Прејди на содржината

Валандовско

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поимот Валандовско се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот Валандово, т.е. место кое географски тежнее кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во Општина Валандово, според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Валандовско, но некогаш и не.

Поврзано[уреди | уреди извор]