Список на археолошки наоѓалишта во Пехчевско

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на археолошките наоѓалишта во Пехчевско,[1] односно на наоѓалиштата кои се наоѓаат на територијата на Општина Пехчево. Подредени се по азбучен редослед на населените места во или кај кои се наоѓаат. Списокот веројатно не е целосен.

Населено место Општина Име Тип Период
Негрево Пехчево Боро населба доцноантичко време
Грамади населба доцноантичко време
Калов Дол населба доцноантичко време
Панчарево Пехчево Бобиште населба римско време
Главица могила доцноантичко време
Градиште градиште доцноантичко време
Илина Црква црква среден век
Пехчево Пехчево Буковиќ населба доцноантичко време
Во Реката рудник доцноантичко време
Градиште - Манастириште градиште римско време
Манастир црква старохристијанско време
Рудиште - Раковец рударска населба доцноантичко време и среден век
Селиште населба доцноантичко време
Робово Пехчево Грамаѓе населба доцноантичко време
Ормање населба доцноантичко време
Умлена Пехчево Грамадна населба доцноантичко време
Могила населба доцноантичко време
Црник Пехчево Орниче некропола-могили римско време
Чифлик Пехчево Во Селото гроб старохристијанско време
Градиште населба железно време и среден век
Преслап могила римско време
Света Петка црква старохристијанско време
Скалата црква старохристијанско време
Тумба могила римско време

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. стр. 13–15. ISBN 9989649286.