Список на археолошки наоѓалишта во Гостиварско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на археолошки наоѓалишта во Гостиварско.[1]

име населено место општина тип период
Марена Балин Дол Оп. Гостивар населба доцна антика
Папрадиште Бали Дол Оп. Гостивар населба римско време
Копач Беловиште Оп. Гостивар населба римско време
Св. Спас Беловиште Оп. Гостивар вила рустика доцна антика
Динговска Црква Богдево Оп. Маврово-Ростуше црква среден век
Брца Врапчиште Оп. Врапчиште некропола доцна антика
Градиште Врапчиште Оп. Врапчиште населба доцна антика
Тумба Врапчиште Оп. Врапчиште некропола среден век
Ограда Врапчиште Оп. Врапчиште населба и некропола доцноантичко време
Топлишница Врапчиште Оп. Врапчиште населба и некропола доцноантичко време
Кожа - Лесков Дол Врбен Оп. Маврово-Ростуша сакрален објект среден век
Камења на Стара црква Врбјани Оп. Маврово-Ростуша црква среден век
Бигор - Св. Мина Вруток Оп. Гостивар некропола среден век
Лазови Вруток Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Селиште Вруток Оп. Гостивар населба среден век
Гладница - Топлички Извори Галате Оп. Врапчиште населба и некропола доцноантичко време
Градиште Галате Оп. Врапчиште населба железно и римсмо време
Врбјанско Маало Горна Бањица Оп. Гостивар некропола среден век
Градиште Горна Бањица Оп. Гостивар населба железно време доцна антика
Ѓоновичко Кале Горна Ѓоновица Оп. Гостивар населба римско време и среден век
Ѕвезда Горна Ѓоновица Оп. Гостивар неселба римско време
Будимов Гроб Горно Јеловце Оп. Гостивар некропола среден век
Железничка Станица Гостивар Оп. Гостивар депо на монети среден век
Св. Никола Гостивар Оп. Гостивар некропола среден век
Голема Чешма Градец Оп. Врапчиште црква и некропола среден век
Градиште Градец Оп. Врапчиште градиште римско време и среден век
Поточане Градец Оп. Врапчиште населба среден век
Тумба Градец Оп. Врапчиште фортификација римско време
Црквиште Градец Оп. Врапчиште црква и некропола среден век
Горни Крст Дебреше Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Горни Ропаич Дебреше Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Долни Крст Дебреше Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Жубовски Пат Дебреше Оп. Гостивар некропола среден век
Зилбов Гроб Дебреше Оп. Гостивар некропола среден век
Кале Дебреше Оп. Гостивар населба железно и римско време
Св. Богородица Дебреше Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Спас Дебреше Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Сред Село Дебреше Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Стражник Дебреше Оп. Гостивар некропола бронзено време
Чатал Дебреше Оп. Гостивар населба доцна антика
Чифлик Дебреше Оп. Гостивар некропола доцна антика
Ливадиче Добри Дол Оп. Врапчиште некропола среден век
Молака Добри Дол Оп. Врапчиште утврдување среден век
Православни Гробишта Добри Дол Оп. Врапчиште некропола среден век
Сред Село Добри Дол Оп. Врапчиште депо на монети среден век
Гродаица Долна Бањица Оп. Гостивар некропола доцноантичко време
Пусто Лозје Долна Бањица Оп. Гостивар некропола среден век
Црквиште Долна Бањица Оп. Гостивар некропола среден време
Џамија Долна Ѓоновица Оп. Гостивар некропола среден век
Кај Школото Ѓурѓевиште Оп. Врапчиште некропола среден век
Православни Гробишта Ѓурѓевиште Оп. Врапчиште некропола среден век
Стари Лозја Ѓурѓевиште Оп. Врапчиште осамен наод римско време
Гробишта Железна Река Оп. Гостивар некропола доцна антика
Рудниче Железна Река Оп. Гостивар населба и топилнива доцна антика и среден век
Црквиче Железна Река Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Манастир Жировница Оп. Маврово-Ростуше населба, сакрален објект и некропола среден век
Поповци Жировница Оп. Маврово-Ростуше црква и некропола среден век
Пат Жужње Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Големо Градиште Здуње Оп. Гостивар градиште доцна антика и среден век
Л’гои Здуње Оп. Гостивар некропола доцна антика
Рудина Здуње Оп. Гостивар населба доцна антика
Пандилова Тумба Зубовце Оп. Врапчиште населба неолит
Пилигринци Зубовце Оп. Врапчиште населба среден век
Св. Марија Зубовце Оп. Врапчиште некропола среден век
Фиќуровци Зубовце Оп. Врапчиште некропола среден век
Песогорица Јанче Оп. Маврово-Ростуше населба среден век
Св. Илија Јанче Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Св. Петар Јанче Оп. Маврово-Ростуше црква и некропола среден век
Мемски Гробишта Калиште Оп. Врапчиште некропола среден век
Орман Калиште Оп. Врапчиште населба и топилница доцна антика
Соколец Калиште Оп. Врапчиште населба железно и доцноантичко време
Стојанов Камен Калиште Оп. Врапчиште црква и некропола среден век
Црква Калиште Оп. Врапчиште црква и некропола среден век
Црквиште Кракорница Оп. Маврово-Ростуше накропола среден век
Бркињо Куново Оп. Гостивар населба среден век
Главино Село Лазарополе Оп. Маврово-Ростуше населба и некропола среден век
Јаворска Вода Лазарополе Оп. Маврово-Ростуше населба и некропола железно време и среден век
Јама Лазарополе Оп. Маврово-Ростуше фортификација среден век
Каптажа Лазарополе Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Оралиште Лазарополе Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Православни Гробишта Ломница Оп. Врапчиште некропола доцен среден век
Св. Никола Маврово Оп. Маврово-Ростиша некропола доцен среден век
Шаркоски Рид Маврово Оп. Маврово-Ростиша црква и некропола среден век
Грнчаре Митрој Крсти Оп. Гостивар населба среден век
Под Јазот Неготино Оп. Врапчиште населба римско
Село Неготино Оп. Врапчиште некропола среден век
Сред Село Неготино Оп. Врапчиште населба доцна антика
Христијански Гробишта Неготино Оп. Врапчиште некропола среден век
Св. Никола Новаци Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Крст Ново Село (Ростушко) Оп. Маврово-Ростуша црква и некропола доцен среден век
Св. Ѓорѓија Ново Село Оп. Маврово-Ростуша црква доцен среден век
Св. Петка Ново Село Оп. Маврово-Ростуша црква и некропола доцен среден век
Ветерник Падалиште Оп. Гостивар тумул железно време
Катрање Пожаране Оп. Врапчиште населба, црква и некропола среден век
Царева Чешма Пожаране Оп. Врапчиште некропола доцен среден век
Градиште Присојница Оп. Маврово-Ростуше населба среден век
На Црков Присојница Оп. Маврово-Ростуше црква среден век
Ограѓе Присојница Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Урдобар Присојница Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Равенско кале Равен Оп. Гостивар населба и некропола доцна антика и среден век
Гробишта од Конде Рибница Оп. Маврово-Ростуше црква среден век
Црква Рибница Оп. Маврово-Ростуше населба и некропола среден век
Дубје Ростуша Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Бигорски Манастир Ростуша Оп. Маврово-Ростуше црква среден век
Св. Богородица Ростуша Оп. Маврово-Ростуше црква и некропола среден век
Сенокоска црква Сенокос Оп. Врапчиште црква и некропола среден век
Кај Црквата Симница Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Манастир Симница Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Анови Србиново Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Баловско Маало Србиново Оп. Гостивар некропола доцна антика
Ѕвездино Кале Србиново Оп. Гостивар населба римско време и доцна антика
Самоков Србиново Оп. Гостивар рударска населба среден век
Црква Србиново Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Јела Сретково Оп. Маврово-Ростуше населба и некропола среден век
Крстови Сретково Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Реџов Гроб Сретково Оп. Маврово-Ростуше фортификација среден век
Сотка Сретково Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Калиполе Топлица Оп. Врапчиште некропола среден век
Кадиевци Тресонче Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Петрева Ливада Тресонче Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Римски Гробишта Тресонче Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Пеклиште Трново Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Долни Ограѓе Тумчевиште Оп. Гостивар населба римско време
Манастириште Тумчевиште Оп. Гостивар викус и црква доцна антика и старохристијанско време
Глаица Форино Оп. Гостивар населба доцна антика
Калдрма Форино Оп. Гостивар населба среден век
Леска Форино Оп. Гостивар населба среден век
Рудина Форино Оп. Гостивар населба и некропола доцна антика
Селиште Форино Оп. Тетово населба среден век
Томе Брез Форино Оп. Тетово некропола и тумул среден век
Билјаново Црквиче Церово Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Гробишта Церово Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Крст Церово Оп. Маврово-Ростуше некропола среден век
Липа Церово Оп. Маврово-Ростуше населба и некропола среден век
Ветва Црква Чајле Оп. Гостивар црква и некропола среден век
Градиште Чајле Оп. Гостивар населба железно време и доцна антика
Јурија Чајле Оп. Гостивар населба среден век
Сумурдеш Чегране Оп. Гостивар населба среден век

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286.