Смедеревска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Смедеревска тврдина
Карта
Општи податоци
ГрадСмедерево
ЗемјаСрбија

Смедеревската тврдина е тврдина која се наоѓа во градот Смедерево, Србија, покрај реката Дунав. Тврдината била изградена од страна на Ѓурак Бранковиќ во 15 век.