −18° 29′ Стрелец 3.070 220 90' 4,6 [1][6]
Месје 25 18ч 31,7м −19° 07′ Стрелец 620 92 30' 4,6 [1]
Месје 26 18ч 45,3м −09° 23′ Штит 1.600 85 7' 8,0 [1]
Месје 34 02ч 42,1м +42° 46′ Персеј 499 180 36' 5,2 [1][6]
Месје 35 06ч 09,1м +24° 21′ Близнаци 912 180 25' 5,0 [8]
Месје 36 05ч 36,2м +34° 08′ Кочијаш 1.330 25 10' 6,0 [1]
Месје 37 05ч 52,3м +32° 33′ Кочијаш 1.400 347 14' 5,6 [1]
Месје 38 05ч 28,7м +35° 51′ Кочијаш 1.400 316 20' 6,4 [1]
Месје 39 21ч 31,8м +48° 27′ Лебед 311 280 30' 4,6 [1][5]
Месје 41 06ч 46,0м −20° 46′ Големо Куче 710 240 40' 4,5 [1][6]
Месје 44 (Јасли) 08ч 40,4м +19° 41′ Рак 160 830 70' 3,1 [9]
Месје 45 (Плејади) 03ч 47,4м +24° 07′ Бик 135 125 120' 1,2 [10]
Месје 46 07ч 41,7м −14° 49′ Крма 1.510 250 20' 6,1 [1]
Месје 47 07ч 36,6м −14° 30′ Крма 490 73 25' 4,4 [1]
Месје 48 08ч 13,7м −05° 45′ Водна Змија 770 400 30' 5,8 [1]
Месје 50 07ч 02,6м −08° 23′ Еднорог 1.000 130 14' 5,9 [8]
Месје 52 23ч 24,8м +61° 35′ Касиопеја 1.400 160 15 6,9 [1]
Месје 67 08ч 51,3м +11° 48′ Рак 908 4.000 25' 6,9 [1][6]
Месје 93 07ч 44,6м −23° 52′ Крма 1037 390 10' 6,2 [1]
Месје 103 01ч 33,4м +60° 39′ Касиопеја 3.000 16 5' 7,4 [11]
IC 2602 (Јужни Плејади) 10ч 43,2м −64° 24′ Кобилица 147 30 100' 1,9 [12]
IC 2391 (Омикрон Едро) 08ч 40,6м −53° 02′ Едро 148 30 60' 2,5 [12]
NGC 2451 A 07ч 45,4м −37° 58′ Крма 189 50 45' 2,8 [5][13]
Алфа Персеј 03ч 26,0м +49° 07′ Персеј 200 50 300' 1,2 [14]
Бланко 1 00ч 04,3м −29° 56′ Вајар 253 100 90' 4,5 [12]
NGC 2232 06ч 26,4м −04° 45′ Еднорог 325 53 45' 3,9 [1][5]
IC 4756 18ч 39,0м −05° 27′ Змија 330 500 40' 4,6 [1][5]
NGC 2516 (Јужни Јасли) 07ч 58,0м −60° 48′ Кобилица 346 141 30' 3,8 [5][6]
IC 4665 17ч 46,3м +05° 43′ Змијоносец 352 43 70' 4,2 [1]
Трумплер 10 08ч 47,8м −42° 29′ Едро 365 35 14' 4,6 [1][5]
NGC 6633 18ч 27,7м +06° 34′ Змијоносец 375 20' 4,6 [15]
IC 348 03ч 44,6м +32° 10′ Персеј 385 44 7' 7,3 [1]
NGC 752 01ч 57,7м +37° 47′ Андромеда 400 1.700–2.000 75' 5,7 [16]
NGC 3532 (Фудбалска Топка) 11ч 06,4м −58° 40′ Кобилица 405 316 50' 3,0 [5][6]
Колиндер 140 07ч 24,5м −31° 51′ Големо Куче 410 35 42' 3,5 [1][5]
NGC 2547 08ч 10,8м −49° 18′ Едро 433 38 25' 4,7 [5]
NGC 6281 17ч 04,7м −37° 59′ Скорпија 479 220 8' 5,4 [1]
NGC 225 00ч 43,6м +61° 46′ Касиопеја 657 130 12' 7,0 [1]
NGC 5662 14ч 35,6м −56° 37′ Кентаур 666 70 30' 5,5 [1][6]
NGC 5460 14ч 07,4м −48° 20′ Кентаур 678 160 36' 5,6 [1][6]
NGC 189 00ч 39,7м +61° 04′ Касиопеја 752 10 3,7' 8,8 [1]
NGC 6025 16ч 03,3м −60° 26′ Јужен Триаголник 756 130 14' 5,1 [1][6]
IC 5146 21ч 53,5м +47° 16′ Лебед 852 1 9' 7,2 [1]
IC 4651 17ч 24,8м −49° 56′ Олтар 888 1.900 10' 6,9 [1][6]
NGC 6087 16ч 18,8м −57° 56′ Рамнило 891 70 14' 5,4 [1][6]
NGC 3114 10ч 02,7м −60° 07′ Кобилица 911 124 36' 4,2 [1]
NGC 2509 08ч 00,7м −19° 04′ Крма 912 неизвесна[17] 10' 9,3 [18]
NGC 2264 06ч 41,0м +09° 53′ Еднорог 913 1,5 40' 3,9 [19]
NGC 1502 04ч 07,8м +62° 20′ Жирафа 1.000 10 8' 5,7 [1]
NGC 7822 00ч 04,0м +68° 35′ Кефеј 1.000 2 180' [20]
NGC 2169 06ч 08,4м +13° 58′ Орион 1.052 12 5' 5,9 [1]
NGC 6242 16ч 55,6м −39° 28′ Скорпија 1.131 50 9' 6,4 [1][6]
NGC 381 01ч 08,3м +61° 35′ Касиопеја 1.148 320 7' 9,3 [1]
NGC 6204 16ч 46,1м −47° 01′ Олтар 1.200 79 6' 8,2 [1]
NGC 6231 16ч 54,1м −41° 50′ Скорпија 1.243 6 14' 2,6 [1][6]
NGC 2439 07ч 40,8м −31° 41′ Крма 1.300 25 9' 6,9 [1][6]
NGC 6067 16ч 13,2м −54° 13′ Рамнило 1.417 170 14' 5,6 [1][6]
NGC 2362 07ч 18,6м −24° 59′ Големо Куче 1.480 4–5 5' 4,1 [21]
NGC 6756 19ч 08,7м +04° 42′ Орел 1.507 62 4' 4,5 [1]
NGC 6031 16ч 07,9м −54° 03′ Рамнило 1.510 117 8,5 [1][22]
NGC 2175 06ч 09,7м +20° 29′ Орион 1.627 8,9 5' 6,8 [1]
NGC 188 00ч 48,4м +85° 15′ Кефеј 1.660 6.600 17' 8,1 [6][23]
NGC 2244 06ч 31,9м +04° 56′ Еднорог 1.660 1,9 30' 4,8 [1]
NGC 2360 07ч 17,7м −15° 38′ Големо Куче 1.887 1.000 13' 7,2 [1][6]
NGC 6834 19ч 52,2м +29° 25′ Лебед 1.930 76 5' 7,8 [1][22]
NGC 659 01ч 44,4м +60° 40′ Касиопеја 1.938 35 5' 7,9 [1]
NGC 4755 (Кутија за Накит) 12ч 53,6м −60° 22′ Јужен Крст 1.976 14 10' 4,2 [1][6]
NGC 6200 16ч 44,1м −47° 28′ Олтар 2.056 8,5 12' 7,4 [24]
NGC 869 02ч 19,1м +57° 09′ Персеј 2.079 12 18' 4,3 [1]
NGC 637 01ч 43,0м +64° 02′ Касиопеја 2.160 10 4,2' 8,2 [1]
NGC 2355 07ч 17,0м +13° 47′ Близнаци 2.200 955 5' 9,7 [1][6]
NGC 2129 06ч 01,1м +23° 19′ Близнаци 2.200 10 5' 6,7 [1][25]
NGC 663 01ч 46,1м +61° 14′ Касиопеја 2.420 25 14' 7,1 [1]
NGC 457 01ч 19,1м +58° 17′ Касиопеја 2.429 21 20' 6,4 [26]
NGC 2204 06ч 15,5м −18° 40′ Големо Куче 2.629 787 13' 8,6 [1]
NGC 884 02ч 22,0м +57° 08′ Персеј 2.940 14 18' 4,4 [1][6]
NGC 1931 05ч 31,0м +34° 15′ Кочијаш 3.086 10 3' 10,1 [1]
NGC 2158 06ч 07,4м +24° 06′ Близнаци 5.071 1.054 5' 8,6 [1]
NGC 6791 19ч 20,9м +37° 46′ Лира 5.853 8.900 16' 9,5 [1][6]
Арп-Мадор 2 07ч 38,8м −33° 51′ Крма 8.870 5.000 [27]
Хоџ 301 05ч 38,5м −69° 04′ Златна Рипка 51.400 25 11 [28][29]
NGC 3293 10ч 35,8м −58° 13′ Кобилица 8400 6' 4,7
NGC 3766 (Бисер) 11ч 36,2м −61° 37′ Кентаур 1745 5' 5,3

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 1,40 1,41 1,42 1,43 1,44 1,45 1,46 1,47 1,48 1,49 1,50 1,51 1,52 1,53 1,54 1,55 1,56 1,57 1,58 1,59 1,60 1,61 1,62 1,63 Dias W.S.; Alessi B.S.; Moitinho A.; Lepine J.R.D. (јули 2002 г). New catalog of optically visible open clusters and candidates. „Astronomy and Astrophysics“ том  389 (3): 871–873. doi:10.1051/0004-6361:20020668. Bibcode2002A&A...389..871D.  Погл. B/ocl каталогот VizieR.
  2. de La Fuente, M. R. (1998 г). Dynamical Evolution of Open Star Clusters. „Publications of the Astronomical Society of the Pacific“ том  110 (751): 1117–1117. doi:10.1086/316220. Bibcode1998PASP..110.1117D. 
  3. Perryman, M.A.C. (1998 г). The Hyades: distance, structure, dynamics, and age. „Astronomy & Astrophysics“ том  331: 81–120. Bibcode1998A&A...331...81P. 
  4. Casewell, S. L.; Jameson, R. F.; Dobbie, P. D. (January 2006). New stellar members of the Coma Berenices open star cluster. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 365 (2): 447–453. Bibcode:2006MNRAS.365..447C. arXiv:astro-ph/0510133. doi:10.1111/j.1365-2966.2005.09689.x. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 5,8 5,9 Robichon, N. (2005 г). Open clusters with Hipparcos. I. Mean astrometric parameters. „Astronomy and Astrophysics“ том  345: 471–484. Bibcode1999A&A...345..471R. 
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 Meynet, G.; Mermilliod, J.-C.; Maeder, A. (мај 1993 г). New dating of galactic open clusters. „Astronomy and Astrophysics Supplement Series“ том  98 (3): 477–504. Bibcode1993A&AS...98..477M. 
  7. Paunzen, E.; Pintado, O. I.; Maitzen, H. M. (декември 2003 г). CCD photometric search for peculiar stars in open clusters. V. NGC 2099, NGC 3114, NGC 6204, NGC 6705 and NGC 6756. „Astronomy and Astrophysics“ том  412 (3): 721–725. doi:10.1051/0004-6361:20031065. Bibcode2003A&A...412..721P. 
  8. 8,0 8,1 Kalirai, Jasonjot Singh; Fahlman, Gregory G.; Richer, Harvey B.; Ventura, Paolo (септември 2003 г). The CFHT Open Star Cluster Survey. IV. Two Rich, Young Open Star Clusters: NGC 2168 (M35) and NGC 2323 (M50). „The Astronomical Journal“ том  126 (3): 1402–1414. doi:10.1086/377320. Bibcode2003AJ....126.1402K. 
  9. Pinfield, D. J. (јули 2003 г). Brown dwarfs and low-mass stars in the Pleiades and Praesepe: membership and binarity. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ том  342 (4): 1241–1259. doi:10.1046/j.1365-8711.2003.06630.x. Bibcode2003MNRAS.342.1241P. 
  10. Percival, S. M.; Salaris, M.; Groenewegen, M. A. T. (2005 г). The distance to the Pleiades. Main sequence fitting in the near infrared. „Astronomy and Astrophysics“ том  429 (3): 887–894. doi:10.1051/0004-6361:20041694. Bibcode2005A&A...429..887P. 
  11. Sanner, J. (септември 1999 г). Photometric and kinematic studies of open star clusters. I. NGC 581 (M 103). „Astronomy and Astrophysics“ том  349: 448–456. Bibcode1999A&A...349..448S. 
  12. 12,0 12,1 12,2 Mermilliod, J.-C.; Turon, C.; Robichon, N.; Arenou, F.; Lebreton, Y. (May 13–16, 1997). „The Distance of the Pleiades and Nearby Clusters“. Proceedings of the ESA Symposium 'Hipparcos - Venice '97'<nowiki />. Venice, Italy: ESA. Bibcode:1997ESASP.402..643M. 
  13. Hünsch, M.; Weidner, C.; Schmitt, J. H. M. M. (мај 2003 г). An X-ray study of the open clusters NGC 2451 A and B. „Astronomy and Astrophysics“ том  402 (2): 571–586. doi:10.1051/0004-6361:20030268. Bibcode2003A&A...402..571H. 
  14. Basri, Gibor; Martín, Eduardo L. (јануари 1999 г). The Mass and Age of Very Low Mass Members of the Open Cluster alpha Persei. „The Astrophysical Journal“ том  510 (1): 266–273. doi:10.1086/306564. Bibcode1999ApJ...510..266B. 
  15. van Leeuwen, F. (February 2013), „Parallaxes and proper motions for 20 open clusters as based on the new Hipparcos catalogue“, Astronomy and Astrophysics 497 (1): 209–242, Bibcode:2009A&A...497..209V, arXiv:0902.1039, doi:10.1051/0004-6361/200811382. 
  16. Giardino, G. (октомври 2008 г). The X-ray luminosity of solar-mass stars in the intermediate age open cluster NGC 752. „Astronomy and Astrophysics“ том  490 (1): 113–123. doi:10.1051/0004-6361:200810042. Bibcode2008A&A...490..113G. 
  17. Carraro, G.; Costa, E. (март 2007 г). Photometry of the five marginally studied open clusters Collinder 74, Berkeley 27, Haffner 8, NGC 2509, and VdB-Hagen 4. „Astronomy and Astrophysics“ том  464 (2): 573–580. doi:10.1051/0004-6361:20066350. Bibcode2007A&A...464..573C. 
  18. Sujatha, S.; Babu, G. S. D. (2003 г). Study of open cluster NGC 2509. „Bulletin of the Astronomical Society of India“ том  31: 9–18. Bibcode2003BASI...31....9S. 
  19. Baxter, Eric J. и др. (September 2009), „The Distance to NGC 2264“, The Astronomical Journal 138 (3): 963–974, Bibcode:2009AJ....138..963B, arXiv:0907.3139, doi:10.1088/0004-6256/138/3/963. 
  20. Pandey, A. K. (јануари 2008 г). Stellar contents and star formation in the young star cluster Be 59. „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ том  383 (3): 1241–1258. doi:10.1111/j.1365-2966.2007.12641.x. Bibcode2008MNRAS.383.1241P. 
  21. Currie, Thayne (јуни 2009 г). The Last Gasp of Gas Giant Planet Formation: A Spitzer Study of the 5 Myr Old Cluster NGC 2362. „The Astrophysical Journal“ том  698 (1): 1–27. doi:10.1088/0004-637X/698/1/1. Bibcode2009ApJ...698....1C. 
  22. 22,0 22,1 Paunzen, E. (јули 2006 г). CCD photometric search for peculiar stars in open clusters. VII. Berkeley 11, Berkeley 94, Haffner 15, Lyngå 1, NGC 6031, NGC 6405, NGC 6834 and Ruprecht 130. „Astronomy and Astrophysics“ том  454 (1): 171–178. doi:10.1051/0004-6361:20054628. Bibcode2006A&A...454..171P. 
  23. Bonatto, C.; Bica, E.; Santos, J. F. C., Jr. (април 2005 г). Spatial dependence of 2MASS luminosity and mass functions in the old open cluster NGC 188. „Astronomy and Astrophysics“ том  433 (3): 917–929. doi:10.1051/0004-6361:20041113. Bibcode2005A&A...433..917B. 
  24. „open cluster NGC 6200“. WEBDA. Universität Wien. конс. 2011-10-28. 
  25. Carraro, Giovanni; Chaboyer, Brian; Perencevich, James (јануари 2006 г). The young open cluster NGC 2129. „Royal Astronomical Society“ том  365 (8,): 867–873. doi:10.1111/j.1365-2966.2005.09762.x. Bibcode2006MNRAS.365..867C. 
  26. Frinchaboy, Peter M. (2008 г). Open Clusters as Galactic Disk Tracers. I. Project Motivation, Cluster Membership, and Bulk Three-Dimensional Kinematics. „The Astronomical Journal“ том  136 (1): 118–145. doi:10.1088/0004-6256/136/1/118. Bibcode2008AJ....136..118F.  See table I, p. 12.
  27. Lee, Myung Gyoon (февруари 1997 г). UBVI CCD Photometry of the Remote Old Open Cluster AM-2. „Astronomical Journal“ том  113: 729–739. doi:10.1086/118292. Bibcode1997AJ....113..729L. 
  28. „Hodge 301“. The Hubble Heritage Project. NASA. April 1, 1999. конс. 2010-03-25. 
  29. Grebel, Eva K.; Chu, You-Hua (февруари 2000 г). Hubble Space Telescope Photometry of Hodge 301: An "Old" Star Cluster in 30 Doradus. „The Astronomical Journal“ том  119 (2): 787–799. doi:10.1086/301218. Bibcode2000AJ....119..787G.