Прејди на содржината

Окрузи во Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Окрузи во Војводина)
Карта на окрузите во Србија

Округ (служб. српски: управни округ, „управен округ“)[1]административна единица во Србија, поделена на општини и/или градови. Уредени се со Законот за територијална организација од 1992 г. како подрачни единици на централната власт и немаат никаква самоуправа, туку раководат како претставници на владата.[2].

Во земјата има вкупно 29 окрузи, од кои 7 се во Војводина, 8 во Шумадија и Западна Србија, 9 во Јужна и Источна Србија и 5 на Косово (кои имаат спорен статус). Градот Белград не е дел од ниеден округ, но има посебен статус сличен на окрузите. Најголемиот град во округ е негов административен центар.

Во 2000 г. протекторатската управа на УНМИК ја има изменето територијалната организација на Косово, укинувајќи ги петте окрузи и создавајќи седум нови. Самата Србија не ги признава и ги смета своите за сè уште важечки.

Список на окрузи

[уреди | уреди извор]

Окрузи во Шумадија и Западна Србија

[уреди | уреди извор]
Округ Админ. центар Површина
(км²)
Население
(2011)
Население
(жит/км²)
Општини/
градови
Населени
места
Златиборски
Ужице 6.140 284.729 46,4 438
Колубарски
Валево 2.474 174.228 70,4 218
Мачвански
Шабац 3.268 297.778 91,1 228
Моравички
Чачак 3.016 212.149 70,3 206
Поморавски
Јагодина 2.614 212.839 84,8 191
Расински
Крушевац 2.667 240.463 90,2 296
Рашки
Кралево 3.918 300.102 76,6 359
Шумадиски
Крагуевац 2.387 290.900 121,8 174

Окрузи во Јужна и Источна Србија

[уреди | уреди извор]
Округ Админ. центар Површина
(км²)
Население
(2011)
Население
(жит/км²)
Општини/
градови
Населени
места
Борски
Бор 3.507 123.848 35,3 90
Браничевски
Пожаревац 3.865 180.480 46,7 189
Заечарски
Заечар 3.623 118.295 32,6 173
Јабланички
Лесковац 2.769 215.463 77,8 336
Нишавски
Ниш 2.729 373.404 136,8 285
Пиротски
Пирот 2.761 92.277 33,4 214
Пчињски
Врање 3.520 158.717 45,1 363
Подунавски
Смедерево 1.248 198.184 158,8 58
Топлички
Прокупле 2.231 90.600 40,6 267

Окрузи во Војводина

[уреди | уреди извор]
Округ Админ. центар Површина
(км²)
Население
(2011)
Население
(жит/км²)
Општини/
градови
Населени
места
Западнобачки
Сомбор 2.420 187.581 77,5 37
Јужнобанатски
Панчево 4.245 291.327 68,6 94
Јужнобачки
Нови Сад 4.016 607.835 151,3 77
Севернобанатски
Кикинда 2.329 146.690 63,0 50
Севернобачки
Суботица 1.784 185.552 104,0 45
Среднобанатски
Зрењанин 3.256 186.851 57,4 55
Сремски
Сремска Митровица 3.486 311.053 89,2 109

Окрузи во Косово и Метохија

[уреди | уреди извор]

Србија повеќе нема суверенитет врз Косово, па затоа следниве окрузи имаат чисто формален статус. Денес Косово е поделено на седумте окрузи создадени во 2000 г. од управата на УНМИК.

Округ Админ. центар Население
(2002)
Општини/
градови
Косовски
Приштина 672.292
Косовско-поморавски
Гнилане 217.726
Косовскомитровички
Косовска Митровица 275.904
Пеќски
Пеќ 414.187
Призренски
Призрен 376.085
  1. Закон о државној управи, Службени гласник 79-05, 16. септембар 2005.
  2. Закон о територијалној организацији Републике Србије, Службени гласник 129-07, 29. децембар 2007.

Поврзано

[уреди | уреди извор]