Тврдина Рам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Рам
Ram tvrdjava1.jpg
Карта
Општи податоци
ГрадРам
ЗемјаСрбија

Тврдината Рам е тврдина која се наоѓа во селото Рам, близина на градот Пожаревац, Србија. Сместен е на брдо, покрај кое минува реката Дунав. Не се знае кога најточно била изградена тврдината, но се знае дека таа е една од најстарите на овие простори. Најстариот извор датира од 1128 година, кога во нејзина близина Византија ја поразила на Унгарија. Тврдината подоцна била заземена од страна на Османлиите.

Тврдината има форма на неправилен петаголник, со најголема должина од 34 метри и ширина од 26 метри. Комплексот има пет кули, кои се сместени на четири нивоа. Во неа се влегува преку Донжон кулата, од југозападната страна. Тврдината е опколена со ниски ѕидини и остатоците се во добра состојба[1][2][3][4].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs Посетено на 16. 6. 2014
  2. http://www.cooperation.rs Архивирано на 14 јули 2014 г. Посетено на 16. 6. 2014
  3. http://virtuelnimuzejdunava.rs Архивирано на 16 септември 2019 г.Посетено на 16. 6. 2014
  4. http://srpska.etleboro.com Архивирано на 14 јули 2014 г. Посетено на 16. 6. 2014