Список на македонски филмови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Macedoniafilm.svg
Македонски филм
Листа на филмови
Македонски филмови
понудени за Оскар

Ова е листа на македонски филмови подредени по хронолошки и азбучен редослед.[1]

Хронологија[уреди]

Ерата на браќата Манаки[уреди]

1905[уреди]

1908[уреди]

1911[уреди]

1912[уреди]

Во рамки на Југословенската кинематографија[уреди]

1952[уреди]

1955[уреди]

1957[уреди]

1958[уреди]

1959[уреди]

1960[уреди]

1961[уреди]

1964[уреди]

1965[уреди]

1966[уреди]

1967[уреди]

1968[уреди]

1969[уреди]

1970[уреди]

1971[уреди]

1972[уреди]

1973[уреди]

1975[уреди]

1976[уреди]

1977[уреди]

1979[уреди]

1980[уреди]

1981[уреди]

1982[уреди]

1984[уреди]

1985[уреди]

1986[уреди]

1987[уреди]

1988[уреди]

1991[уреди]

Независна македонска кинематографија[уреди]

1993[уреди]

1994[уреди]

1995[уреди]

1996[уреди]

1997[уреди]

1998[уреди]

2001[уреди]

2003[уреди]

2004[уреди]

2005[уреди]

2006[уреди]

2007[уреди]

2009[уреди]

2010[уреди]

2011[уреди]

2012[уреди]

2013[уреди]

2014[уреди]

Азбучен каталог [8][уреди]


Азбучник A Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

A[уреди]

Б[уреди]

В[уреди]

Г[уреди]

Д[уреди]

Е[уреди]

Ж[уреди]

З[уреди]

И[уреди]

Ј[уреди]

К[уреди]

М[уреди]

Н[уреди]

О[уреди]

П[уреди]

Р[уреди]

С[уреди]

Т[уреди]

У[уреди]

Ф[уреди]

Х[уреди]

Ц[уреди]

Џ[уреди]

Белешки[уреди]

  1. Насловите на филмовите и годината на нивните премиери се преземени од страницата на Македонскиот Информациски Филмски Центар, конкретно од тамошната секција посветена на историскиот развиток на македонскиот филм.
  2. Првата филмска снимка на Балканот.
  3. Мис Стон е првиот македонски игран филм во боја и тоталскоп техника.
  4. Се работи за првата копродукција во Македонија и тоа во производство на „Вардар филм“ и „Хеспериа Филм” од Рим.
  5. Мирно лето е прва македонска филмска комедија, а и прв игран филм реализиран од македонски режисер - Димитрие Османли.
  6. Ембрио No. М e првиот македонски цртан филм.
  7. Единствениот македонски филм што има добиено номинација за Оскар.
  8. Вклучени се и филмовите кои се сѐ уште во изработка (до 2008 година).
  9. Всушност, се работи за хипотетичен филм што би требало да претставува комбинација на трите наредни; за поопширно, види ја статијата.
  10. Оригиналниот назив на филмот е Gypsy Magic; овде е употребена неговата кирилизирана варијанта само заради полесна каталогизација (види го постерот на филмот).

Надворешни врски[уреди]