Список на збиени ѕвездени јата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Три збиени ѕвездени јата VVV CL001 (во средина), UKS 1 (десно) и VVV CL001 (лево)[1]

Ова е нецелосен список на збиени ѕвездени јата. Наведената привидна величина не ги зема предвид исправките согласно меѓуѕвездената екстинкција.

Млечен Пат[уреди | уреди извор]

Постојат збиени јата во рамките на ореолот на Млечниот Пат. Пречникот е наведен во лачни минути според набљудуваањата од Земјата. For reference, небесни координати|небесните координати за епохата J2000 на галактичкото средиште се Рек. 17ч 45м &1000000000000400400000040,04с, Дек. −29° 00′ &1000000000000028100000028,1″. Голем дел од збиените јата се сместени во соѕвездијата Змијоносец и Стрелец, обете сместени во правец на галактичкото јадро.

Ознака Епоха J2000 Соѕвездие Привид.
велич.
Пречник
Ректасцензија Деклинација
Омега Кентаур 13ч 26м &1000000000000458900000045,89с −47° 28′ &1000000000000036700000036,7″ Кентаур 3,68 55′
47 Тукан 00ч 24м &1000000000000052200000005,22с −72° 04′ &1000000000000057900000057,9″ Тукан 3,95 50′
Месјеов каталог
M2 21ч 33м &1000000000000270100000027,01с −00° 49′ &1000000000000023900000023,9″ Водолија 6,47 16′
M3 13ч 42м &1000000000000112300000011,23с 28° 22′ &1000000000000031600000031,6″ Ловечки Кучиња 6,19 18′
M4 16ч 23м &1000000000000354100000035,41с −26° 31′ &1000000000000031900000031,9″ Скорпија 5,63 36′
M5 15ч 18м &1000000000000337500000033,75с 02° 05′ &1000000000000057700000057,7″ Змија 5,65 23′
M9 17ч 19м &1000000000000117800000011,78с −18° 30′ &1000000000000058500000058,5″ Змијоносец 7,72 12′
M10 16ч 57м &1000000000000089900000008,99с −04° 05′ &1000000000000057600000057,6″ Змијоносец 6,60 20′
M12 16ч 47м &1000000000000145200000014,52с −01° 56′ &1000000000000052100000052,1″ Змијоносец 6,70 16′
M13 16ч 41м &1000000000000414400000041,44с 36° 27′ &1000000000000036900000036,9″ Херкул 5,78 20′
M14 17ч 37м &1000000000000361500000036,15с −03° 14′ &1000000000000045300000045,3″ Змијоносец 7,59 11′
M15 21ч 29м &1000000000000583800000058,38с 12° 10′ &1000000000000000600000000,6″ Пегаз 6,20 18′
M19 17ч 02м &1000000000000376900000037,69с −26° 16′ &1000000000000004600000004,6″ Змијоносец 6,77 17′
M22 18ч 36м &1000000000000242000000024,20с −23° 54′ &1000000000000012300000012,3″ Стрелец 5,10 32′
M28 18ч 24м &1000000000000328900000032,89с −24° 52′ &1000000000000011400000011,4″ Стрелец 6,79 11,2′
M30 21ч 40м &1000000000000220300000022,03с −23° 10′ &1000000000000044600000044,6″ Јарец 7,19 12′
M53 13ч 12м &1000000000000552300000055,23с 18° 10′ &1000000000000008800000008,8″ Береникина Коса 7,61 13′
M55 19ч 39м &1000000000000594000000059,40с −30° 57′ &1000000000000043500000043,5″ Стрелец 6,32 19′
M56 19ч 16м &1000000000000355000000035,50с 30° 11′ &1000000000000004200000004,2″ Лира 8,27 8,8′
M62 17ч 01м &1000000000000126000000012,60с −30° 06′ &1000000000000044500000044,5″ Змијоносец 6,45 15′
M68 12ч 39м &1000000000000280100000028,01с −26° 44′ &1000000000000034900000034,9″ Водна Змија 7,84 11′
M69 18ч 31м &1000000000000232300000023,23с −32° 20′ &1000000000000052700000052,7″ Стрелец 7,64 9,8′
M70 18ч 43м &1000000000000126400000012,64с −32° 17′ &1000000000000060000000060,0″ Стрелец 7,87 8′
M71 19ч 53м &1000000000000461100000046,11с 18° 46′ &1000000000000042300000042,3″ Стрела 8,19 7,2′
M72 20ч 53м &1000000000000279100000027,91с −12° 32′ &1000000000000013400000013,4″ Водолија 9,27 6,6′
M75 20ч 06м &1000000000000047500000004,75с −21° 55′ &1000000000000016200000016,2″ Стрелец 8,52 6,8′
M79 05ч 24м &1000000000000105900000010,59с −24° 31′ &1000000000000027300000027,3″ Зајак 7,73 9,6′
M80 16ч 17м &1000000000000025100000002,51с −22° 58′ &1000000000000030400000030,4″ Скорпија 7,33 10′
M92 17ч 17м &1000000000000072700000007,27с 43° 08′ &1000000000000011500000011,5″ Херкул 6,44 14′
M107 16ч 32м &1000000000000319100000031,91с −13° 03′ &1000000000000013100000013,1″ Змијоносец 7,93 13′
New General Catalogue
NGC 288 00ч 52м &1000000000000045300000045,3с −26° 34′ &1000000000000004300000043″ Вајар 8,09 13′
NGC 362 01ч 03м &1000000000000142700000014,27с −70° 50′ &1000000000000053600000053,6″ Тукан 6,40 14′
NGC 1261 03ч 12м &1000000000000153500000015,35с −55° 13′ &1000000000000000500000000,5″ Часовник 8,29 6,6′
NGC 1851 05ч 14м &1000000000000063100000006,31с −40° 02′ &1000000000000050200000050,2″ Гулаб 7,14 12′
NGC 2298 06ч 48м &1000000000000592000000059,20с −36° 00′ &1000000000000019200000019,2″ Крма 9,29 5′
NGC 2419 07ч 38м &1000000000000085100000008,51с 38° 52′ &1000000000000054900000054,9″ Рис 10,41 4,6′
NGC 2808 09ч 12м &1000000000000025700000002,57с −64° 51′ &1000000000000046200000046,2″ Кобилица 6,20 14′
NGC 3201 10ч 17м &1000000000000367600000036,76с −46° 24′ &1000000000000040400000040,4″ Едро 6,75 20′
NGC 4147 12ч 10м &1000000000000006200000006,2с 18° 32′ &1000000000000003100000031″ Береникина Коса 10,32 4,4′
NGC 4372 12ч 25м &1000000000000454300000045,43с −72° 39′ &1000000000000032800000032,8″ Мува 7,24 5′
NGC 4833 12ч 59м &1000000000000349800000034,98с −70° 52′ &1000000000000028600000028,6″ Мува 6,91 14′
NGC 5053 13ч 16м &1000000000000269800000026,98с 17° 41′ &1000000000000051900000051,9″ Береникина Коса 9,47 10′
NGC 5286 13ч 46м &1000000000000265800000026,58с −51° 22′ &1000000000000024500000024,5″ Кентаур 7,34 11′
NGC 6229 16ч 46м &1000000000000587900000058,79с 47° 31′ &1000000000000039900000039,9″ Херкул 9,39 4,5′
NGC 6356 17ч 23м &1000000000000349300000034,93с −17° 48′ &1000000000000046900000046,9″ Змијоносец 8,25 10′
NGC 6362 17ч 31м &1000000000000549900000054,99с −67° 02′ &1000000000000005400000054″ Олтар 7,73 15′
NGC 6366 17ч 27м &1000000000000442400000044,24с −5° 4′ &1000000000000047500000047,5″ Змијоносец 9,20 13′
NGC 6388 17ч 36м &1000000000000172300000017,23с −44° 44′ &1000000000000007800000007,8″ Скорпија 6,72 10,4′
NGC 6397 17ч 40м &1000000000000413600000041,36с −53° 40′ &1000000000000025300000025,3″ Олтар 5,73 31′
NGC 6441 17ч 50м &1000000000000130600000013,06с −37° 03′ &1000000000000005200000005,2″ Скорпија 7,15 9,6′
NGC 6541 18ч 08м &1000000000000023600000002,36с −43° 42′ &1000000000000053600000053,6″ Јужна Круна 6,30 15′
NGC 6553 18ч 09м &1000000000000176000000017,60с −25° 54′ &1000000000000031300000031,3″ Стрелец 8,06 9,2′
NGC 6712 18ч 53м &1000000000000043200000004,32с −08° 42′ &1000000000000021500000021,5″ Орел 8,10 9,8′
NGC 6723 18ч 59м &1000000000000331500000033,15с −36° 37′ &1000000000000056100000056,1″ Стрелец 7,01 13′
NGC 6752 19ч 10м &1000000000000051800000051,8с −59° 58′ &1000000000000054700000054,7″ Паун 5,40 29′
NGC 6934 20ч 34м &1000000000000011500000011,5с 7° 24′ &1000000000000014900000014,9″ Делфин 8,83 7,1′
NGC 7006 21ч 01м &1000000000000029300000029,3с 16° 11′ &1000000000000015100000015,1″ Делфин 10,56 3,6′
Други
Терзан 5 17ч 48м &1000000000000000500000005с –24° 45′ &1000000000000004800000048″ Стрелец 13,85 2,4′
Segue 3 21ч 21м &1000000000000003100000031с 19° 07′ &1000000000000000200000002″ Пегаз 14,9 1,3′
Мерсер 3 18ч 18м &1000000000000003000000030с −16° 58′ &1000000000000003600000036″ Штит невидливо 1,3′
Копосов 1 11ч 59м &1000000000000180500000018,05с 12° 15′ &1000000000000036000000036,0″ Девица 14,2 непознато
Копосов 2 07ч 58м &1000000000000017000000017,0с 26° 15′ &1000000000000018000000018,0″ Близнаци 17,6 непознато
Арп-Мадор 1 03ч 55м &1000000000000002700000002,7с −49° 36′ &1000000000000052000000052,0″ Часовник непознато 1,3′

Месна група[уреди | уреди извор]

Ознака Епоха J2000 Привид.
велич.
Пречник Галаксија
Ректасцензија Деклинација
M54 18ч 55м &1000000000000032800000003,28с −30° 28′ &1000000000000042600000042,6″ 7,60 12′ Стрелец
Арп 2 16ч 16м &1000000000000183300000018,33с 47° 02′ &1000000000000044700000044,7″ 12,30 2,3 Стрелец
Терзан 7 16ч 16м &1000000000000183300000018,33с 47° 02′ &1000000000000044700000044,7″ 12,00 1,2′ Стрелец
Терзан 8 19ч 41м &1000000000000450000000045,00с −34° 00′ &1000000000000001000000001,0″ 12,40 3,50 Стрелец
Паломар 12 21ч 46м &1000000000000038800000038,8с −21° 15′ &1000000000000000300000003″ 11,99 2,9′ Стрелец
Вајтинг 1 02ч 02.9м −03° 15′ 15,03 1,2 Стрелец
NGC 1818 05ч 04м &1000000000000013800000013,8с −66° 26′ &1000000000000000200000002″ 9,7 3′.4 ГМО
NGC 1049 02ч 39м &1000000000000052500000052,5с −34° 16′ &1000000000000000800000008″ 12,9 24" Печка
Мејол II 00ч 32м &1000000000000465100000046,51с 39° 34′ &1000000000000039700000039,7″ 13,7 10" Андромеда
GALEXASC J003819.45+414713.7 00ч 38м &1000000000000019500000019,5с −41° 47′ &1000000000000001500000015″ ~17-18 2" Андромеда?

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „VISTA view of the newly discovered globular cluster VVV CL001 and its brighter companion“. ESO Photo Release. ESO. Посетено на 21 October 2011.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]