Пехчевско

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поимот Пехчевско се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот Пехчево, т.е. место кое географски тежнее кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во Општина Пехчево, според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Пехчевско, но некогаш и не.

Поврзано[уреди | уреди извор]