Список на археолошки наоѓалишта во Валандовско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед на Исар Кале
Наоѓалиштето Исар во Марвинци

Ова е список на археолошки наоѓалишта во Валандовско.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

Населено место Име Општина Тип Период
Бајрамбос Кале Валандово населба среден век
Баракли Воденици Валандово населба старомакедонско и римско време
Башибос Атабасти Валандово населба и некропола римско време
Брајковци Чукарски Пирој Валандово населба старомакедонско и римско време
Манастир Валандово базилика старохристијанско време
Валандово Зелениште Валандово некропола рана антика
Исар Кале Валандово градиште доцна антика и среден век
Манастириште Валандово некропола доцна антика
Стакина Чешма Валандово населба римско време
Градец Градиште Валандово градиште доцноантичко време
Грчиште Глос Валандово населба и некропола железно време
Дедели Дедели Валандово некропола железно време
Пирин Чешма Валандово топилница римско време
Чешме Јани Валандово населба риско и доцноантичко време
Казандол Казандолска Река Валандово населба римско време
Мандара Чешма Валандово населба среден век
Кочули Кале Валандово населба среден век
Марвинци Исар Валандово населба и некропола од рана антика до среден век
Сред Село Валандово некропола старомакедонско време
Ќурќиевица Валандово некропола железно време
Црква Валандово осамен наод римско време
Пирава Карталово Седело Валандово населба старомакедонско и римско време
Крстот Валандово некропола доцна антика
Турски Гробишта Валандово светилиште римско време
Чарго Валандово населба римско време
Раброво Ковачилница Валандово рудник среден век
Собри Бела Чешма Валандово некропола железно време
Гробишта Валандово некропола железно време
Голема Црква Валандово црква и некропола среден век

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286.