Пирот (тврдина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Пирот
Карта
Општи податоци
ГрадПирот
ЗемјаСрбија

Тврдината Пирот е тврдина која се наоѓа во градот Пирот, југоисточна Србија.Османлиите успеале да ја завеземат, но во 1386 година ја повратил војводата Димитрије, што бил едан од поводите за Косовската битка во 1389 година[1]. Во текот на првата половина на XV век се наоѓал на просторот на српско-османлиските војни, така што повремено се наоѓала во посед на српскиот деспот Стефан Лазаревиќ (кнез од 1389—1402, и деспот од 1402—1456) и Ѓураѓ Бранковиќ (1427—1456), а после нив е трајно приклучена кон Османлиското Царство. Тврдината била во војна употреба сè до првата половина на XX век. Денас поголемиот дел е сочувана, а од 1970 до 1986 година, биле вршени теренски археолошки истражувања, пропратени со реставрација, кои ја извршувал регионалниот завод за заштита на спомениците на култура од Ниш и музејот Понишавље од Пирот.[2]

Српското средновековно утврдување е релативно со мали димензии[3] и се состоело од цитадела брането предутврдување. Подоцна, најверојатно во XVIII век[3], бил дограден послаб бедем со пушкарница на просторот спрема реката.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]