Список на археолошки наоѓалишта во Тетовско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на археолошките локалитети во Тетовско[1] . Можно е списокот да е нецелосен.

археолошки локалитет населено место општина тип период
Градиште Беловиште Јегуновце населба доцна антика
Поле Беловиште Јегуновце населба доцна антика
Змијанец Блаце Брвеница населба среден век
Самовилска Вода Блаце Брвеница сакрален објект ранохристијанство
Попово Маало Боговиње Боговиње црква и некропола доцен среден век
Топлица Боговиње Боговиње некропола железно време
Црквиште Боговиње Боговиње црква среден век
Јеленце Бозовце Тетово некропола среден век
Тумба Брвеница Брвеница населба неолит
Селиште Брезно Теарце црква со некропола среден век
Киша Вешала Тетово некропола непознат период
Рудина Волковија Брвеница населба доцна антика
Смрдешница Волковија Брвеница населба со некропола среден век
Мали Орман Вратница Јегуновце населба доцна антика
Св. Дуси Вратница Јегуновце црква среден век
Св. Петка Вратница Јегуновце црква среден век
Тумба Вратница Јегуновце населба римско време
Црквиште Вратница Јегуновце црква среден век
Св. Врачи Глоѓи Теарце црква со некропола среден век
Дубрава Голема Речица Тетово населба доцна антика
Градиште Горна Лешница Желино населба доцна антика
Кале Горно Палчиште Боговиње населба доцна антика
Црква Гургурница Брвеница црква со некропола среден век
Црквиште Доброште Теарце црква среден век
Дрмник Долно Палчиште Боговиње црква и некропола среден век
Кале Долно Палчиште Боговиње населба доцна антика
Тумба Долно Палчиште Боговиње населба неолит
Дубрава Долно Седларце Брвеница населба доцна антика
Крушевица Долно Седларце Брвеница населба доцна антика
Тумба Долно Седларце Брвеница населба неолит
Бело Поле Желино Желино населба неолит, римски период и среден век
Градиште Желино Желино населба бронзено време и доцна антика
Грамаѓе Желино Желино населба доцна антика
Просечник Жилче Јегуновце населба римско време
Црквиште Јажинце Јегуновце црква и некропола среден век
Тумба Јанчиште Јегуновце населба римско време
Ќерамидница Јанчиште Јегуновце населба римско време
Градиште Јегуновце Јегуновце населба доцна антика
Кај Фабриката Јегуновце Јегуновце некропола римско време
Пештер Јегуновце Јегуновце некропола доцен среден век
Тумба Камењане Боговиње населба доцна антика
Арбино Копанце Јегуновце населба римско време
Петарница Копанце Јегуновце некропола римско време
Брезница Ларце Желино населба доцна антика
Кале Ларце Желино населба доцна антика
Црква Ларце Желино црква доцен среден век
Два Бреста Лешок Теарце населба римско време
Кале Лешок Теарце населба доцна антика и среден век
Леска Лешок Теарце населба и базилика доцна антика и старохристијанско време
Пепело Лешок Теарце населба римско време
Црквиште Лешок Теарце црква среден век
Црници Лешок Теарце некропола римско време
Депо Лешок Теарце депо среден век
Млака Лешок Теарце некропола среден век
Глобочица Луковица Желино некропола среден век
Милин Град[2] Милетино Брвеница населба непознат период
Чалија – Стојанов Дол Нераште Теарце населба доцна антика
Црква Новаке Боговиње црква и некропола среден век
Орашко Кале Орашје Јегуновце населба, црква и некропола доцна антика и среден век
Среде Село Пирок Боговиње населба доцна антика
Брезјанско Нивче Прељубиште Јегуновце населба доцна антика
Три Тумби Прељубиште Јегуновце населба неолит
Црквиште - Попови Ливади Радиовце Брвеница населба неолит
Манастириште Подбреге Јегуновце базилика и црква старохристијански период и среден век
Мурје Раковец Боговиње населба и црква среден век
Арбино Раотинце Јегуновце населба доцна антика
Роглевска тврдина Рогле Желино кастел римско време
Кука Рогле Желино населба и црква рано и доцноантичко време и старохристијански период
Марков Ѕид Рогле Желино населба римско време
Прој Роглес Рогле Желино населба и базилика доцна антика и старохристијански период
Тумба Сараќино Тетово населба неолит
Брдо Седларево Желино населба доцна антика
Црква Синичане Боговиње црква и некропола среден век
Брце Сиричино Јегуновце некропола доцна антика
Матеички Дол Сиричино Јегуновце депо среден век
Долги Грм Слатино Теарце вила рустика римско време
Градиште Старо Село Јегуновце населба неолит
Дубје Старо Село Јегуновце некропола доцна антика и римско време
Цветков Рид Старо Село Јегуновце населба доцна антика
Градиште Стенче Брвеница населба и базилика доцна антика и старохристијански период
Тумба Потсело Стенче Брвеница населба доцна антика
Тумба - Суви Дол Стримница Желино населба доцна антика
Бигор Слатински Теарце Теарце населба доцна антика
Градиште Теарце Теарце населба доцна антика
Железничка Станица Теарце Теарце населба римско време
Марена Теарце Теарце населба и црква римско време и среден век
Црквиште Теарце Теарце црква и некропола среден век
Воденце Теново Брвеница населба доцна антика
Кастел Теново Брвеница населба и некропола доцна антика
Бањиче Тетово Тетово населба доцна антика
Бузане Тетово Тетово населба доцна антика
Горно Теќе Тетово Тетово населба римско време
Дреноец Тетово Тетово населба доцна антика
Исар Тетово Тетово населба доцна антика и среден век
Св. Петка Тетово Тетово населба римско време
Тетово Тетово Тетово осамен наод доцна бронза
Ул. „Браќа Миладиноци“ Тетово Тетово населба римско време
Ул. „ЈНА“ Тетово Тетово населба римско време
Ул. „Штипска“ Тетово Тетово гробница рана антика
Црквиште Туденце Јегуновце црква доцен среден век
Старо Село Фалише Тетово населба доцна антика
Градиште – Брежине Челопек Брвеница населба и некропола доцна антика
Латинска црква Џепчиште Тетово црква и некропола среден век
Сред Село Шемшево Јегуновце населба и некропола доцна антика
Црква Шипковица Тетово црква и некропола среден век

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286. 
  2. Виктор Лилчиќ; Македонскиот камен за боговите, христијаните и за живот по животот, том прв, Скопје 2001, страници 293-295.