Жед

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Жед“ на Вилијам-Адолф Бугеро (1886)

Жед е кога бараш течности, што завршува со основниот инстинкт - да се пие. Тоа е суштински меканизам евоулиран за балансирање на течности. Тоа доаѓа од многу малку течности или концентрирање на зголемување одредени осмолити, како што е сол. Ако волуменот на водата на телото падне под одредени прагови или осмолитите концентацијата станува премногу голема, мозокот сигнализира жед.

Продолжена дехидратација може да направи многу проблеми, но најмногу е поврзано со бубрежни проблеми и невролошки проблеми како и напади. Прекумерна жед, позната како полидипсија, со и прекумерно мокрење, може да биде и индијакција на дијабетис мелитус или дијабетис инсипидус.

Жедта како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • „Scientists Identify Thirst-Controlling Neurons“. National Institutes of Health (NIH). Посетено на 2016-02-11.

Наводи[уреди | уреди извор]