Список на археолошки наоѓалишта во Крушевско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на археолошките локалитети во Крушевско[1] . Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место општина тип период
Градиште Алданци Оп. Крушево населба римско време
Кале Алданци Оп. Крушево населба хеленистичко време
Разбојна Дупка Алданци Оп. Крушево гробница хеленистичко време
Во Селото Бучин Оп. Крушево осамен наод римско време
Даб Бучин Оп. Крушево осамен наод римско време
Кале Бучин Оп. Крушево населба доцна антина
Манастириште Бучин Оп. Крушево населба хеленистичко и римско време
Рид Бучин Оп. Крушево населба хеленистичко време
Стари Дол Врбоец Оп. Крушево населба и некропола доцна антика
Кошари Горно Дивјаци Оп. Крушево црква и некропола среден век
Лески Горно Дивјаци Оп. Крушево населба доцен среден век
Петров Гроб Горно Дивјаци Оп. Крушево рудник доцноантичко време
Стајколас Горно Дивјаци Оп. Крушево некропола среден век
Црквен Даб Горно Дивјаци Оп. Крушево населба среден век
Кале Долно Дивјаци Оп. Крушево утврдување среден век
Св. Недела Долно Дивјаци Оп. Крушево осамен наод ран среден век
Стари Куќи Долно Дивјаци Оп. Крушево населба среден век
Кале Крушево Оп. Крушево кастел доцно антика и среден век
Св. Преображение Крушево Оп. Крушево базилика и црква старохристијанско време и среден век
Кале[2] Норово Оп. Крушево населба и утврдување хеленистичко време
Црквиште[a] Норово Оп. Крушево црква и некропола непознат период
Глигурче[a] Норово Оп. Крушево црква непознат период
Јовкова Колиба Острилци Оп. Крушево некропола среден век
Селиште Острилци Оп. Крушево населба доцна антика
Старо Село Острилци Оп. Крушево населба доцна антика
Стипцарник Острилци Оп. Крушево населба, некропола, рудник и топилница доцноантичко време
Ѓупски Гробишта Пресил Оп. Крушево некропола среден век
Ограда Пресил Оп. Крушево некропола доцноантичко време
Св. Богородица Пресил Оп. Крушево сакрален објект старохристијанско време
Трска Пресил Оп. Крушево населба доцноантичко време
Штрбел Пресил Оп. Крушево водовод доцноантичко време
Долна Црква Пуста Река Оп. Крушево црква и некропола среден век
Крушка Пуста Река Оп. Крушево црква и некропола среден век
Манастирче Пуста Река Оп. Крушево населба среден век
Гумниште Растојца Оп. Демир Хисар базилика старохристијанско време
Кула Растојца Оп. Демир Хисар утврдување среден век
Млаки Грмаѓи Растојца Оп. Демир Хисар рудник среден век
Над Сопатот Растојца Оп. Демир Хисар некропола среден век
Синоец Растојца Оп. Демир Хисар некропола доцноантичко време
Манастириште Свето Митрани Оп. Крушево населба и некропола доцноантичко време
Раичеица Свето Митрани Оп. Крушево населба и некропола раноантичко и хеленистичко време
Задел Лисичани Оп. Пласница црква среден век
Крастица Лисичани Оп. Пласница населба среден век
Сретсело Лисичани Оп. Пласница некропола железно време
Росула Дворци Оп. Пласница населба доцна антика
Црква Пласница Оп. Пласница црква среден век
Преображдија[a] Селце Оп. Крушево базилика и црква старохристијанско време и среден век
Лозја[a] Селце Оп. Крушево некропола непознат период

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286.
  2. Калето во Норово ги чува монетите од сите македонски кралеви

Забелешки[уреди | уреди извор]

^ а. Овој локалитет не е заведен официјално од страна на институциите од Македонија, односно не се наоѓа во официјалниот Археолошки атлас на Македонија. Локалитетот или се споменува усно во населените места , или е споменат во антрополошките и етногеографските книги за соодветните населби.