Список на земји по наталитет

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Countries by birth rate, 2008.

Статијава дава три списока на земјите во светот според сиров нателитет (родност).

Methodology[уреди]

Под сиров наталитет се подразбира бројот на родени за даден период, поделен со лице-години. Се изразува со број на родени на 1000 луѓе.

Првиот список се води според годишните статистики на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕСР) за 2011 г.

Наведени се 236 земји и територии, според нивната состојба во 2011 г.

Вториот список е составен со податоци од Светската банка за 2010 г.[1]

Третиот список е преземен од Светската книга на факти на ЦИА и се однесува на проценетите бројки за 2012 г.[2] Не се наведени зависните територии и делумно признаените држави.

Countries[уреди]

ОЕСР (2011) Светска банка (2010) Светска книга на факти (2012)
Место Земја Наталитет
(родени на 1000 жители годишно)
1  Нигер 50.0
2  Мали 45.4
3  Авганистан 45.1
4  Буркина Фасо 45.0
5  Малави 44.6
6  Уганда 44.1
7  Замбија 43.6
8  Чад 43.2
9  ДР Конго 42.5
10  Сомалија 42.3
11  Руанда 42.1
12  Мозамбик 41.4
13  Ангола 40.9
14  Танзанија 39.8
15  Гвинеја-Бисао 39.4
16  Источен Тимор 39.2
17  Сиера Леоне 38.4
18  Екваторска Гвинеја 37.4
19  Бенин 37.3
20  Гвинеја 37.3
21  Нигерија 36.9
22  Јужен Судан 36.8
23  Сенегал 36.7
24  Либерија 36.1
25  Кенија 36.1
26  Јемен 35.9
27  Етиопија 35.7
28  Гамбија 34.6
29  Соломони 34.3
30  Камерун 34.2
31  Еритреја 33.6
32  Мадагаскар 33.5
33  Бурунди 33.3
34  ЦАР 33.2
35  Мавританија 33.2
36  Брег на Слоновата Коска 32.8
37  Палестински територии 32.8
38  Судан 32.6
39  Република Конго 31.9
40  Маршалски Острови 31.1
41  Вануату 31.1
42  Свазиленд 31.1
43  Ирак 31.0
44  Оман 31.0
45  Того 30.9
46  Папуа Нова Гвинеја 30.9
47  Гана 30.8
48  Гватемала 30.5
49  Лесото 30.4
50  Египет 30.4
51  Науру 29.7
52  Комори 29.4
53  Сао Томе и Принсипе 29.4
54  Зимбабве 29.2
55  Јордан 28.9
56  Таџикистан 28.7
57  Лаос 28.0
58  Кирибати 27.8
59  Сирија 27.6
60  Пакистан 27.5
61  Монако 27.3
62  Хондурас 27.3
63  Киргистан 27.1
64  Тонга 26.5
65  Џибути 26.5
66  Француска Гвајана 26.1
67  Хаити 26.0
68  Зелен ’Рт 25.9
69  Боливија 25.8
70  Намибија 25.8
71  Габон 25.7
72  Камбоџа 25.4
73  Филипини 25.3
74  Монголија 25.1
75  Алжир 24.8
76  Боцвана 24.8
77  Самоа 24.8
78    Непал 24.3
79  Либан 24.3
80  Микронезија 23.5
81  Американска Самоа 23.5
82  Мајот 23.2
83  Никарагва 23.2
84  Саудиска Арабија 22.9
85  Парагвај 22.9
86  Тувалу 22.9
87  Казахстан 22.5
88  Малдиви 22.4
89  Белизе 22.1
90  Токелау 22.1
91  Западна Сахара 21.9
92  Индија 21.8
93  Туркменистан 21.7
94  Либија 21.5
95  Узбекистан 21.5
96  Фиџи 21.4
97  Израел 21.4
98  Доминиканска Република 21.1
99  ЈАР 21.0
100  Бутан 20.7
101  Северни Маријански Острови 20.7
102  Гуам 20.6
103  Венецуела 20.2
104  Ел Салвадор 20.0
105  Перу 19.9
106  Панама 19.7
 World 19.4
107  Азербејџан 19.4
108  Мјанмар 19.3
109  Бангладеш 19.2
110  Косово 19.1
111  Колумбија 18.9
112  Мароко 18.8
113  Аргентина 18.7
114  Суринам 18.7
115  Тунис 18.6
116  Сејшели 18.6
117  Иран 18.2
118  Индонезија 18.1
119  Мексико 17.5
120  Малезија 17.5
121  Шри Ланка 17.4
122  Реинион 17.0
123  Француска Полинезија 17.0
124  Свети Винцент и Гренадините 16.8
125  Кукови Острови 16.8
126  Нова Каледонија 16.7
127  Турција 16.7
128  Виетнам 16.6
129  Свети Мартин (Франција) 16.6
130  Гвајана 16.6
131  Гренада 16.5
132  Ирска 16.3
133  Кувајт 16.0
134  Костарика 15.9
135  Брунеј 15.5
136  Јамајка 15.2
137  Тринидад и Тобаго 15.2
138  Еквадор 15.1
139  Бахреин 15.0
140  Гибралтар 14.9
141  Ниуе 14.8
142  Туркс и Кајкос 14.8
143  Бразил 14.7
144  Чиле 14.5
145  Кајмански Острови 14.5
146  Гренланд 14.5
147  Северна Кореја 14.4
148  Нов Зеланд 14.3
149  Исланд 14.1
150  Уругвај 14.1
151  Бахами 13.8
152  Антигва и Барбуда 13.8
153  Курасао 13.6
154  Гвадалупе 13.6
155  Палау 13.6
156  Хонгконг 13.5
157  Валис и Футуна 13.4
158  Австралија 13.3
159  Ерменија 13.3
160  Мартиник 13.0
161  Свети Мартин (Холандија) 13.0
162  Грузија 12.9
163  Велика Британија 12.9
164  Доминика 12.8
165  Света Луција 12.8
166  САД 12.7
167  Русија 12.6
168  Франција 12.6
169  Свети Китс и Невис 12.5
170  Тајланд 12.4
171  Ман 12.3
172  Питкерн 12.3
173  Норвешка 12.2
174  Барбадос 12.2
175  Белгија 11.9
176  Кина 11.9
177  Бермуда 11.9
178  Фарски Острови 11.9
179  Катар 11.9
180  Куба 11.8
181  Шведска 11.8
182  Црна Гора 11.6
183  Албанија 11.5
184  Белорусија 11.5
185  Маврициус 11.4
186  Порторико 11.4
187  Кипар 11.3
188  Словачка 11.3
189  Литванија 11.3
190  Џерси 11.3
191  Канада 11.2
192  Македонија 11.1
193  Финска 11.1
194  Ангилја 11.1
195  Американски Девствени Острови 11.1
196  Молдавија 11.0
197  Украина 11.0
198  Естонија 11.0
199  Лихтенштајн 10.9
200  Луксембург 10.9
201  Холандија 10.8
202  Словенија 10.7
203  Макао 10.6
204  Данска 10.6
205  Аруба 10.6
206  Чешка 10.4
207  Полска 10.2
208  Шпанија 10.2
209  Сан Марино 10.2
210  Швајцарија 10.2
211  Андора 10.2
212  Свети Вартоломеј (Франција) 10.2
213  Малта 10.2
214  Гернзи 10.1
215  Британски Девствени Острови 10.1
216  ОАР 9.6
217  Бугарија 9.6
218  Сингапур 9.5
219  Јужна Кореја 9.4
220  Хрватска 9.4
221  Монтсерат 9.3
222  Австрија 9.3
223  Романија 9.2
224  Грција 9.2
225  Португалија 9.2
226  Латвија 9.1
227  Италија 9.1
228  Србија 9.0
229  Фолкландски Острови 9.0
230  Унгарија 8.8
231  Света Елена 8.5
232  Република Кина 8.5
233  Јапонија 8.3
234  Свети Пјер и Микелон 8.3
235  Босна и Херцеговина 8.3
236  Германија 8.1
Место Земја Наталитет
(родени на 1000 жители годишно)
1  Нигер 49
2  Мали 46
3  Замбија 46
4  Уганда 45
5  Чад 45
6  Малави 44
7  Авганистан 44
8  Сомалија 44
9  ДР Конго 43
10  Буркина Фасо 43
11  Ангола 42
12  Танзанија 41
13  Руанда 41
14  Нигерија 40
15  Бенин 40
16  Либерија 39
17  Гвинеја 39
18  Сиера Леоне 39
19  Источен Тимор 38
20  Гвинеја-Бисао 38
21  Јемен 38
22  Гамбија 38
23  Мозамбик 38
24  Кенија 38
25  Комори 38
26  Сенегал 37
27  Екваторска Гвинеја 37
28  Еритреја 36
29  Камерун 36
30  Ирак 35
31 Шаблон:Country data Congo, Rep. 35
32  Мадагаскар 35
33  ЦАР 35
34  Брег на Слоновата Коска 34
35  Бурунди 34
36  Мавританија 34
37  Западен Брег и Газа 33
38  Судан 33
39  Гватемала 32
40  Того 32
41  Соломони 32
42  Гана 32
43  Етиопија 31
44  Сао Томе и Принсипе 31
45  Папуа Нова Гвинеја 30
46  Вануату 30
47  Свазиленд 29
48  Зимбабве 29
49  Џибути 29
50  Таџикистан 28
51  Лесото 28
52  Пакистан 27
53  Тонга 27
54  Габон 27
55  Хондурас 27
56  Хаити 27
57  Киргистан 27
58  Боливија 26
59  Намибија 26
60  Филипини 25
61  Јордан 25
62  Микронезија 25
63  Самоа 25
64  Белизе 25
65  Парагвај 24
66    Непал 24
67  Никарагва 24
68  Боцвана 24
69  Монголија 23
70  Узбекистан 23
71  Египет 23
72  Либија 23
73  Сирија 23
74  Лаос 23
75  Камбоџа 22
76  Казахстан 22
77  Индија 22
78  Израел 22
79  Доминиканска Република 22
80  Саудиска Арабија 22
81  Туркменистан 22
82  Фиџи 22
83  ЈАР 21
84  Зелен ’Рт 21
85  Еквадор 21
86  Венецуела 21
87  Бутан 20
88  Перу 20
89  Бангладеш 20
90  Ел Салвадор 20
91  Малезија 20
92  Алжир 20
93  Панама 20
94  Колумбија 20
95  Мексико 20
96  Бахреин 20
97  Мароко 20
98  Гренада 19
99  Брунеј 19
100  Азербејџан 19
101  Сејшели 18
102  Суринам 18
103  Индонезија 18
104  Кувајт 18
105  Шри Ланка 18
106  Гвајана 18
107  Оман 18
108  Гуам 18
109  Турција 18
110  Тунис 18
111  Мјанмар 17
112  Аргентина 17
113  Иран 17
114  Свети Винцент и Гренадините 17
115  Француска Полинезија 17
116  Малдиви 17
117  Виетнам 17
118  Ирска 17
119  Нова Каледонија 16
120  Јамајка 16
121  Костарика 16
122  Бразил 15
123  Бахами 15
124  Исланд 15
125  Либан 15
126  Гренланд 15
127  Ерменија 15
128  Кајмански Острови 15
129  Нов Зеланд 15
130  Тринидад и Тобаго 15
131  Уругвај 14
132  Чиле 14
133  Северна Кореја 14
134  САД 14
135  Порторико 13
136  ОАР 13
137  Велика Британија 13
138  Света Луција 13
139  Австралија 13
140  Франција 13
141  Албанија 13
142  Катар 13
143  Норвешка 13
144  Хонгконг 13
145  Русија 13
146  Молдавија 12
147  Шведска 12
148  Црна Гора 12
159  Тајланд 12
160  Кина 12
161  Бермуда 12
162  Американски Девствени Острови 12
163  Грузија 12
164  Естонија 12
165  Маврициус 12
166  Белгија 12
167  Кипар 12
168  Луксембург 12
169  Аруба 11
170  Данска 11
171  Финска 11
172  Белорусија 11
173  Канада 11
174  Словачка 11
175  Чешка 11
176  Холандија 11
177  Сан Марино 11
178  Словенија 11
179  Барбадос 11
180  Полска 11
181  Украина 11
182  Литванија 11
183  Македонија 11
184  Шпанија 11
185  Швајцарија 10
186  Бугарија 10
187  Куба 10
188  Романија 10
189  Хрватска 10
190  Андора 10
191  Грција 10
192  Макао 10
193  Малта 10
194  Португалија 10
195  Австрија 9
196  Србија 9
197  Јужна Кореја 9
198  Сингапур 9
199  Италија 9
200  Лихтенштајн 9
201  Унгарија 9
202  Латвија 9
203  Босна и Херцеговина 9
204  Јапонија 9
205  Германија 8
Место Земја Наталитет
(родени на 1000 жители годишно)
1  Нигер 50.60
2  Уганда 47.38
3  Мали 45.15
4  Замбија 43.51
5  Буркина Фасо 43.20
6  Етиопија 42.59
7  Сомалија 42.12
8  Бурунди 40.58
9  Малави 40.42
10  Република Конго 40.09
11  Ангола 39.36
12  Мозамбик 39.34
13  Авганистан 39.30
14  Нигерија 39.23
15  Чад 38.70
16  Сиера Леоне 38.12
17  Бенин 37.55
18  Мадагаскар 37.12
19  ДР Конго 37.05
20  Сао Томе и Принсипе 37.02
21  Гвинеја 36.60
22  Либерија 36.45
23  Сенегал 36.19
24  Руанда 36.14
25  ЦАР 36.13
26  Того 35.26
27  Габон 35.00
28  Екваторска Гвинеја 34.88
29  Гвинеја-Бисао 34.72
30  Појас Газа[1] 34.30
31  Гамбија 33.41
32  Мавританија 32.78
33  Јемен 32.57
34  Камерун 32.49
35  Зимбабве 32.19
36  Еритреја 32.10
37  Кенија 31.93
38  Танзанија 31.81
39  Судан 31.7
40  Западна Сахара[2] 31.65
41  Комори 31.49
42  Брег на Слоновата Коска 30.40
43  Ирак 28.19
44  Маршалски Острови 28.14
45  Соломони 27.46
46  Науру 27.08
47  Гана 26.99
48  Лесото 26.65
49  Јордан 26.52
50  Гватемала 26.48
51  Свазиленд 26.16
52  Белизе 26.02
53  Таџикистан 25.93
54  Папуа Нова Гвинеја 25.92
55  Лаос 25.68
56  Источен Тимор 25.43
57  Камбоџа 25.17
58  Филипини 24.98
59  Џибути 24.91
60  Тонга 24.70
61  Хондурас 24.66
62  Оман 24.33
63  Пакистан 24.30
64  Боливија 24.24
65  Египет 24.22
66  Западен Брег[3] 24.19
67  Киргистан 23.90
68  Хаити 23.81
69  Сирија 23.52
70  Либија 23.47
71  Тувалу 23.35
72  Американска Самоа[4] 22.69
73  Бангладеш 22.53
74  Кирибати 22.45
75  Самоа 22.10
76  Боцвана 22.02
77  Микронезија 21.85
78    Непал 21.85
79  Зелен ’Рт 21.21
80  Намибија 21.11
81  Кувајт 20.96
82  Малезија 20.74
83  Фиџи 20.70
84  Монголија 20.70
85  Индија 20.60
86  Вануату 20.60
87  Казахстан 20.44
88  Северни Маријански Острови[5] 20.21
89  Венецуела 19.88
90  Еквадор 19.60
91  Туркменистан 19.55
92  Доминиканска Република 19.44
93  ЈАР 19.32
94  Саудиска Арабија 19.19
95  Панама 19.17
96  Перу 19.13
97  Никарагва 19.12
98  Бурма 19.11
99  Израел 18.97
100  Мароко 18.97
101  Јамајка 18.89
102  Мексико 18.87
103  Бутан 18.72
104  Иран 18.52
105  Брунеј 17.74
106  Индонезија 17.76
107  Турција 17.58
108  Ел Салвадор 17.44
109  Туркс и Кајкос[6] 17.44
110  Суринам 17.44
111  Аргентина 17.34
112  Узбекистан 17.33
113  Азербејџан 17.30
114  Тунис 17.28
115  Колумбија 17.23
116  Парагвај 17.22
117  Шри Ланка 17.04
118  Виетнам 16.83
119  Гренада 16.81
120  Гвајана 16.69
121  Алжир 16.64
122  Костарика 16.40
123  Антигва и Барбуда 16.19
124  Нова Каледонија[7] 16.05
125  Бахами 15.95
126  Француска Полинезија[8] 15.92
127  Ирска 15.81
128  ОАР 15.76
129  Доминика 15.60
130  Бразил 15.20
131  Кукови Острови[9] 15.22
132  Малдиви 15.12
133  Сејшели 15.10
134  Либан 14.92
135  Гренланд[10] 14.58
136  Северна Кореја 14.51
137  Света Луција 14.42
138  Бахреин 14.41
139  Свети Винцент и Гренадините 14.36
140  Чиле 14.28
141  Тринидад и Тобаго 14.25
142  Гибралтар[11] 14.22
143  Валис и Футуна[12] 13.91
144  Свети Китс и Невис 13.90
145  Маврициус 13.78
146  САД 13.68
147  Нов Зеланд 13.57
148  Уругвај 13.40
149  Исланд 13.23
150  Фарски Острови [13] 13.14
151  Ерменија 12.90
152  Ангилја[14] 12.90
153  Тајланд 12.81
154  Аруба 12.76
155  Франција 12.70
156  Молдавија 12.50
157  Албанија 12.38
158  Кина 12.31
159  Русија 12.30
160  Австралија 12.28
161  Велика Британија 12.27
162  Барбадос 12.23
163  Кајмански Острови[15] 12.21
164  Македонија 11.80
165  Луксембург 11.70
166  Монтсерат[16] 11.62
167  Кипар 11.44
168  Бермуда[17] 11.42
169  Ман[18] 11.36
170  Американски Девствени Острови 11.32
171  Порторико[19] 11.26
172  Џерси[20] 11.12
173  Белорусија 11.10
174  Холандија 10.89
175  Црна Гора 10.89
176  Норвешка 10.80
177  Палау 10.79
178  Лихтенштајн 10.76
179  Грузија 10.75
180  Британски Девствени Острови[21] 10.69
181  Света Елена, Успение и Тристан да Куња[22] 10.48
182  Естонија 10.43
183  Шпанија 10.40
184  Словачка 10.38
185  Финска 10.36
186  Малта 10.31
187  Канада 10.28
188  Шведска 10.24
189  Катар 10.23
190  Данска 10.22
191  Гернзи[23] 10.04
192  Белгија 10.03
193  Латвија 9.97
194  Куба 9.96
195  Полска 9.96
196  Португалија 9.76
197  Украина 9.59
198  Хрватска 9.57
199  Швајцарија 9.51
200  Романија 9.49
201  Унгарија 9.49
202  Литванија 9.34
203  Андора 9.26
204  Србија 9.20
205  Бугарија 9.17
206  Грција 9.08
207  Италија 9.06
208  Макао[24] 9.05
209  Сан Марино 8.90
210  Босна и Херцеговина 8.89
211  Словенија 8.76
212  Република Кина 8.70
213  Австрија 8.69
214  Чешка 8.62
215  Јужна Кореја 8.42
216  Јапонија 8.39
217  Германија 8.33
218  Свети Пјер и Микелон[25] 8.06
219  Сингапур 7.72
220  Хонгконг 7.54
221  Монако 6.85

No data for Cocos (Keeling) Islands, Christmas Island, Tokelau, Pitcairn Islands, Svalbard, and Norfolk Island.

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]


Шаблон:Population country lists