Шабачки Град

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тврдина Шабачки Град
Општи податоци
ГрадШабац
ЗемјаСрбија


Тврдината Шабачки Град се наоѓа во градот Шабац, Србија. врдината е позната и како Заслон или Сава, а во османлиско време била позната како Бигир Делен. Тврдината била изградена во 1471 година од страна на Исабег Исаковиќ. Денеска, од неа има останато само нејзината јужна страна со двете кули. Северната страна била разрушена од реката Сава.