Прејди на содржината

Список на археолошки наоѓалишта во Дебарско

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на археолошките наоѓалишта во Дебарско[1]. Можно е списокот да е нецелосен.

Населено место Име Општина Тип Период
Бајрамовци Варварица Центар Жупа црква среден век
Црков Центар Жупа црква и некропола среден век
Баланци Црква Центар Жупа некропола среден век
Баниште Арбановци Дебар некропола среден век
Краста Дебар црква и некропола среден век
Ров Дебар некропола среден век
Брештани Влаи Центар Жупа населба и некропола среден век
Долно Поличе Центар Жупа населба доцна антика
Машатлак Центар Жупа некропола среден век
Поличе Центар Жупа црква и некропола среден век
Броштица Стара Куќа Центар Жупа населба среден век
Црквиште Центар Жупа црква и некропола среден век
Голем Папрадник Вапавска Краста Центар Жупа населба доцна антика
Вапчица Центар Жупа некропола среден век
Св. Петка Центар Жупа црква среден век
Црквичка Центар Жупа црква среден век
Горенци На Црков Центар Жупа населба и некропола хеленистичко време
Горно Косоврасти На Црков Дебар некропола среден век
Кале Дебар утврдување доцна антика
Дебар Горно Удово Дебар населба железно време и среден век
Куќата на Каплан Арифи Дебар осамен наод римско време
Куќата на Мухамед Карпузи Дебар депо на монети среден век
Раховник Дебар град среден век
Ски Дебар населба и некропола римско време
Стојаница Дебар црква и некропола среден век
Сува Чешма Дебар некропола среден век
Новост Дебар црква и некропола среден век
Долно Косоврасти Елица Дебар црква и некропола среден век
Заградишта Дебар тврдина среден век
Стар Пат Дебар пат среден век
Елевци Горни Крст Центар Жупа населба среден век
Рајки Евлер Центар Жупа населба среден век
Житинени Манастир Центар Жупа населба, црква и некропола среден век
Црков Центар Жупа некропола среден век
Чифлик Центар Жупа населба доцна антика и среден век
Коџаџик Аџи Чорме Мемети Центар Жупа тумул железно време
Ѓурумлук Центар Жупа некропола среден век
Кале Центар Жупа населба хеленистичко, римско време и среден век
Келица Центар Жупа населба среден век
Петко Центар Жупа населба среден век
Кривци Алакати Дебар некропола среден век
Ограѓе Дебар некропола и црква римско време и среден век
Опре Дебар некропола среден век
Мал Папрадник Баја Дол Центар Жупа гроб римско време
Бутина Центар Жупа црква и некропола среден век
Јамбол Центар Жупа црква доцен среден век
Калуѓерица Центар Жупа црква и некропола среден век
Купчеи Дрва Центар Жупа црква и некропола среден век
Рамниште Центар Жупа некропола среден век
Цутина Центар Жупа населба и некропола среден век
Могорче Богородица Дебар црква среден век
Вранска Краста Дебар утврдување античко време
Кошари Дебар некропола римско време
Николица Дебар населба и некропола среден век
Осој Крст Дебар црква и некропола среден век
Отишани Гробој Дебар некропола среден век
Црквиште Дебар црква и некропола среден век
Пареши Бушаец Центар Жупа некропола среден век
Парешко Поле Центар Жупа населба среден век
Рајчица Долни Раброец Дебар црква и некропола среден век
Селокуќи Мерсуид Дебар некропола среден век
Мојсева Црква Дебар црква и некропола среден век
Музлагица Дебар населба неолит
Стара Црква Дебар некропола доцна антика
Шулон Дебар некропола среден век
Таранеш Дебар некропола среден век
Спас Троја Дебар некропола доцна антика
Хаме Равен Дебар некропола среден век
Црква Оп.Дебар некропола среден век
Џепиште Извор Дебар некропола римско време
Манастирец Дебар црква среден век
Параспур Дебар населба римско време

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286.