Окрузи во Република Косово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Окрузи на Косово
КатегоријаОкруг
Место Косово
СоздалУстав на Република Косово
Број7
Населенија180,000–500,000
Површини1,030–2,470 км2
ПодединициОпштини на Косово

Окрузите[уреди | уреди извор]

Региони на Косово
Maпа Округ Cедиште Површина
во км2
Население
во 2011
Густина
на км2
Општини Населени места
Урошевац
(Uroševački okrug/Rajoni i Ferizajit)
Урошевац 1,030 185,806 180 126[1]
Ѓаковица
(Đakovički okrug/Rajoni i Gjakovës)
Ѓаковица 1,129 194,672 170 170[2]
Гнилане
(Gnjilanski okrug/Rajoni i Gjilanit)
Гнилане 1,206 180,783 150 287[3]
Митровица
(Kosovskomitrovački okrug/Rajoni i Mitrovicës)
Косовска Митровица 2,077 272,247 110 267[4]
Пеќ
(Pećki okrug/Rajoni i Pejës)
Пеќ 1,365 174,235 130 118[5]
Приштина
(Prištinski okrug/Rajoni i Prishtinës)
Приштина 2,470 477,312 223 298[6]
Призрен
(Prizrenski okrug/Rajoni i Prizrenit)
Призрен 1,397 331,670 240 195[7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Komunat në rajonin e Ferizajt“. Архивирано од изворникот на 2016-05-14. Посетено на 2015-01-28.
  2. „Komunat në rajonin e Gjakovës“. Архивирано од изворникот на 2018-08-28. Посетено на 2015-01-28.
  3. „Komunat në rajonin e Gjilanit“. Архивирано од изворникот на 2018-08-28. Посетено на 2015-01-28.
  4. „Komunat në rajonin e Mitrovicës“. Архивирано од изворникот на 2020-09-01. Посетено на 2015-01-28.
  5. „Komunat në rajonin e Pejës“. Архивирано од изворникот на 2020-09-01. Посетено на 2015-01-28.
  6. „Komunat e Kosovës: Rajoni Kosovë“. Архивирано од изворникот на 2017-07-29. Посетено на 2015-01-28.
  7. „Komunat në rajonin e Prizrenit“. Архивирано од изворникот на 2018-08-28. Посетено на 2015-01-28.